Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '11

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyetimizin yıldönümünde birlik beraberlik

Cumhuriyetimizin yıldönümünde birlik beraberlik
 

Cumhuriyet, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin simgesidir. Bugün en çok ihtiyacımız olan şey, bu ruhu yaşamaktır, sözde değil özde birlik ve beraberliktir. Hem Kürt, Laz ya da Çerkez, ülkemiz insanları hem de diğer ülkelerle ortak değerlerimiz etrafında oluşturulacak bir gönül birliğidir, sevgi ve dostluk birliğidir. Atatürk'ün bize miras bıraktığı dünya görüşü gerçekte, bugün "milliyetçi-muhafazakar" kavramları ile tanımlanan sentezdir. O, diğer Türk devletleriyle de manevi köprüleri sağlam tutmamızı vasiyet eder. Ve köprüleri şöyle tarif eder: Dil, inanç ve tarih. Şöyle söyler Mustafa Kemal:

”Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, komşumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacağını bugünden kimse kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalanabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir… Bizim bu dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir , özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevi köprüleri sağlam tutarak . Dil bir köprüdür. İnanç bir köprüdür. Tarih bir köprüdür. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Onların (dış Türklerin) bize yakınlaşmasını bekleyemeyiz . Bizim onlara yaklaşmamız gerekli…” Mustafa Kemal Atatürk ( 29 ekim 1933 )

Vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoyda,"Girmeden tefrika bir millete, düşman giremez; toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez!" ifadesiyle birlik olmanın önemini vurgular. Akif, dindar bir vatanseverdir; gerçek İslamiyetin asla gericilik olmadığını, pozitif bilimlerle dinî ilimlerin beraber götürülmesi gerektiğini söyler.

Okullarda ahlaktan millî şuurdan, inançlardan taviz verilmeden eğitim yapılmasını savunur. Gençleri çalışmaya, gayret etmeye, yükselmeye teşvik eder.

Tembelliğin ve cehaletin İslamiyet’te yeri olmadığını aksine İslamiyetin ilerleme ve gayret dini olduğunu adeta haykırır. Şöyle der Mehmet Akif:

 "Şehâmet (akıllıca yiğitlik) dini, gayret dini, ancak Müslümanlıktır, Hakiki Müslümanlık en büyük bir kahramanlıktır."

 Atatürk’ün Mirası

 M. Kemal Atatürk, “Türk Birliği’ni görüyorum”, “İleriki fasıllarda Türklük alemi birleşecek” derken dil, inanç ve tarih ortak değerlerine sahip ülkelerin birlik olmasını arzu etmektedir. Atatürk’ün işaret ettiği bu değerler etrafında birlik olunmalı. Yedi düvel saldırsa da sarsılmayacak, insanlığa huzur, güven ve barış getirecek bir birliktir bu…

 M. Akif’in sözlerindeki gibi, yüreklerimiz toplu olarak vursun, tefrikaların aramıza girmesine izin vermeyelim, birlikten gücün doğmasına vesile olalım.

 “Doğacaktır sana va'dettiği günler Hak'kın...

Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.”

 Cumhuriyetimiz kutlu, istiklalimiz daim olsun...

 
Toplam blog
: 727
: 972
Kayıt tarihi
: 09.02.10
 
 

Ekonomi okudum. 5 yıldır haber siteleri, portal ve dergilerde yayınlanan yazılarımı ve inandıklar..