Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '18

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyet Bayramını 'Coşku ve Heyecan İçinde' Kutluyoruz...

Cumhuriyet Bayramını 'Coşku ve Heyecan İçinde' Kutluyoruz...
 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusunun bütün milletimizce derinden yaşanması temennisiyle…

CUMHURİYET BİZİM: Osmanlı Devleti, monarşi (bir tür krallık) ile yönetiliyor ve gücünü dinden (teokrasi), alıyordu. Osmanlı Devleti, 19 Yüzyılın ortalarından itibaren yoksul ve bitap düşmüş daha sonra gelen Birinci Dünya Savaşı ile birlikte yenilgiye uğramış ve MİLLETİMİZ TUTSAK, ÜLKEMİZ İŞGAL altına girmişti. Bu zor şartlar altında TÜRK MİLLETİ ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE ÇETİN bir KURTULUŞ SAVAŞI verdi. 23 Nisan 1920’ye kadar geçen süre içinde PADİŞAHLAR, içeride ve dışarıda egemenliği ellerinde tutarak, diledikleri gibi davranıyor, istediklerini yapıyorlardı ve yaptıklarının hesabını HALKA VERMİYOR, ALLAH ADINA İŞBAŞINDA OLDUKLARI çürümüş savına dayanarak, eleştiri konusu dahi yapılamıyor, halk tarafından yargılanamıyorlardı. KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİNDE Avrupa devletlerinin işgaline uğrayan Türkiye’nin kurtuluşunu büyük önder şu sözlerle belirtmiştir: “Tek bir egemenlik var o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.”

CUMHURİYET YÜZÜNÜ BATIYA ÇEVİRİYOR: Kurtuluş savaşının kazanılmasından sonra ise Ekim 1923’te M. Kemal Atatürk, Modern Türkiye Cumhuriyetini ilan ediyor böylece bir çağ kapanıyor, yeni bir çağ açılıyor ve 20. Yüzyılın modern devlet anlayışıyla modern dünyadan alınan laik, sosyal, hukuk devleti ilkelerine dayanan yeni ‘Çağdaş Anayasal Hukuk Devleti’ temellerini CUMHURİYET REJİMİ başlığı altında büyük kurtarıcı M. KEMAL ATATÜRK tarafından milletiyle birlikte inşa ediyor ve yüzünü batıya çeviriyordu.

MİLLET CUMHURİYETE VE ÖNDERİNE SAHİP ÇIKIYOR: Cumhuriyetin ilanı ile MİLLET yeni rejime ve ÖNDERİNE sahip çıkıyor, savaş günlerinin yarasını sarıyor, eğitimden, toprak reformuna ve her alanda üretime kadar yapılan ÇALIŞMA VE ATILIMLARLA yükselişe geçiyordu. Cumhuriyet rejimi yeni kurulan ‘Modern ve Eşitlikçi’ hukuk düzeninde yurttaşlara, temel insan hak ve hürriyetlerini baz alarak ve demokratik teamüllere uygun olarak, seçme ve seçilme hakkını, kanun önünde kadın-erkek ayrımı olmadan herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu ilkesini, ULUS TEMSİLCİLERİNİN VE MİLLETİN KARARIYLA kabul ettiği ‘yasalarla’ hayata geçirdi ve Cumhuriyet rejiminde ‘söz’ doğrudan ‘milletin’ oldu. Bu manada Cumhuriyeti korumak, kollamak ve yaşatmak EN BAŞTA Cumhuriyetin gerçek sahipleri olan her YURTTAŞIMIZIN birinci derecede gelen ANASAYASAL GÖREVİDİR. Ulu önder, bu ‘Anayasal ve milli görevi’ yeni nesillere şu sözleriyle anlatmıştır, “Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz, Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.”

CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN: Bu sebeple CUMHURİYET BAYRAMI, her yıl 29 EKİM'DE ulusça, büyük onur, sevinç ve övünç duyarak, kıvançla kutladığımız bir milli gündür. Bu günde yurdumuzun hemen her yerinde ve okullarımızda törenler düzenlenir, konuşmalar yapılır, şiirler okunur ve şölenler verilir…Bu sebeple CUMHURİYET BAYRAMI her Türk gencinin Ataya olan şükran ve bağlılığının en büyük göstergesidir. Cumhuriyet Rejimi bundan başka akılcı, bilimci, deneyci dünya görüşünü benimseyerek, geri kalmışlıktan, yarı sömürgelikten kurtulmak demektir. Dün olduğu gibi bugün de MİLLİ ŞUURLA TARİHİN BİLİNCİNE varmaktır. CUMHURİYET, insanımızın ‘yaşatıcı gücüne’ kavuşturulmasıdır. CUMHURİYET AYDINLANMADIR. TÜRK MİLLETİNİN sonsuza kadar ‘varlığını sürdürmesi’ yine ve ancak CUMHURİYETİMİZİN, BAĞIMSIZLIĞIMIZIN YAŞATILMASINA, GÜÇLENİP, RAHATA ERİŞTİRİLMESİNE bağlıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin benimsediği ve duyurulduğu 29 EKİM GÜNÜ CUMHURİYET BAYRAMI olarak kutlanmaktadır, sonsuza kadar da kutlanacaktır.  Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in çocukları olarak, Atamızı, hasret ve özlemle anıyoruz. 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZIN 95. YILI KUTLU OLSUN, MUTLU OLSUN.

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..