Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '13

 
Kategori
Edebiyat
 

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatından 10 yeni gelenekçi ünlü yazarımız

 

CUMHURİYET DÖNEMİNDEN  YENİ GELENEKÇİ 10 YAZARIMIZ

Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatında pek çok çağdaş yazraımız kitapları ile gençlere yol gösteriyorlar. Bunlardan 10 tane etkili olanı kısaca okurlarımızla paylaşalım istedim.Çoğu günümüzde  çalışmalarına devam eden bu yazarlarımızı yazar olmak isteyen gençler okuyarak faydalanabilirler.

1.MUSTAFA KUTLU

Mustafa Kutlu eskiden kısa hikayeler yazarken günümüzde roman sayılabilecek uzun   ve düşündüren , okuyanı sürükleyen hikayeler yazmaktadır. Eserin güzel olması sonundasineme  filmlerine konu olmaktadır.Mustafa Kutlu hikayelerinde genelde köyden şehre göçen ile onların arkasında bıraktığı insanların  hikayelerini anlatır. Hikayeleri hep kasabalarda geçen ve kasaba insnalarının  hayatlarını anlatan, kasabada yaşayan memurların aile sorunlarına vurgu yapan  çağdaş ve okunan bir yazarımızdır. Son yıllarda hikayelerinin filme çekilmesi ile okur kitlesi de artmıştır.Hikayelerini bende zevkle okudum ve okuyorum.

2. TARIK BUĞRA

Tarihi şahsiyetleri  güzel kalemi ile bize sevdiren Tarık Buğra’nın  romanları, Osmancık, Küçük Ağa  gibi  eserleri filmlere konu olarak usta oyunculkarın  anlatımı ile Osmanlıyı bizlere sevdiren , atalarımızla gurur duymamıza sebep olan  yazar olmuştur. Gençliğim Eyvah kitabı da  gençlere yönelik kitap olarak ün kazanmıştır.Gençliğim Eyvah’ta yazarların gereksiz gururu ve bunun zararlarını anlatmıştır.Osmancık’ta Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikayesi anlatılır.

3.NEZİHE ARAZ

Nezihe Araz tam bir peygamber aşığı yazardur.  Eserleri peygamberin hayatı, ehli beyt, Yunus Emre, Mevlana, Anadolu Evliyaları konularını içerir. Nezihe Araz’ı gençler geçmiş yıllarda Milliyet’te yayınlanan Anadolu Evliyaları yazı serileri ve  yaızları ile tanıdı ve sevdi. Bunun yanında Araz Peygamberin hayatını, aile efradının hayatını, Peygamber Aşığı  insanların hayatını, Atatürk’ü, Anadolunun  Türkleşmesi konulu eserleri ile  okurunu Türk ve İslam   Kültürü ile buluşturan bir  yazra olarak iz bırakmıştır.

4. MUSTAFA NECATİ SEPETÇİOĞLU

Tokat Zile’li bir çiftçi ailesinin çocuğu olan Mustafa Necati Sepetçioğlu geçmişte çok ünlü olan bir seri olan “Tercüman 1001 Temel Eser” serisini yönetmiştir. Tarihi Romanları ile tanınan Sepetçioğlu Türklerin Anbadoluya geçmesi ve Osmanlı zamanını anlatan romanları  ile gençlere Osmanlıyı sevdirmeyi ilke edinmiş bir yazarımızdır. Bu konuda pek çok eser bırakmıştır.

5.EMİNE IŞINSU

Yazar ve şair bir aileden genel Emine Işınsu Öksüz, Halide Nusret Zorlutuna’nın kızı  İsmet Kür’ün yeğeni ve Pınar Kür’ün teyze kızıdır. Milli ve Menevi Değerlere  bağlı hikayelere ve romanlara imza atmıştır. “ Töre “adlı dergi ile yıllarca  yazarlara   rehberlik etmiştir. Toplumculuk ve Köy romanlarında aşırıya kaçmamış, Milliyetçiliği de dar görüşlü olarak ele almamış, araştırmaya ve öğrenmeye yönelik çalışmalara imza atmıştır. Roman sanatını hayatının manasını bilecek kadar  ve ciddiyetle yapan bir yazar olarak bilinir.

6. TAHİR KUTSİ MAKAL

Bir şair olarak tanıdığımız Tahir Kutsi Makal aynı zamanda ünlü röportaj ve roman yazarımızdır da.  Röportaj yazarlığını çok sevdiğini de kendisi bizzat söylemiştir. Çıkardığı Tarla Dergisi ile hem kendi yazılarını paylaşmış hem de başka yazar ve şairlere rehberlik etmiştir. Eserlerinde zaman zaman şiirlere de yer vermiştir. Tahir Kutsi gençler tarafından  şair olarak bilinir ve sevilir.

7.MEHMET NİYAZİ ÖZDEMİR

Türk İslam tarihini anlatan ve Milli duyguları anlatan kitapları ile tanınmıştır. Milli duygulara dayalı eserler yazmasından dolayı  roman tekniklerine fazla bağlı kalmaz. Yazar Roman, hikaye  ve daha çok Türk İslam Felsefesi , düşüncesi  üzerine  eserler yazmıştır ve  bunları da araştırma inceleme ve kendisine anlatılan olayları kaleme alması ile  oluşturmuştur. Günlük gazete yazıları da yazan yazar yeni eserler vermeye devam etmektedir.

8.SEBAHAT EMİR

Günümüz yazar ve hikayecilerinden olan Sebahat  Emir  milli ve manevi değerlere bağlı hikayeler ve romanlar ile adını duyurmuştur. Eserlerinde sevgisizliği, samimiyetsizliği ve suniliği eleştiren yazar  insnaların  bu konularda  vurdumduymazlıklarına  göndermeler yapmıştır. Hikayeleri zaman zaman uzun bir kitap haline gelmiştir 130 sayfa tutan hikayeleri olmuştur.  Yazarın filme alınan ve tv de gösterilen senaryoları da bulunmaktadır. Üniversitede derslerde vermiştir. Yardımcı  ders  ve kompozisyon kitapları da yayınlamıştır.

9. SEVİNÇ ÇOKUM

Sevinç Çokum “Dünyaya sanki hikaye yazmaya  gelmiş”  diye yorumlayan  Edebiyatçılar vardır. Yazar hikayeci olarak tanınmış  ama romanlarda yazmıştır.Tarihi Romanlar yazan yazarın eserleri tefrika olarak da yayınlanmıştır. Yazarın eserleri günümüzde Edebiyat Fakültelerinde öğrencilere  ders olarak da okutulmakta ve eserleri gençler tarafından ilgi görmektedir.

10. DURALİ YILMAZ

Üniversitelerde dersler  de veren Yılmaz 1991 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümünde benim de Türk Dili Hocalığımı yapmıştı. Hikaye ve Romancılığı  ile tanıdığımız Yılmaz, roman kavramı üzerine araştırmalar yapmış Türk ve Dünya Romanının  karşılaştırmalarını  yaparak Türk Romancılığının doğuşu ve geişmesi  üzerine serler ortaya koymuştur. Fetva Yokuşu Romanı ile ün kazanmış ve Aziz Sofi adlı  romanı ve  Gel İçimizde ağla  hikayesi ile ilgi görmüştür.

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..