Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '13

 
Kategori
Siyaset
 

Cumhuriyet nostalji oldu; zira demokrasi ile yönetmek giderek zorlaşıyor

Cumhuriyet nostalji oldu; zira demokrasi ile yönetmek giderek zorlaşıyor
 

İnsanlığın demokrasiyi de bitirmesi inanılır gibi değil; yakında korkarım güneşin ışıklarını da emecekler; hiçbir şey yetmiyor bunlara ya! Eşitlik dedik yok. Özgürlük dedik yok. İnsan hakları dedik yok. Ne verdiysek kullanmadan attılar. Bırakın çoğunluğu %50–60 oy aldınız yine de o ülkeyi yönetemiyorsunuz. Bugün, şu anda Türkiye’de hükümet arkasındaki %50 halk desteğine rağmen kanun(yani asker/polis) gücüyle ayakta. %50 oy almış bir partinin başbakanı kendi ülkesindeki üniversiteye polis korumasında giriyor.

Geleceği çok iyi okuyan Kerim Korkut bu durumu yıllar önce gördü ve artık klasik demokrasiyle (çoğunluk demokrasisi) ülkeyi yönetmenin mümkün olmadığını anlayıp Halk Demokrasisi adını verdiği model üzerinde çalıştı.

Demokrasi neden bize yetmiyor? Çünkü insanların bilgileri, kültürleri, algıları geliştikçe var olan ama verilmeyen haklar bir yana yeni haklar ortaya çıkıyor. Var olan ve verilmeyen hakların verilmemesi önemini kaybediyor, sanki bu haklarını almışlar gibi insanlar yeni taleplerin peşine düşüyorlar. Ama bu yeni haklar klasik demokraside yazmıyor. 

Eskiden kaç oy alırsa alsın mecliste çoğunluğu sağlayan parti hükümeti kuruyor ve kendi parti programını uygulayarak hükümet ediyordu. İlginçtir o partinin icraatları ona oy vermeyen kesimler tarafından eleştirilse de reddedilmiyordu. Ülkemizde AKP halkın yarısının oy vermediği bir parti. Artı bunun üzerine bir de AKP inadına bu kesimin kabul etmediği  icraatlar da yapınca bu kadar yüksek halk desteğine rağmen hükümet edemez duruma düştü.

Hükümete karşı ayaklanan halk yazdığımız konular nedeniyle ayaklanıyordu ama çoğunluk demokrasisinin ülkeyi yönetmede yetersiz kaldığı ortaya çıkıyordu. İşte biz söylüyoruz, her seçimden sonra seçimi kim kazanırsa kazansın yüzde kaç oyla iktidara gelirse gelsin böyle olacak hatta daha kötü olacak. Çünkü bu ayakkabı bu ayağa  artık dar geliyor. Eskiyen model halkın demokrasi bakımından beklentilerini karşılamıyor. AKP 11 yılda elli defa kanun değiştirdi, hiç biri ilerici kesimlerin demokrasi ve insan hakları konusundaki beklentileriyle ilgili değil. İmam hatip, türban, açılım, demokratikleşme süreci… Yani elbette demokrasimiz eskidi ama %50’ye rağmen kalan %50’nin meydanlara çıkması AKP’nin politikaları nedeniyle.

Artık cumhuriyet sözü insanları fazla heyecanlandırmıyor. Cumhuriyet oylansın %50’yi geçmez; biz daha neyi konuşuyoruz ki! Cumhuriyetin daha ileri safhaları olan Halk Demokrasisi modeli üzerinde çalışmalıyız. Cumhuriyet dünyadaki son düzen değil. Bir zamanlar meşrutiyet eskidiğine göre cumhuriyet de eskir. Kendi ülkendeki bir üniversiteye polis yardımıyla giriyorsan %50 oy alsan nolur. Çoğunluk demokrasisi dünyada bitmiştir. Artık halkın %76 ve üzeri kabul oyunu almadığın ve icraatlarınla ülkede yaşayan herkese hitap etmediğin sürece ülke yönetemezsin. Dindara türban verdin, peki ateiste ne verdin? Ne demek canım! Adam diyor ki ben de bu ülkenin vatandaşıyım. İnanırım inanmam, seni ilgilendirmez; benim istediğimi de yapacaksın. Yapmadın mı ülkeyi yönetmen zorlaşır.AKP sadece  AKP olduğu için değil sistem eskidiği için de ülkeyi yönetmekte zorlanıyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..