Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Cunda Adası'nda ne yapılır?

Cunda Adası'nda ne yapılır?
 

Cunda Adası


Jabiroo Kuşu'nuz bu kez Ali Bey adasında, yani Cunda... Türkiye’nin dördüncü büyük adası olan Cunda Adası, Ayvalık’a bağlı. Emeklilik günlerini huzurlu geçirmek isteyenler sayesinde adada son yıllarda bu yüzden bir nüfus artışı olmuş. Ama adanın genel nüfusunu Girit ve Midilli adalarından göç eden Türkler oluşturuyor. Ayrıca adanın yaşlı nüfusunun birçoğu hala Rumca konuşuyor.

Cunda’nın sokakları dillere destan... Cumbalı taş evleri, dökme demir balkon korkulukları, her köşesi ayrı işlenmiş sokaklarıyla sizi en iyi biçimde karşılamaya her zaman hazır. Cunda’nın en güzel plajlarından biri olan Patriçia Plajı, sakinliği, sığ denizi ve kumsal ile adından söz ettiriyor. İsterseniz tekne turuyla Ayvalık’ın saklı koylarını keşfedebilir; isterseniz sabah saatlerinde kıyıya inip balık tutabilirsiniz. Şeytan Sofrası’nı unutmayalım! Eski bir lav birikintisi olan Şeytan Sorfası’na çıktığınızda, tüm Ayvalık adalarını ve Midilli Adası’nı görebiliyorsunuz... Ama özellikle belirteyim, buraya çıkmak için doğru zaman kesinlikle gün batımı vakti. Gördüğünüz manzarayı bir daha unutamayacağınızdan eminim. Ayrıca Cunda’ya gittiğinizde mutlaka Taksiyarhis, Agios Yannis, Panaya Kiliseleri ve Ai Dimitri Ta Salina Manastırı’nı da ziyaret edin. 

Cunda’nın simgelerinden biri olan Taş Kahve’de çayınızı içmeden dönmeyin! Ayrıca Cunda’ya gelip de balık yemeden gitmek olmaz. Burada balık yemek için seçeceğiniz restoranda mutlaka Papalina balığının olup olmadığına dikkat edin. Çünkü Papalina balığı, Cunda’ya özgü bir balık. Kabak çiçeği dolması, radika, hindiba, ve istifna gibi yemeklerden ve mezelerden tatmak bir Ege seyahatinin ritüelidir. Tabii fonda fasıl şarkıları ve Rum müziği eşliğinde... 

Canınız tatlı bir şeyler çekerse, lokma ya da sakızlı dondurma yiyin. Ev yemekleri içinse, Giritli bir annenin ellerinden çıkan lezzetli Girit yemekleri yiyebileceğiniz Fysiko Narlı Bahçe’yi öneriririm. 

Cunda’dan eliniz boş dönmek istemezsiniz diye düşünüyorum. Bunun için Cumartesi günleri açılan Cunda Pazarı’na uğrayın. Ayrıca el yapımı eşyaların satıldığı Zoe’den hoş birkaç parça hediyelik alabilirsiniz. Zeytinyağı ve incir reçeli de yanınızda götürebilecekleriniz arasında.

Cunda’yı daha yakından tanımak için tıklayın!

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..