Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '17

 
Kategori
Üniversiteler
 

Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Hizmet Uzmanlığı Bölümü Öğrencisi Mehmet Mertcan ile....

Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal  Hizmet Uzmanlığı Bölümü Öğrencisi Mehmet Mertcan ile....
 

Mehmet Mertcan


 

Cumhuriyet  Üniversitesi   Sosyal Hizmet Uzmanlığı  Bölümü Öğrencisi : "MEHMET MERTCAN- Sosyal Hizmetin temelinde hayırseverlik vardır, bu hayırseverliği profesyonel bir şekilde, kuramlara ve etik ilkelere dayandırarak yapan ve bu işin eğitimini almış kişilere Sosyal Hizmet Uzmanı denir"

 

SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

MEHMET MERTCAN-Adım MEHMET MERTCAN. 1997 yılında Konya Ereğli de dünyaya geldim. Dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğuyum. Annem ev hanımı, babam devlet memuru. Öğrenim hayatıma Ereğli de başladım.İlk ve ortaokulu Mehmet Azmi Aksu Şeker İ.Ö.O da okudum, lise öğrenimimi de Atatürk Lisesi'nde tamamladım. Üniversite öğrenimime Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Hizmet bölümünde devam ediyorum.

SORU- Neden Sosyal Hizmet Uzmanlığı, neden Sivas? Bu okulu tercih etmeden önce ve şuan duygularınız arasında ne farklar var?

MEHMET  MERTCAN- Yardımsever biri olduğumu ve bölümün geleceğinin iyi olduğunu düşündüğüm için, bu bölümde mutlu olacağımı tahmin ettiğim için Sosyal Hizmet tercihim oldu. Sivas’ı tercih etmemin özel bir sebebi yoktu. Puanımın yeterli olduğu şehirler arasında Sivas daha cazip geldi. Okuluma başlamadan önce gerçekten bana uygun bir meslek seçimi yaptığımdan emin değildim ama okuluma başlayıp mesleğimi tanıdıkça yaptığım tercihin doğru bir tercih olduğunu anladım ve severek eğitimime devam ediyorum.

SORU-Sosyal Hizmet Uzmanı sizce ne iş yapar?

MEHMET MERTCAN- Sosyal Hizmetin temelinde hayırseverlik vardır, bu hayırseverliği profesyonel bir şekilde, kuramlara ve etik ilkelere dayandırarak yapan ve bu işin eğitimini almış kişilere Sosyal Hizmet Uzmanı denir. Toplumumuzda dezavantajlı insanlar azımsanmayacak sayıda, Sosyal Hizmet Uzmanı dezavantajlı insanları tespit ederek onları destekler, güçlendirir, savunur, içinde bulundukları sıkıntıyı aşabilecek gücün kendilerinde var olduğunun farkına vardırır. Sosyal Hizmet Uzmanı insana insan olduğu için değer verir ve ayırım yapamaz.

SORU- Sizce iyi bir Sosyal Hizmet Uzmanı nasıl olmalı?

MEHMET MERTCAN- Sosyal Hizmet bir sosyal yardım ve dayanışma mesleğidir. Bu mesleği icra edecek bireyler de yardımlaşmayı ve dayanışmayı seven, insanlar arasında ayırım gözetmeyen, sosyal adaleti ve sosyal refahı yükseltmeye çalışan ve bunu kendine gaye edinen bireyler olmalıdır. Sosyal Hizmet Uzmanları hem dezavantajlı bireylerin, grupların ve ya toplumların ihtiyaçlarını gidermede profesyonel yardım sağlamalı hem de sosyal adalet, eşitlik ve insan hakları gibi temel değerleri gözetmelidir. Aynı zamanda kendisine gelen müracaatçının sosyal işlevselliğini artıracak beceriye, mesleki görüşme ve raporlama becerisine sahip olmalıdır. Toplumsal kaynakları araştıran, öğrenen ve bunu müracaatçı yararına kullanan, sosyal politika üretebilen ve gelişimine katkıda bulunabilen bireyler olmalıdır.

SORU- Üniversite öğrencilerinin genel sorunları nedir ve çözüm yolları nelerdir?

MEHMET  MERTCAN- Üniversiteye öğrenciler bilgili, becerili, donanımlı bireyler olmak için ve kendilerine iyi bir gelecek hazırlamak için gitmektedir, buna karşılık bazı zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Karşılaştıkları ilk zorluk ailelerinden ayrılmalarıdır, bu bazı öğrenciler için alışılması zor bir durumdur ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirler ama bu zorluğu büyük oranda kendileri aşmaları gerekir. Gelecek kaygısı çoğu öğrencinin sorunudur bu sorunun aşılabilmesi için yeterli kadroların açılması ve bu kadrolara o mesleğin eğitimini almış kişilerin atanması gerekir. Göze çarpan bir diğer sorun ise maddiyattır. Şehir içi ulaşım, kırtasiye masrafları ve barınma öğrencilerin başlıca masraflarıdır. Belediyelerin öğrencilere daha hassas davranması öğrencileri maddi anlamda rahatlatacaktır.

SORU- Sosyal Hizmeti henüz tamamlamadığınız halde engelliler ile yakından ilgilenerek onlarla iletişimkurarak okuduklarınızı şimdiden uyguluyorsunuz. Bu size ne kazandıracak?

MEHMET MERTCAN-Ailem tarafından engellilere duyarlı olarak yetiştirildim çünkü ben de bir engelli yeğeniyim. Engelliler hayatlarını sürdürürken bir çok zorlukla karşılaşmaktadır. Bu zorlukların aşılması ancak yardımlaşma ve dayanışmayla olur. Engellilere bir engelde biz olmamalıyız, onlara destek olmalıyız, bu anlayışın  insanlarda gelişmesi çok önemli çünkü her birey bir engelli adayıdır. Toplumumuzun engellilere karşı anlayışı henüz tam olarak gelişmiş değil, biz de insanların fikirlerini değiştirmeyi kendimize gaye edindik. Engellilerle içli dışlı olmam onları daha iyi anlamama yardımcı oluyor ve meslek hayatımda karşılaştığım engelli müracaatçılara daha etkin sosyal hizmet müdahalesi yapmama yardımcı olacağını düşünüyorum.

SORU- Sosyal Hizmet Kulübü olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?

MEHMET MERTCAN-  Sosyal Hizmet Kulübünde asil üye olarak görev yapmaktayım. Kulübümüz aktif olarak çalışmaktadır. Alanında yetkin kişileri üniversitemize davet ederek sık sık konferans ve söyleşiler gerçekleştirilmektedir. Köy okulu projesi kulübümüzün en önemli faaliyetlerindendir. Bu projenin içeriği; bir köy okulu belirlenip grupça oraya gidilir, öğrencilerle çeşitli oyunlar oynanarak onlara moral verilir, eğlendirilir ve en önemlisi okulun kütüphanesi zenginleştirilir. Diğer faaliyetlerimiz ise çeşitli geziler, toplantılar ve ziyaretlerdir(Huzurevi vs.). Kulübümüzün faaliyetleri aynı şekilde ve çeşitlenerek devam edecektir.

SORU- Ailenizden bahseder misiniz, anne ve babanız ne iş yapar, kardeşler nerede okur, onların sizin buçabanıza bakışı nasıl?

Babam Konya Ereğli de devlet memuru, annem ise ev hanımı. Dört kardeşiz, en büyük ablam Atiye Konya da Hemşirelik yapmaktadır, küçük olan ablam Gökçen Selçuk Üniversitesinde Beden Eğitimi Öğretmenliği son sınıf öğrencisidir, kız kardeşim Ceren ise üniversite sınavına hazırlanmaktadır. Annem ve babam gerek bana gerekse kardeşlerime olsun her zaman maddi ve manevi desteklerini esirgemeyerek bizler için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadılar. Benim bu çabalarımın oluşmasında ki en büyük etken ailemdir çünkü onlar her zaman kararlarımın arkasında durup beni desteklediler. Aileme çok teşekkür ediyorum.

SORU- Özelde Sivas genelde Sosyal Hizmet okumak isteyenlere neler önereceksiniz ?

MEHMET  MERTCAN-Sosyal Hizmet Uzmanı olmak isteyenlere tavsiyem bu mesleği severek icra edeceğinize inanıyorsanız bu bölüme gelin çünkü sevmeyen birinin yapabileceği bir iş değil bu meslek. Bu bölümü okuyan birinin insan ilişkilerinin kuvvetli olması gerekir, sabırlı biri olması gerekir, ezilenin yanında olması gerekir. Sivas’ta Sosyal Hizmet okuduğum için kendimi şanslı hissediyorum çünkü bölümümüzün zengin bir akademik kadrosu var, bizlerle çok ilgililer ve bizlerin her şeyden önce iyi bir birey olmamız için gerçekten çok çabalıyorlar. Hocalarımız Sivas ta ki Sosyal Hizmet Uzmanlarıyla tanışıp onlarla meslek hakkında konuşmamızı sağladılar ve bu bizim için çok önemlidir. Kısacası Sosyal Hizmet okumak  isteyen arkadaşlarıma Sivas’ta okumalarını öneririm.

Çok  bilgilendirici bir röportaj oldu Mehmet  Kardeşim okul ve meslek hayatında sana başarılar diliyoruz. Tüm sosyal hizmet   uzmanlığı  öğrencilerinin  sizin gibi aktif olmasını   engellileri gerçekten sevmesini  temenni ederiz.

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..