Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '14

 
Kategori
Üniversiteler
 

Cumhuriyet Üniversitesi Genç Akademi Kulübü Üyelerinin sorularına cevaplarımız

Cumhuriyet Üniversitesi Genç Akademi Kulübü Üyelerinin sorularına cevaplarımız
 

Adem ile


29. Nisan. 2014 tarihinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Merkez Amfi de Adem Özbay ile  beraber Kişisel Gelişim konuşması yapmıştık. Sorular soran gençlere, sorularına cevaplar ile beraber kalemler hediye etmiş ve soru sorma cesaretini gösteren 3 öğrenciye RECEP YAZICIOĞLU’NUN LİDERLİK SIRLARI kitabımızı da armağan ederek başarılar dilemiştik.

SORU- Sessizlikte kaybolduğunuz oldu mu ? (Hüseyin Demir-İzmir)

CEVAP- Çoğu zaman insanlarla boş faydasız laf etmektense sessizlikte, iş yerinde odamda, evde veya balkonda masamda oturarak kitap okumak, gazete okumak bana büyük moral ve motivasyonla beraber ilham da verir ve bundan büyük haz alırım.

SORU- Ağlayan bir işitme  engelliyi görürsek(veya üzülen) nasıl mutlu ve hayat ile barışık yapabiliriz.?

CEVAP- Bunun  yolu onu gerçek manada sevdiğimizi davranışlarımızla göstererek bir insana nasıl teselli ediliyorsa öyle teselli etmek en uygun yoldur. İşitme engellilerde normal insan. Sadece sesleri duymayan ve konuşamayan insanlar. Bu yüzden onlara da sevgi ile normal  ama samimi ilgilenmek yeter.

SORU-Okul  hayatında dersleri nasıl dinlediniz  (Sevda Yiğit-Malatya )

CEVAP-  Güzel not tutan arkadaşların yanına oturarak, onlardan anında not alarak, anında not alamadığımızda sonradan notları tamamlayarak tahtaya yazılanları iyi not alarak ve kitaplardan konuyu iyi çalışarak tekrar ederek bu konuda duymamanın noksanlarını tamamlamaya çalıştım ve bunda da sanırım başarı gösterdim.

SORU- Başarı tek başına gerçekleşemez. Çevremizdeki insanların bilgi sahibi ve sosyal olması da gerekir. Bunu çevremize aşılamamız için ne yapmamız gerekir? ( Bilge Nur Kanat-Kocaeli)

CEVAP- Bunun yolu da sosyal ve bilgi sahibi insnalarla daha sık görüşmek ve onların  bilgilerinden faydalanmak. Ama günümüz gençliği bilgili ve sosyal insnalarla bir araya gelmek yerine türlü bahaneler ile o insanlardan kaçıyorlar. Bu da onların gelişimine zarar. Bunun tam tersini yapanlar ise moral ve motivasyon sorunu yaşıyorlar. Biraz düşününce ve arayınca çevremizde bize moral ve mortivasyon veren insnaların olduğunu görürüz. İş bunlardan faydalanabilmekte işte.

SORU-  Hayataınızda hiç karamsarlığa düştüğünüz zaman oldu mu ? (Merve Karatepe-Tokat) 

CEVAP- Hayatımda çok zaman insanların önyargılı ve yanlış tutumları sonucunda karamsarlığa düştüğümüz zamanlar oldu. Ama bunu hemen kendimizi toparlayarak moral ve motivasyon sahibi olmamızdan dolayı kendimizi toparladık. Bu da bizlerin başarılı olmasına sebep oldu. Gerçi bizim hayatta var olmak için mücadelemeizi küçümseyen çok oldu ama biz gene de hayatta var olmaya devam edeceğiz.

SORU- İnsan kendi karamsarlığından nasıl kurtulur?  (Merve Asarkaya-Tokat)

CEVAP- İnsan karamsarlıktan kurtulmak için karamsar insanlardan uzak kalmalı. Karamsar, olaylara olumsuz bakan, insanlara sevgi değil korku aşılamaya bakan insanlardan uzak kaldığımız zaman, olumlu insnalara yaklaştığımı zaman göreceğiz ki, hayattaki karamsarlıklarımız olumlu bir havaya girerek bizi mutlu ediyor.

SORU- Hayatınızda bir çok şeyi başarmanıza sebep olan şey neydi? (Seda Köse-Kahramanmaraş)

CEVAP-  Hadisi Şerifte “ İnsanların hayırlısı, insanlara en çok faydalı olandır” der. Toplumda genelde engelliler ailelerine faydalı olmaz, yük olur önyargısı var. Ben bunu yıkarak, işitme engelli bir insan olarak sağlam bir insan nasıl kitapları, konuşmaları ve tavırları ile insanlara  moral verebiliyorsa, işitme engelli bir insanın da başka insnalara özellikle siz Üniversitelilere moral verebileceğini göstermek bana her zaman güç ve kuvvet veriyor.

SORU- İşitmediğinizden dolayı çok zorlandığınız bir anınız oldu mu? (Hülya Karakaya-Sivas)

CEVAP-İşe girişte ve toplumsal olaylarda işitme engellilerin gerekesiz yere yöneticiler tarafından küçümsenmesi her zaman zorlandığım anılarım olmuştur. Ama bunu özgüven ve   moral ile, aynı zamanda üzüntülü zamanlarımızı kısa zamanda unutarak aşmak her zaman bana mutluluk vermiştir

SORU- Siz başarıya ulaşmak için gayret gösterdiğiniz zaman önünüze engeller çıkarıp önünüzü kapatmak isteyen oldu mu?( Sinem Oflaz)

CEVAP- Hayatta  1 kişi bizlere destek olduysa inanın  belki de 99 kişi engel olmasa da ya tebrik etmemiştir ya da   olumsuz beyan etmiştir. Toplumumuz engelli diye küçümsedikleri insanlara belki mağdur olmasını  istemez ama güzel yerlere gelmesini de kıskanır. Umarım ilerde bu önyargıları  siz  sevgili Üniversiteliler hayata atıldığınız zaman  yıkarsınız da bizlerde mutlu oluruz.Başkalarının başarısın ı kabullenmek   her kişinin değil er kişinin   işidir.

SORU- Sizi her zmaan  bu kadar hayata bağlı kılan şey nedir? (Şule Özkan-Tokat)

Cevap- Hayat her şeye rağmen sessiz dünyaya rağmen güzel ve insanlara umut vermek, onların da  aktif insanlar olmasına destek olmak ve gelişmelerine yardım etmek gerçekten hayata daha çok bağlanmamıza ve insanların hepsini değil de engellileri anlayan ve onları sevenleri sevmemize sebep oluyor. Hayat her şeye rağmen güzel. Hayatı yaşamasını ve anlamasını bilene tabii…

SORU-  Aldığınız eleştirilere rağmen nasıl vazgeçmeden yolunuza devam ettiniz ? (Bahar KUTLU-Ankara)

CEVAP- Her şeye rağmen gelişmek isteyen insan vazgeçmez, üşenmez ve ertelemez. Bunları yapan insan başarılı olsa da sıkıntı ile karşılaşır. Ben de vazgeçmenin insan olmaya  yakışmadığına inanarak gayretle ailemizin ve çevremizin eleştirilerine rağmen daha iyiye gitmeye devam ettim ve edeceğimde…

SORU- Öyle güzel şey gördüm ki şu ana kadar. Duyamadığım seslerin hepsinin yerine geçer diyebiliceğiniz bir şey var mı ? (Hatice Kübra Güler) .

CEVAP-Gençlerin kitaplarımıza ve konuşmalarımıza ilgisi ve konuşma ve kitaplarımızdan faydalandıklarını belirtmeleri gerçekten de boş seslerden ve boş konuşmalardan daha değerli ve insana mutluluk ve huzur veriyor.

SORU- Mühendislerde kişisel gelişime önem vermeli mi? (Umut Akkaya- Zonguldak)

CEVAP- sevgili Umut sadece mühendisler değil, her meslek kolu Kişisel gelişime önem vermeli ve hatta ev hanımları bile Kişisel Gelişimi önemsemeli ki, onlar da çocuklarına  ve   ailesine daha faydalı bireyler olsunlar.

Beni buraya davet eden Genç Akademi Birim Başkanı Komşumuz Şeyma Özbolat ve üyeler Hemşerilerim Furkan Akyüz ile Çağrı Aktaş başta olmak üzere Genç Akademi’nün tüm üyelerine teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum. 

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..