Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Cusco - Peru Gezi Rehberi

Cusco - Peru Gezi Rehberi
 

Cusco - Peru'dan bir sokak fotoğrafı


CUSCO

Cusco’ya Lima’dan 1 saatlik uçak yolculuğu ile ulaşıyoruz. Şehir deniz seviyesinin yaklaşık  3500 m üstünde dağların üzerine kurulmuş. Pilot inişe geçiyoruz diye anons yaptığında, uçağın penceresinden dışarıya bakıyorum ve yalnızca dağları görüyorum. Cusco 12 dağın arasına kurulumuş ve adı göbek deliği anlamına geliyor. Uçağımızın indiği havalanı oldukça küçük. Buraya gelmeden önce yükseklikten etkilenmemek için biraz araştırma yapmıştım. Rehberimiz uçaktan indikten sonra fazla hareket etmememizi ve dinlenmemizi söylüyor. Bulunduğumuz yüksek irtifaya karşı otellerin hepsinde Coca çayı ikram ediliyor. Yerel halk coca yapraklarını çiğniyor. Ayrıca cocalı şekerlemeler de yapmışlar. Kokusunu ve tadını beğenmediğim için içmiyorum. Yükseklikten dolayı biraz başım dönmeye başlıyor. Buraya alışmam biraz zaman alacak gibi görünüyor. Gruptan bazıları daha fazla etkileniyor. Bir sonraki gün vücut bu yükseliğe uyum sağladığından, yüksek irtifa hastalığının etkileri azalıyormuş. Cusco şehri Inkalara yıllarca başkentlik yapmış çok tarihi bir şehir. Şehrin tarihi dokusu mümkün olduğunca korunmuş. Dar arnavut kaldırımlı sokakları ve İspanyol koloniyel tarzında yapılmış balkonlu binalar, şehre çok hoş ve estetik bir hava katıyor. İspanyol sömürge dönemi izlerini de görebiliyorsunuz. İnkalar mimaride taşları çok estetik ve birbirine geçme yöntemiyle kullanmışlar. Özelikle kral ve kraliyete ait yerlerin ve tapınakların inşasında inka mimarisinin en güzel örneklerini görebiliyoruz.

Coricancha Güneş Tapınağı:

Otelde biraz dinlendikten sonra rehberimiz bizi Cusco’nun en güzel yerlerinden Coricancha Güneş Tapınağı’na götürüyor. Buraya ulaşmak için hafif bir rampa çıkmamız gerekiyor. Yükseklikten ve oksijen azlığından dolayı yaptığım en ufak bir harekette nefes nefese kalıyorum. Rehberimiz tapınakla ilgili bilgi vermeye ve anlatmaya başladığı anda hemen bir yer bulup oturuyorum. Tapınak buraların en turistik köşelerinden biri ve giriş çıkış her yer çok kalabalık ama çok güzel video ve fotoğraflar çekiyoruz.


Coricancha Tapınağı İnkalar tarafından Güneş Tanrısı İnti adına yapılmış. İnkalar imparatorlarını “Güneş’in Oğlu” olarak görüyorlarmış. Bu etkileyici yapının duvarları ve zemini İspanyollar buraya gelmeden önce altın kaplıymış. Daha sonra bu büyük yapı kiliseye çevrilmiş ve altın levhalar gemilerle İspanya’ta taşınmış. Bu tapınakta yapılan törenlerde Güneş Tanrısı İnti’ye çiçekler, yemekler ve hayvanları ateşe atarak sunum yapıyorlarmış. Hatta kıtlık, hastalık veya deprem gibi doğal felaketlere karşı çocukları ve gençleri de ateşe atıp Güneş Tanrısı İnti’ye sunuyorlarmış. Burası günümüzde müze olarak kullanılıyor.

Plaza de Armas:

Cusco’nun en güzel tarihi meydanı. Çevresinde bir çok yerel lezzetler ve müzikler sunan restaurantlar, hediyelik eşya dükkanları ve cafeler bulabilirsiniz. Meydanda içersinde 3 kilise ve 13 şapeli barındıran bir katedral bulunuyor. Mihrabının süslemelerinde 1200 ton gümüş kullanılmış. Burada bulunan İsa heykelleri çok koyu tenli. Bunun nedeni yerel halkın İsa’yı kendilerinden biri gibi düşünmesini sağlamakmış.

Cusco'da Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Akut Yükseklik Hastalığı

Cusco’ya bir seyahat planlıyorsanız, şehrin bulunduğu irtifadan kaynaklanan rahatsızlıklar yaşabilirsiniz. Lima'dan havayolu ile geldiyseniz. 1 saatlik bir sürede yaklaşık 3500 m yüksekliğe çıkmış oluyorsunuz. Şehrin çevresinde ise bu yükseklik zaman zaman 3800 m'ye kadar çıkabiliyor. Bununla ilgili bilgi alıp, gerekiyorsa yanınızda ilaç bulundurmakta fayda var. Şehir çok turistik olduğundan cafelerde, restaurantlarda ve otellerde oksijen tüpleri bulunuyor.

Şehre geldiğiniz ilk gün :

- Fazla hareket etmemeye ve kendiniz yormamaya

- Ağır yemekler yememeye

- Bol su içmeye

- Alkol almamaya dikkat etmek gerekiyor.
 

Hava Durumu:

Cusco’da bir diğer dikkat edilmesi gereken konu yine şehrin bulunduğu yükseklikten kaynaklanan hava durumu: sabahları ve geceleri buz gibi çok soğuk olan hava, öğle saatlerinde çok sıcak oluyor. Buna göre, giyinmekte fayda var. Öğlen saatlerinde güneş koruyucu krem kullanabilirsiniz. Akşamları ise yanınızda mont veya polar bulundurmanızda fayda var.

Daha fazla fotoğraf için : www.supergezginler.com
 

 

 
Toplam blog
: 13
: 3027
Kayıt tarihi
: 26.12.12
 
 

Herkese merhaba, Gezmeyi ve yeni kültürler , yeni yerler tanımayı çok seviyorum.Bloğumda gezip gö..