Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '10

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyet O'nunla anlamlı, ışık ışık...

Cumhuriyet O'nunla anlamlı, ışık ışık...
 

Güzelim Ege suyunun bir yakasında. Dünyanın en bilge güneşinin altında, üstünde görkemli eski topraklar. Ege denizinin mavi dalgalarıyla oynaşan şehri bir liman şehri. Selanik. Kıyılar elele uzanmış ...denize. Dağların özlemi yeşil. Durup durup içlendiğimiz , Selanik burası.

Bir ev pembe boyalı iki daire, üç katlı. Mevsim kış, hava buruksu. Bir sevinç yaşanıyor herkeste, "Zübeyde Hanım" bir oğlan doğurmuş. Bir heyecan, bir umut doğar yarınlara. Gözler mavi mavi, saçlar altın sarısı. Parmaklar ince.

Mustafa Kemal'i görüyorum, düşünce düşünce, iri iri. Bir büyük inançla yanan yürek. Düşünce ufku engin. Özlem özlem, içli içli. Düşünceler büyük, Mustafa Kemal'i bekliyor. Bir ince düşüncedir sarar Mustafa Kemal'i , düşündükçe tutuşur. mavi gözleri alev alev heyecanlı. Mustafa Kemal "güneş" yanıyor doruklarda.

Önünde çatırdayan bir imparatorluk. Öyle kocaman bir ülke, bir uçtan öteki uca yokluk. Kocaman bir insan kitlesi hareketsiz, sessiz. Bir millet yaşıyor, güya. Sahipsiz kalmış bir ülke. Saray varmış çıkardan yana. Renk varmış , kara. Düşünceler, karanlıktan karanlığa. Ülke paramparça. Koskoca bir imparatorluk uyutulmuş. Şimdi her varlığın yoksunu. Öylesine bitkin ki... Osmanlı ülkesi üzerine iyi doğmuyor, güneş. Açık da değil. bulut üstüne bulut. Umutsuzluk sarmış her yeri. Öyle bir devir ki bu ya sarayı seveceksin, ya da özgürlük ateşiyle ölüme yöneleceksin...

"Mustafa Kemal" kararını verdi. Ölümü seçti. Bu yönlerin en güzeli. Gelecekte canların, şereflerin en yücesi bekliyor, Mustafa Kemal'i. O'nun için iki kutsal meşale vardır. Biri gönüllerde, yüreklerde, ruhlarda özgürlük ateşinin yakılması. Öteki, tutuşan varlıkları tek amaca yöneltmek...

Mustafa Kemal'i düşünüyorum. Körfezin buğulu renginde. Işık ışık. Körfez bir yaldızlı gelinlik giymiş ki , Mustafa Kemal'i, anlatır bana. Mavi mavi gözleri bir noktaya çevrik. Tek düşünce düşmanı dökmektir denize.

Mustafa Kemal'i düşünüyorum. Senin de düşünmen gerekli. Düşün ki, bir milletin kaderini yenen O. Çok kötü gidişi yönünden çevrien O. Gören , O. Gösteren, O. Olayları önceden sezen, O.

Mustafa Kemal'i görüyorum O'nu anla, O'na inan, O'nu sev. O'nu yürekler dolusu sevgiyle oku. Bak gör işte, orada, Dimdik ayakta. O büyük irade. O'dur zaferleri taçlandıran, O'dur topraktan yeşeren, O'dur göklerin sonsuzluğu, O'nunladır denizin enginliği. Cumhuriyet O'nunla anlamlı ışık ışık....

(Not: elimde Turgut Özakman'ın Vahidettin, Milli Mücadele ve Mustafa Kemal kitabı var, okuyorum. Bu konuda okuduğum dizilerden sonra ihtiyaç duyduğum bir kitap. Amacım yeni bir bilgiye rastlamak. N.K.)

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..