Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '13

 
Kategori
Futbol
 

Cüneyt Çakır yanlış yaptı! Kazanan o mu olacak, yoksa futbol mu?

Manchester United - Real Madrid maçının hakemi Cüneyt Çakır, ikinci  yarının başında gösterdiği kırmızı kart ile bu maçın skorunu etkiledi. Onun süzemediği pozisyonda çıkardığı kırmızı kart ile 10 kişi kalan Manchester kısa sürede yediği iki golle maçı kaybetti ve CL den elendi.

Cüneyt Çakır bizim tanıdığımız hakemlerden. Nasıl düşündüğünü ve nasıl karar verdiğini çok iyi biliyoruz.O daha şimdiden Türk Hakemliğinin en üst basamağına çıktı. Çok önemli maçlarda görev aldı. Ve eğer bu maçtaki kararları onu etkilemezse dahada ileri gidebilir. Tartışmalar ve yorumlarda Çakır'ı ve gösterdiği kırmızı kart değerlendiriliyor. Çakır pozisyonda düdük çalmayarak hiçbir karar vermemiş olsa kendi adına daha doğru yapmış olurdu. Ama o Nani'yi  oyundan attı.  Maurinho pozisyonun içindeki diğer adam savunmacı, Arbeloa'yı oyundan çıkarıp yerine Modriç'i oyuna aldı. Modriç girdikten 5 dakika sonra çok güzel bir gol atarak beraberliği getirdi ardından atılan ikinci gol ile, Real kısa sürede  2 gol bulmuş ve turu kapacak skoru yakalamıştı.

Pozisyon hakkında herkes bir çok yorum yaptı. Hakeme hak verenlerde vardı yanlış bulanlarda. Pozisyon defalarca izlendi ve Nani'nin ayağı çok yukarda rakibine dikkat etmiyor dendi. Herşey söylendi ama ne olacak bekleyip göreceğiz. Konuşulanların yanında hiç konuşulmayan ve gerçekler var. Futbolun temel kurallarının ne olduğunu unutmak var.

Öncelikle pozisyona bir daha bakalım. Takım arkadaşının savunmada keserek ileriye doğru havadan vurduğu topu hucum oyuncusu Nani kontrol etmek istiyor. Top havada ve olası kontrolden sonra Nani takımını hucuma kaldıracak ve bu karşı atakta Real savunma zayıflığı içinde olabilir. Real savunma adamı Arbeloa bu zayıflık tehlikesine karşılık rakibe süratle yaklaşıyor, olası bir kontrole karşılık tutacağı yer ile rakibini durdurmak düşüncesinde. Klasik top geçer adam geçemez düşüncesinde rakibine hızla yaklaşıyor. Ve rakibin hareket alanına doğru giriyor. Nani hamlesini yapmış, havada yükselmiş ve ayakları açılmış bir şekilde ayrıca durumunu değiştirebilmesi mümkün değil. İsteği topu kontrol etmek ve rakibe faul yapmak gibi bir düşüncesi hiç yok ve faullü müdahale şansıda yok. Arbeloa ise rakibini topu durdurmak istiyor. Topu yada rakibinin gidişini önlemek amacında. Vucut temasını isteyende Arbeloa. İstese bu teması önleyebilir. Hatta havada açılmış rakibinin içine girmek istemesi yanlış müdahale. Çakır'ın süzemediğide oyuncuların niyetini anlayamıyor.Pozisyonda faul var ise yapan Arbeloa. Nani, Arbeloa'nın içine girmesine kızarak son anda rakibi için bir hamle yapıyor ancak bu hamlede rakibin sertliğinin şiddetinde değil. 

Hakemleri yargılamak verdikleri anlık kararlar üzerinde görüntülü yada görüntüsüz saatlerce konuşmak değeri olan bir iş değil. Bu konuşmaların bir değeri olsaydı ayni hatalar yinelenmezdi. Sonuçta hakemler insan olarak hata yapmak zorundalar. Önemli olan böyle kritik kararları vermeleri noktasında desteklemek. Sonucu etki edecek yanlışlar yapmasını önleyecek önlemleri almaktır. Yardımcı hakemlerin sayısının artması, biribirleriyle iletişim kurmaları hakemlerin elini kuvvetlendirmiyor. Cüneyt Çakır Nani'ye kırmızı kart gösterdiği sırada yardımcılarından destek almadı. Basketbol sahası daha küçük olduğu halde oyunda üç hakem var ve kritik pozisyonlarda değerlendirme yapabiliyorlar ve karar değiştirebiliyorlar. bu nedenle hakemleri eleştirmek yerine değişiklikler yapmak daha önemlidir. Basketbolda maçı yöneten üç hakem varken oyun süresinin kontrolü ise masada yapılamaktadır. Ayrıca fauller yada diğer disiplin kararlarıda masa hakemlerine verilmiş işler iken, futbolda hakem bu işleride takip zorundadır. Bunlar değişmesi gereken  futbol uygulama yanlışlarıdır. Hakemin işlerini zorlaştırmaktadır. Hakem hatalarına yol açmaktadır.

Başka ama çok daha önemli bir durumda saha içinde ve kenarda olan oyuncular hakeme karşı her zorluğu çıkarmakta ancak buna karşı hiçbir önlem düşünülmemektedir. Oyuncu Arbeloa gibi kötü niyetli olarak kazançlı çıkabilmektedir. Yazılı o kadar kural ve söylem olmasına rağmen fair play karşıtı herşeyi yapan oyuncu hak etmediği maçı kazanabilmektedir. 

Hakemlerin bu noktada korunmaya ihtiyaçları vardır. Oyuncunun fair play ruhu içinde sahada  bulunması, hem takım arkadaşlarına hem rakiplerine ayrıcada hakeme dürüst olmaları için önlem alınması hakemleri rahatlatacak daha iyi görev yapar duruma getirecektir. Bu doğrultuda maçların başlamasından önce futbolcuların fair play yemini etmeleri bir başlangıç olabilir. Hakemlerinde dürüstlük yemini etmeleri ile tribün anarşisine büyük bir darbe vurulabilir.

Acaba futbolu yönetenler hakem hatalarını aza indirmek istiyorlarmı diye düşünüyorum. Yoksa bu hatalar futbola çok daha yararlıdır diye mi  düşünüyorlar?

 

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..