Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '19

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyetimiz 96 Yaşında

Bu yıl geçmiş yıllarda olduğu gibi Cumhuriyet Bayramımızın 96. Yıl dönümünü gururla ve sevinçle kutlayacağız. Bu kutlu ve mutlu günü milletçe hep birlikte yaşayacağız.  Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun ve kutlu olsun sevgili okuyucularım. Cumhuriyet fazilettir, Gazi Mustafa Kemal’in deyimiyle Cumhuriyet erdemdir. Cumhuriyet tam bağımsızlıktır. TBMM ‘nin büyük giriş kapısında “ Hâkimiyet, kayıtsız, şartsız milletindir “ diye yazılıdır.  Cumhuriyete elbette kolay kolay ulaşılmadı.  Milli Mücadelenin sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulduktan sonra ( 23 Nisan 1920 ),Cumhuriyet 29 Ekim 1923 yılında kuruldu. Ve bu tarihi gün  Türk Gençlerine armağan edildi. 

Ünlü tarihçi ve bilim adamı İlber Ortaylı  “Gazi Mustafa Kemal Atatürk” adlı eserinde şunları yazıyor: “ Cumhuriyet devamlılıktır. Osmanlı, Türklerin imparatorluğuydu, bu da Türklerin cumhuriyetidir. Türkiye Cumhuriyetinin hiç bir yerde örneği yoktur. Gazi M. Kemal Atatürk, bu cumhuriyetle ilgili fikrini 1919 yılında söylemişti. Cumhuriyetin siyasi fazilete aykırı bir yönü yoktur. Onun İlanı süresince çok açık bir şekilde cumhuriyete karşı bir anlayış yoktu. “ Kahrolsun Cumhuriyet “ diyen de yoktu…  Kaldı ki cumhuriyet rejimi Türkiye’de uzun süren bir dünya savaşı ve milli direniş savaşıyla doğdu. Atatürk “ilk hedefiniz Akdenizdir” dediğinde, artık cumhuriyete inananlar vardı, ondan önce ve sonra da bazı devlet kurmayları arasında bazı tartışmalar da yapılıyordu.

Hepimizin çok iyi bildiği gibi Türkiye artık cumhuriyet olacaktır.  Türkiye Devletinin şekl-i hükümeti cumhuriyettir. Cumhur reisi devletin başıdır. Cumhur reisi devletin reisidir ve TBMM azaları arasından seçilir diyerek yönetim şeklini ifade etmiştir.  O yıllarda TBMM’de 286 üyemiz vardı. 286 üyeden 158’i, uzun tartışmalardan sonra, cumhuriyet rejimine evet demiştir. Bu sayı yarının biraz üstüdür. Öbürleri sadece    “ Müstenkif”,  yani çekimser kaldılar. Bundan böyle yeni rejim kabul görmüştür”…(1) 

  Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu konuda bazı önemli sözleri vardır.  Bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak isterim: :

Hâkimiyet kayıtsız, şartsız milletindir. ( 20 Ocak 1923)

Devlet ve milletin mukadderatına milli irade ve âmil hâkimdir. (  Temmuz 1929) 

Eşitliğin de dayanağı milli hâkimiyettir. Hürriyetin de dayanağı milli hâkimiyettir.(  Mart 1923)

Hâkimiyet –i Milliye, milletin namusudur, haysiyetidir, şerefidir. ( 7 Şubat 1923) 

Cumhuriyet ahlaki fazilete müstenit bir idaredir.

Cumhuriyet fazilettir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuskâr insanlar yetiştirir. (14 Ekim 1925)

Şuur daima ileriye ve yeniliğe götürür, dönüşsüz bir haslet olduğuna göre, Türkiye Cumhuriyeti halkı, ileriye ve yeniliğe uzun adımlarla yürümeğe devam edecektir. (1 Eylül 1925)

Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti İlelebet payidar kalacaktır. ( Mayıs 1929 )

Türk milletinin tabiat ve şiarına en mutabık (uygun) olan idare Cumhuriyet idaredir. (1924) –( 2 )

Cumhuriyetimizi kuranlar ve Türk Gençliğine emanet edenler başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm emeği geçenleri saygıyla ve rahmetle anıyor cümlesine saygılarımı sunuyorum. Hoş ve esen kalınız efendim.

---------------------------------------------------------

  • Gazi Mustafa Kemal Atatürk – İlber Ortaylı – Kronik kitap,   Türkiye Tarihi Dizisi, No: 8,1.baskı Ocak 2018- İstanbul 
  • Atatürk Diyor ki, M.E. B. Yayınları, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul 1980

        ----------------------------------------------------------

   NOT: Gazeteci arkadaşımız Yılmaz Ölmez’in bir kalp krizi geçirdiğini üzülerek öğrendim. 15 gündür Söke’nin dışında olduğum için gidip hastanede ziyaret edemedim.  Sevgili kadim dostum Yılmaz Ölmez’e geçmiş olsun diyor, Allah’tan acil şifalar diliyorum.

 

          Abdülkadir  GÜLER 

          26 Ekim 2019-  SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..