Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '09

 
Kategori
Dünya
 

Cumhuriyet tarihinde A-RMHC ve Kemalizm gerçeği

Cumhuriyet tarihinde A-RMHC ve Kemalizm gerçeği
 

Resim:tekyolkemalizm.blogcu.com/Mustafa+Kemal+Ataturk/


23 Nisan 1920 günü açılan BMM ‘ nin yapısı incelendiğinde 19 Mart 1920 seçim talimatına göre seçilmîş üyeler, Meclis-i Mebus an’dan gelen üyeler, Yunanistan ve Malta'dan gelen üyelerden oluştuğu göze çarpar. O zamanki üyeler arasında da gruplaşma ve muhalefetten söz etmek mümkündür.

Ülkenin düşman istilasından kurtarılışında “Müdafaa-i Hukuk” cemiyetlerinin yeri inkar edilemez. İşte o zamanki meclis çatısı altında toplanan mebusları Mustafa Kemal Paşa

(*)1) Tesanüt grubu (dayanışma grubu)

2) İstiklâl grubu (bağımsızlık grubu)

3) Müdafaa-i Hukuk zümresi (hakları savunma grubu)

4) Halk zümresi(halk grubu)

5) Islahat grubu (reform grubu) diye sınıflandırır. Aynı resmi Julıan E. Gillespie ise "Kemalistler, İstiklâl grubu, Enver Paşa taraftarları ve Bolşevikler" diye çizmektedir. Nasıl tarif edilirse edilsin şurası bir gerçek olarak karşımızda durmakta; Kemalizm. Nedir Kemalizm, (***) Cenk Yaldırak’a (2004) göre, “Kemalist, ilk defa Anadolu’da örgütlenmeye başlayan Müdafaa-i Hukuk örgütlerinin vatanın bağımsızlığı için savaşan örgütlü bireylerine verilen bir adlamadır.”(s.7). Bundan neyi anlamak icap eder derseniz bazılarının ısrarla söyledikleri gibi Kemalizm kavramı Atatürk’ün ölümünden sonra ortaya atılmış bir kavram değildir. Hatta kimilerinin iddia ettiği gibi halktan kopuk bir kavram hiç değildir.

Kemalizm kavramını en iyi kim tarif edebilir, tabiî ki Mustafa Kemelin kendisi bakın kavram nasıl ifade buluyor. (**) Atatürk’ün 1 Kasım 1937 Millet Meclis Tutanak Dergisi’nde yer alan Kemalizm ile ilgili sözleri şöyledir (Aktaran Cenk Yaltırak, 2004); “Büyük davamız, en uygar ve en refaha kavuşmuş ülke olarak varlığımızı yükseltmektir. Bu, yalnız kurumlarında değil, düşüncelerinde köklü bir inkılâp yapmış olan büyük Türk Milletinin dinamik ülküsüdür. Bu ülküyü en kısa zamanda başarmak için, düşünce ve eylemi birlikte yürütmek zorundayız. Bu girişimden başarı, ancak hukuki bir planla ve en verimli bir biçimde çalışmakla gerçekleşebilir. Bu nedenle, okuyup yazma bilmeyen tek vatandaş bırakmamak, ülkenin büyük kalkınma savaşının ve yeni yapısının istediği teknik elemanları yetiştirmek, ülke davalarının ideolojisini anlayacak, anlatacak, nesilden nesile yaşatacak, kişi ve kurumları yaratmak, işte bu önemli ilkeleri en kısa sürede sağlamak, Kültür Bakanlığının üzerine aldığı büyük ve ağır görevler arasındadır. Belirttiğim bu ilkeler, Türk gençliğinin beyninde ve ulusun bilincinde her zaman canlı tutmak, üniversitelerimize ve yüksek okullarımıza düşen başlıca görevdir.”(s.8).

İşte yazımızın başından beri anlatmaya çaba gösterdiğimiz Cumhuriyet tarihimizde önemli bir yer tutan ve Cumhuriyetin var olmasını sağlayan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk ” Cemiyetlerinin daha sonra CHP adını alıp siyasallaşması sürecinin sonunda da Kemalizm, CHP’nin Mayıs 1935 tarihinde toplanan Dördüncü Büyük Kurultayı’nda kabul edilen CHP Programı ile oldu. Programın “Giriş”kısmında Kemalizm ile ilgili şu değerlendirme yapılıyor(****)“Cumhuriyet Halk Partisi’nin programına temel olan ana fikirler, Türk Devrimi’nin başlangıcından bugüne kadar yapılmış olan işlerle, yalın olarak ortaya konmuştur.

Bundan başka, bu fikirlerin başlıcaları, 1927 yılında Parti Kurultayı’nca da kabulolunan tüzüğün genel esaslarında ve Genel Başkanlığın, aynı kurultayca onanmış olan bildiriğinde ve 1931 kamutay seçimi dolayısiyle çıkarılan bildirikte saptanmıştır.

Yalnız birkaç yıl için değil, geleceği de kapsayan tasarılarımızın ana hatları burada toplu olarak yazılmıştır.

Partimizin güttüğü bütün bu esaslar, Kemâlizm prensipleridir” denmiştir.

Günümüzde her kavram gibi Kemalizm kavramı da içi boşaltılıp bozulmaya ve kargaşa ortamına çekilmeye uğraşılmaktadır. Tüm bunlara karşı uyanık olmak her Türk ferdinin görevi olmalıdır. Yazımı Atatürk’ün “Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz... Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.” Özdeyişi ile bitirmek istiyorum.

(*)http:// www.gozlemci.net/1204-cok-partili-doneme-gecis (**)http://kulup.sabanciuniv.edu/~Ataturk/?p=415

(***)Yrd. Doç. Dr. Hakkı UYAR

(****)http://kisi.deu.edu.tr/hakki.uyar/21.pdf

(Bir not):1927 yılında "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik", "Laiklik" CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi. Aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz. http://www.akifhamzacebi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=11

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..