Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyet erdemdir

Cumhuriyet erdemdir
 

Erdem veya fazilet, belli bir görevi yüklenmeye, iyi bir davranışta bulunmaya yatkınlık olarak tanımlanır Büyük Larousse’da.

Spinoza’ya göre erdem; eylem gücümüzü sürdürmemizi ve artırmamızı sağlayan niteliktir.

Kant, erdem için ‘’insan ahlaklılığının ölçüsü’’ der.

Nietszche erdemi ‘’insanın davranışlarında gösterdiği özentisiz ve art niyetsiz saflıktır’’ şeklinde tanımlar.

Atatürk "Sultanlık korku ve tehdide dayalı bir idaredir. Oysa cumhuriyet fazilettir." der.

Cumhuriyet bütün bu iyilikleri, insancıllığı içinde taşıdığı için erdemdir.

İstiklal Savaşı’ndan zaferle çıkmış bir ulusu hak ettiği biçimde onun iradesiyle yönetme kararını almak büyük liderlerin işidir. Bu lider Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasında milletin onayını almayı ihmal etmemiştir. Demokratik anlayışa gönülden bağlılığı nedeniyledir ki mücadele kararlarını Türk halkının temsilcilerinin Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde sonra da TBMM meclisinde onaylanmıştır.

Türk Ulusu böyle bir lidere sahip olma mutluluğunu yaşamaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk, 9 eylül 1922’de düşmanın İzmir’den kovulduğu gün işlerin artık kolaylaşacağını ifade edenlere ‘’Hayır asıl mücadele şimdi başlıyor’’ demiştir. O bundan sonraki savaşın Türk Milleti’ni gelişmiş ülkeler seviyesine ulaştırma mücadelesi olduğunu biliyordu. İşgalciyi yurttan kovarak maküs talihini yenmiş bir milletin kendi kendini yönetebileceğine inanıyordu. Mustafa Kemal ‘’Türk Ulusu’nun yaratılışına ve karakterine en uygun yönetim, cumhuriyet yönetimidir’’ diyordu.

TBMM’nin 24 nisan 1920 tarihindeki oturumunda kabul ettiği ‘’TBMM’nin Türk milleti’nin gerçek temsilcisi olduğu, bunun üzerinde başka bir güç tanımadığı’’ kararına ve saltanatın kaldırılmasına rağmen halifeyi devlet başkanı olarak görmek isteyenler vardı. Gazi tüm zorlukları aşıp, Türk Milletine Cumhuriyeti armağan etmiştir.

Aradan 84 yıl geçmiş. Cumhuriyeti, demokrasiyi özümsememiş aynı anlayışın uzantıları hala var olması hazindir.

Cumhuriyetin önemini henüz kavrayamamış olan Cumhuriyet düşmanlarına tavsiyem Ortadoğu Arap coğrafyasına göz atmalarıdır. Onca zenginlikleri varken sorunlarla boğuşmalarında, demokrasiyi hayal bile edememelerinde Atatürk gibi bir lider yetiştirememiş olmalarının etkisi var mıdır?

Bugün bayraklarımızla Samsun’da düzenlenecek olan ‘’Cumhuriyete bağlılık ve şehitlere saygı'' yürüyüşüne katılacağım.

Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarına, onu bugün de korumak için şehit ve gazi olan Mehmetçiklerimize saygı ve şükranlarımı sunarım.

Bayramınız kutlu olsun.

Fotoğraf Hürriyet’ten.

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..