Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '10

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet Bayramı
 

29 Ekim Cumhuriyetin ilan edildiği gündür. Her yıl 29 Ekim de Cumhuriyet Bayramını törenlerle kutluyoruz. Osmanlı devleti padişahlıkla yönetiliyordu. Padişahın aynı zamanda halifelik unvanı vardı. Son padişah Vahdettin'di. İtilaf devletleri kendi aralarında hazırladıkları “Sevr anlaşmasını Osmanlı devletine kabul ettirdiler. Bu anlaşma Türk devletinin parçalanmasının öngörüyordu. 

Önce İstanbul’u işgal ettiler. Mustafa Kemal itilaf devletlerinin istanbul'u işgal etmelerine Osmanlı devletinin bu duruma seyirci kalmasına tepki gösteriyordu. Devlet erkanıyla görüşerek kendisine görev verilmesini istedi. 9. ordu müfettişi olarak 19 Mayıs 1919 da Samsuna çıktı. Mustafa Kemal’e Samsun’a geniş yetkilerle gelmişti. Milli mücadeleyi başlatmak için gerekli çalışmalar ve hazırlıklar yapıldı. Mustafa Kemal daha Erzurum kongresinde hükümet şeklinin Cumhuriyet olacağını söylemişti... 

23 Nisan 1920 den sonra ülkemizi yöneten Türkiye Büyük Millet Meclisi milli egemenlik esasına dayanıyordu. TBBM’si üyelerini halk seçiyordu. 20 0cak 1921 tarihli anayasada açıkça belirtildiği gibi Egemenlik kayıtsız şartsız milletindi. Türkiye büyük millet meclisi gücünü halktan alıyordu. Egemenliğin sahibi milletti. Kurtuluş savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra birinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Seçim kararı aldı. İkinci dönem TBMM ‘si tarafından Lozan antlaşması onaylandı. 23Nisan 1920 de TBMM’si açıldığında yeni Türk devletinin adı konmamıştı. 

25 Ekim 1923 de hükümetin istifasıyla, hükümet bunalımı ortaya çıktı. Mustafa Kemal 28 Ekim akşamı Çankaya köşkünde arkadaşlarına “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.” dedi. O gece devlet adamı ve yakın arkadaşı İsmet paşayla birlikte anayasada değişiklik öngören bir kanun teklifi hazırladı. Ertesi gün 29 ekim 1923 de “Türkiye Devletinin Yönetim şekli Cumhuriyettir.” maddesi Mecliste “Yaşasın Cumhuriyet!...” sesleri arasında kabul edildi. Cumhuriyetin ilan edildiği gün; başta Ankara olmak üzere bütün yurtta sevinç gösterileri yapıldı. 

Osmanlı devleti yüzyıllardır padişahla yönetilmişti. Padişahlık ise; tek kişinin devleti istediği şekilde yönetmesidir. Meşrutiyet döneminde meclis açıldı, ancak mecliste çıkan yasayı veya teklifi padişah kabul ederse kanunlaşırdı. 

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte egemenlik millete geçti. Millet; milletvekillerini, temsilcilerini kendi oylarıyla seçeceklerdi. İstedikleri zaman yönetenleri değiştirebileceklerdi. 

Yasalar önünde herkes eşitti ve eşit haklara sahipti. Herkesin seçme ve seçilme hakkı vardı. Cumhuriyet özgürlüktür!... Cumhuriyet eşitlik ve adalettir!... Cumhuriyet bağımsızlıktır!... Cumhuriyet millet egemenliğidir!... 

Türk milleti Cumhuriyete bağlıdır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi ”Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yükseltecek ve devam ettirecek olan sizlersiniz!...” 

Cumhuriyetin değerini bilmeliyiz ve yaşatmalıyız!... 

Ahmet Demir- Salihli 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..