Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyete ilk meydan okuma; Kubilay'ın Şehit edildiği 'Menfur Olay'!..

Cumhuriyete ilk meydan okuma; Kubilay'ın Şehit edildiği 'Menfur Olay'!..
 

Devrim Şehidi Kubilay


Kubilay’ın şehit edilişinin üzerinden 82 yıl geçti.

Devlet erkanı 82 yıl önce yaşanan yobaz kalkışmayı bağlamından söz etmeden, içeriği boşaltılmış mesajlar yayınlayarak “saygı ve rahmetle” andılar.

Yayımlanan mesajları okuyanların 82’yıl önce Kubilay’ı şehit edenler hakkında bir fikre varmaları mümkün değil.

 82 Yıl önce Menemen’de ne olmuştur?

Devlet erkanı tarafından yayımlanan mesajlar olayı telin ederken aynı zamanda toplumun hafızasını tazelemeye, yaşanan olumsuzlukların bir daha yaşanmaması için halkın uyanık olmasına hizmet eder/etmelidir diye düşünüyorum.

Gerek Cumhurbaşkanı Gül, gerekse Başbakan Erdoğan’ın mesajlarında 23 Aralık 1930’da Menemen’de ne yaşandığı konusuna dair bir bilgi yok!

 

Mesajları izleyen/okuyan yurttaş devlet erkanının söz ettiği “Menfur bir olay” hakkında  sağlıklı bir sonuca varması olası değil.

İsterseniz 82 yıl önce ne olduğunu kısaca anımsayalım. Manisa tarafından gelen dördü silahlı 6 kişi, 23 Aralık 1930'da sabah namazından sonra camiden aldıkları Yeşil Sancağı yola dikerek silah zoruyla etraflarına adam toplamaya çalışırlar. Elebaşılar arasında, Giritli Derviş Mehmet, Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan, Küçük Hasan vardır. Derviş Mehmet camide namaz kılanlara kendini "Mehdi" olarak tanıtır, arkalarında 70 bin kişilik Halife ordusu olduğunu, öğle saatlerine kadar şeriat bayrağı altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söyler.

Toplanan halkı dağıtıp bu yobazları yakalamaya, mesleği öğretmenlik olan Yedek Asteğmen Kubilay topluluğa ‘yaptıklarının hatalı, sakıncalı olduğunu’ belirterek vazgeçmelerini ve dağılmalarını söyler. Derviş Mehmet’in adamları buna mavzer kurşunu ile cevap verir, Kubilay vurulupyere düşer. Gözleri dönmüş canilerden biri, yaralı Kubilay’ın üstüne çullanarak boğazını kesip başını gövdesinden ayırmış, iki mahalle bekçisini de şehit etmişlerdir.(Menemen Olayı ile ilgili objektif bulduğum Baki Sarısakal'ın çalımasını okumak için buraya tıklayınız. Sitede duyurular bölümünden Menemen Olayı başlıklı yazıya ulaşabilirsiniz.)

...

Menemen’de yaşanan gerici kalkışmadan sonra Atatürk orduya gönderdiği başsağlığı mesajında, “Büyük ordunun kahraman genç zabiti ve Cumhuriyetin mefkûreci muallim heyetinin kıymetli uzvu Kubilay Bey, temiz kanı ile cumhuriyet hayatiyetini tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır”der.

Atatürk’ün “Menemen’i haritadan silin” dediği de iddia edilen vahim olay üzerine son yıllarda yapılan değerlendirmeler ilginçtir. 82 Yıl önce yaşanan olayı “derin devlet”e fatura eden ‘yeni vesayete’ uygun görüşlerde ortaya çıkmaya başlamıştır.

...

Devletin tepesinden Menemen olayı ile ilgili yapılan basın açıklamalarında yazının girişinde söz ettiğim ‘Menemen’de 82 Yıl önce ne yaşandığına dair bir bilgi yok ama ‘yıllar boyunca toplumun belirli bir kesimini zan altında bırakmak, baskı altına almak üzere bir istismar aracı olarak kullanılmak istendiğini ’ ifade ediyor!

Başbakan’ın açıklamasında: “Ne hazindir ki, bu elim hadise, yıllar boyunca toplumun belirli bir kesimini zan altında bırakmak, baskı altına almak üzere bir istismar aracı olarak kullanılmak istenmiştir. Ancak aziz milletimiz, sağduyusu ve aklıselimi ile, söz konusu olayda da daha sonraki dönemlerde de tahriklere prim vermemiştir.” deniliyor.

 

Cumhurbaşkanı’nın 2011 yılında Kubilay’ın Şehit edildiği Menemen Olayı ile ilgili açıklaması yok.

2012 Yılında yapılan açıklamada Cumhurbaşkanlığı sitesinden:

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kubilay'ın şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

Büyük Atatürk’ün işaret ettiği hedef doğrultusunda ilerlemesini sürdüren Türkiye Cumhuriyeti, geride kalan 89 yılda elde ettiği muazzam başarılar sayesinde geleceğe güvenle bakmaktadır.

Hiç şüphe yoktur ki, ülkemiz bugünlere birçok engeli aşarak, sorunlarını çözerek gelmiştir. Aziz milletimiz, bu süreçte zor şartlarla karşılaşsa dahi, tarihi tecrübesi, büyük birikimi, engin sağduyusu ve akılcı tutumuyla, çetin imtihanlardan alnının akıyla çıkmış, birlik ve bütünlüğünü bozmayı amaçlayan teşebbüslere hiçbir zaman fırsat vermemiştir.

23 Aralık 1930’da Menemen’de meydana gelen ve tarihimizin üzücü olaylarından biri olarak hatırlanan menfur hadise karşısısında da, aynı kararlılık sergilenmiştir.

Bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isterim ki, milletimiz, Cumhuriyetimizi temel değerleri ve kazanımlarıyla geleceğe taşımak, ülkemizin büyük ideallerini gerçekleştirmek konusunda güçlü ve sarsılmaz bir iradeye sahiptir.

Son yıllarda gerek ulusal gerek uluslararası alandaki performansı ve dinamizmiyle tüm dünyanın dikkatini çeken Türkiye’nin, büyük bir özgüvenle gelişmesini devam ettireceğine ve daima yükseleceğine inancım tamdır.

Asteğmen Kubilay'ı, şehit edilişinin yıl dönümünde, tüm şehitlerimizle birlikte saygı ve rahmetle anıyorum.”

 

Yazı ile ilgili görseller:

Baki Sarısakal’ın çalışmasının sonuç bölümünden tespitler.

  

 

Cumhurbaşkanlığı sitesi 2011

   

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..