Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

Cumhuriyetimiz Kutlu Olsun

Cumhuriyetimiz Kutlu Olsun
 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın, tüm ulusça mutluluk, birlik beraberlik ve de dirlik içerisinde yaşayabileceğimiz günlerin habercisi olması temennisiyle selâm, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.  

CumhuriYet = Cümle HürriYet.

Atatürk varken Cumhuriyet vardı. Atatürk öldü. Cumhuriyet mi kaldı? Sağ çıktı, sol çıktı. Cumhuriyete kim sahip çıktı? Aklımıza gelirse, Cumhuriyet, 29 Ekim diyoruz, ajandalardan takip ediyoruz, Cumhuriyete sahip çıkamıyoruz, çıkmıyoruz.

Sonuçta millet sahip çıkar Cumhuriyete. Ne yazık ki milletçe sahip çıkamıyoruz. Sorumsuz insanlar, paragöz patronlar, sonuçta yoksullar nasıl sahip çıkar Cumhuriyete?

Esarete boyun eğenler, toprağını sevmeyenler, mücadele etmeyi bilmeyenler, korkak yaşayanlar, şerefsiz iş yapıp şerefli geçinenler, nasıl sahip çıkar Cumhuriyete?

Vatansız millet hür değildir. Hür olmayan esirdir ne yazık ki. Cum’a namazını kılma yetkisi, imkânı bile olmayabilir. Ve unuttuğumuz bir gerçek var ki o da “Vatan sevgisi imandandır.” Hadisi Şerif.

“Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın

Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın;

Doğacaktır sana vaadettiği günler Hakk’ın;

Kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın.”

                                 İstiklal Marşı (beşinci kıtası)

Cumhuriyet: Devlet. Demokrasi. Elerki. Parlâmentarizm. Demokratlık. Hükümet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının zıttı dır. Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi. Halk Egemenliği.

Cumhuriyet, Demokrasi ile taçlandırıldığında gerçek anlamını kazanır.

Cumhur: Toplum. Kamu. Millet. Cemiyet. Ahali. Folk. Nüfus. Halk, halk kalabalığı. Belli bir sınıf insan. Başıboş kalabalık. Ecmain. Herkes. Herbirimiz.

Cu’m: Cem. Cuma. Câmi. Toplanma. Arama, araştırma, inceleme yapmak için toplanma. Aç olanların, açlık çekenlerin cem olmaları, bir araya gelmeleri.

Hur: Güneş, yiyecek, aş, taam. Gözlerinin akı karasından fazla olanlar, Âhu gözlüler, huriler, cennet kızları. Hür. Özgür. Egemen..

“CUMHURİYET adı bende saklı.”

  • Kaynak:
  • 1.      Osmanlıca Türkçe Lugat. Mevlüt Karaca – Hisar Yayınevi.
  • 2.      T.D.K. Güncel Sözlük.
  • 3.      Vikipedi Sözlük.
  • 4.      Microsoft Word Sözlük İçeriği.
 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..