Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '12

 
Kategori
Tarih
 

Cumhuriyet

Cumhuriyet
 

Osmanlı hükümetinin 624 yıllık hayatı ve bu süreçte devlet yönetimi babadan oğla geçen 36 ayrı padişahla yönetilmiştir. Bu uzun süreçte egemenlik kayıtsız şartsız padişahta olup Osmanlının son dönemlerinde hareketlenen meşrutiyet dönemiyle bir parça olsun halkın istedikleri göz önüne alınmaya başlanmış, ancak bu dönem fazla sürmemiş ardından patlak veren 1. Dünya savaşı ile Osmanlı hükümeti son dönüşü olmayan viraja girmişti. Bu tarihe kadar tarih sayfaları Türklerin Asya’dan avrupaya  Afrika’dan denizlerdeki başarılarını yazmış, ancak bu savaşın ardından Türk topraklarının paylaşımı ve içinde bulunduğu geri dönülmez parçalanma senaryoları ile yazılmaya başlanmıştı. Karşı konulamayan kapitülasyonlar, önüne geçilemeyen işgaller ile yıkılma sürecine girmiş, ülkenin dört bir yanından gelen işgal ve katliam haberleri ile, ülke karabulutlarla kaplanmıştı.

Tarih sayfalarına Çanakkale deki üstün askeri dehasıyla konu olmuş bir komutan ‘’ ya istiklal ya ölüm’’parolasıyla Anadolu ya hareket etmiş, Anadolu'daki halkı yapmış olduğu kongre ve toplantılarla örgütlemeye başlamıştı. Bu süreçte mesleğinden istifa etmek zorunda kalmış, ölüm cezasına çarptırılmıştı. Silah arkadaşlarının desteği ile düzenli bir ordu kurma çalışmalarına başlarken Ankara’da bir meclis kurulmuş, artık zaferden zafere koşacak bu ordu ile İzmir kıyılarına kadar ilerlenmişti. Tarih sayfaları tekrar Türkler lehine yazmaya başlamış, işgalci güçler tek tek Türk topraklarını Türklere bırakmak zorunda kalmıştı.

Artık yeni bir devlet temelleri atılıyor, bu temelde Atatürk’ün en büyük ideali olan cumhuriyet hayat bulmaya başlıyordu. Yeni doğmuş bir bebek gibi tüm ülkeyi sevince boğmuş, artık saltanat dönemi değil, halkın kendi yöneticilerini seçeceği bir sistem olan cumhuriyet dönemi başlamıştı. Herkese seçme ve seçilme hakkı verilmiş, cumhuriyetin tüm güzelliklerinden faydanılıyordu. Yenilikler ardı ardına geliyor, eğitim, sağlık, sanat, giyim kuşamda yapılan yenilikler herkesi heyecanlandırıyordu. Atatürk’ün hedeflediği muasır(çağdaş) medeniyetler olma seviyesinde, Cumhuriyet sayesinde hızla ilerleniyordu.  Bugünlere baktığımızda Cumhuriyetimizin bize kattıkları, çağdaşlaşma adına aldığımız yol göz doldurmaktadır. Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası diye tarih sayfalarına baktığımızda, her şeyi bütün çıplaklığı ile görmek mümkündür. İnsanların huzur içinde yaşıyor olması, sosyal devlet anlayışının tüm hizmetlerinden faydalanıyor olması, istedikleri gibi eğitim, sağlık, ve sosyal alanda ilerliyor olabilmeleri, Cumhuriyetin bize bir armağanıdır. Cumhuriyet hayattı, Cumhuriyet özgürlüktü, Cumhuriyet güneşti ve Cumhuriyet bayramdı. Herkesin Cumhuriyet bayramı kutlu olsun

Rafet SAĞLAM 

 
Toplam blog
: 18
: 642
Kayıt tarihi
: 15.02.09
 
 

Güzel bir eğitim hayatı sonrasında hayatımdaki hedeflere ara verip  sosyal insan yapısı, aile kav..