Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Esra Kemer Kariyer Danışmanı

http://blog.milliyet.com.tr/cvcheckup

04 Nisan '17

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

CV’ de Olması Gerekenler Nelerdir? CV Hazırlama

CV’ de Olması Gerekenler Nelerdir? CV Hazırlama
 

Hedefinize göre olması gerekenleri belirleyin....


Özgeçmiş profesyonelin kariyer geçmişinin ve kariyer yoluna ait bilgileri içeren tanıtım dokümanıdır. Özetle ve önemli kariyerinizin pazarlama aracı. Farklı iş arama kanallarında da bu tanıtım aracını kullanıyoruz. Pozisyonlara ve işlere göre bazı bölümlerinde detaylarında farklılık olsa da mutlaka olması gerekli bölümler ve bilgiler var. 
 
Danışanlarımla yaptığım görüşmelerde “Bu kadar tecrübeyi 2 sayfaya nasıl sığdıracağım, yaptıklarımı nasıl anlatacağım, bir sürü projem ve başarı öyküm var bunları yazmam gerekli mi” sorularını duyuyorum.  CV’inizi yazarken bilgi, beceri ve yapabileceklerinizi yansıtmanız gerekir. Gerekli bilgiyi yeterli özenle yazarsanız fark yaratır ve bireysel markanıza gösterdiğiniz özeni gösterir
 
CV’ de olmazsa olmazlar ve evet olmasa da olurlar var…. Bu ayrımı iyi yapmak gerekir. Bazı bilgiler gereksiz kalabiliyor başvurulan ilana göre. 
 
Öncelikle ad-soyadı mutlaka olmalı. Unutmayın CV size ait ve başlığı siz olmalısınız. Cirriculum Vitae ile başlayan CV’ler de gördüm.  Sürekli kullanılan takip edilen bir e-posta adresi mutlaka olmalı. Kullanacağınız e-posta adresi nickname değil kurumsal hayatı de temsil edebilecek bir e-posta adresi olmalı. Telefon numaralarınızı verin fakat verdiğiniz numaralar kullanılıyor ve ulaşılabiliyor olmalı. Bir İK uzmanı iş görüşmesi için aradığında size ulaşabilmeli. Diğer bir kişinin numarasını veriyorsanız bu kişiyi de konuyla ilgili bilgilendirmeniz sağlıklı olur. Bence açık adres yerine sadece mahalle ve ilçe bilgisini verebilirsiniz. Sonuçta işe başladığınızda açık adres detaylarını paylaşacaksınız. Günümüzde sosyal ağların önemi artıyorken profesyonel amaçlı kullandığınız Linkedin gibi bir sosyal ağ hesabınızı da yine iletişim bilgilerini de ekleyebilirsiniz. Ancak bu ağları veriyorsanız profesyonel profilinize uygun kullanmanızı öneririm. Bunu başka bir yazıda detaylandıralım. 
 
Kariyer özetinizden ve hedefinizden de bahsetmekte fayda var. Öğrenci arkadaşlarımız özet yerine profesyonel kimliğine atıfta bulunarak hedeflerini yazabilirler. Çalışanlar ise bir kariyer özetini, uzmanlık alanlarını, yetkinliklerini yazabilirler.  CV’iyi inceleyen İK uzmanının profesyonel kimliğiniz ve gelecek hedefleriniz hakkında bilgi sahibi olması ve bu doğrultuda CV’inizi incelemesi için faydalı olacaktır. Bu arada CV’inizi hedefinizle ve başvurduğunuz işle aynı doğrultuda yazmanın önemini de hatırlatmak isterim.
 
İş ve staj tecrübelerinizi belirtmeniz gerekli.  Hangi tarih aralığında hangi şirkette hangi pozisyonda çalıştığınızı mutlaka belirtmelisiniz. Tabii bu iş tecrübelerinin detaylarını da belirtmeli yaptıklarınızla desteklemelisiniz. Tersine kronolojik yani ondan başa doğru yazın. İlk iş hayatından anlatmaya başlanan CV'leri oldukça sık görüyorum.
 
Eğitim bilgilerinizi detaylarıyla belirtmelisiniz. Ama geriye doğru gittikçe ilkokul bilgileri önemsiz; MBA, yüksek lisans, üniversite detayları önemli…. Eğitimde ki notlar duruma göre yazılabilir. 
 
Katıldığınız kişisel ve mesleki gelişim eğitimlerini, seminerlerin en gerekli olanlarını mutlaka yazın. Sertifikalarınızı, uzmanlık belgelerini no.suyla birlikte olması faydalı olacaktır. Bildiğiniz yabancı diller, seviyeleri, nerden öğrendiğiniz bunlar önemli konular. Kullandığınız bilgisayar programlarını,  yazılım dillerini eklemelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu başvurduğunuz işe, sektöre göre detaylandırmanız olacaktır.  Faks çekmenizin çok önemi olmayabilir ama bazı ekipmanları kullanabiliyor olmanız sizi bir adım öne çıkarabilir..
 
Bana gelen sorulardan bir tanesi de hobiler ve ilgi alanları. Sadece geçen yaz yüzdüyseniz, iki ay önce sinemaya gittiyseniz yazmayın. Hobileriniz kendinize ayırdığınız zaman yaptığınız yatırımdır. Hobilerinizle de gelişiminizi desteklersiniz. Eğer düzenli ata biniyorsanız ve kulüp üyeliğiniz varsa mutlaka belirtin bu hobiniz ekip çalışmasına uygunluğunuzu gösterir.  
 
Başvurduğunuz iş ilanında istenilen ek bilgiler varsa CV’iniz de bu bilgiye mutlaka yer verin. Örneğin ehliyetlere ait detaylar, erkekler için askerlik bilgisi, boy vs. bilgileri gibi. Bu bilgilere kişisel bilgiler bölümünde yer verebilirsiniz.
 
Referanslara bence isim ve detay bilgisi olarak yer vermek yerine bu bilgi istenildiğinde verilecektir denebildiği gibi verilmeyebilir de. Eğer illa yazmak istiyorsanız iletişim bilgileri dışında ad-soyad şirket unvanı verebilirsiniz. 
 
CV’inizde yazacağınız her detaya karar verirken sormanız gereken birkaç soru var. 
 
* Bu bilgi başvurduğum ilan için ne kadar gerekli?
* Yazacağım detay bilgi öz geleceğim için faydalı olacak mı? 
* Bu bilgi CV'nin neresinde olmalı?
* Yazdıklarım beni ve bireysel markamı gerekli şekilde temsil ediyor mu?
 
Eğer başvuracağınız işle ilgisi yoksa, görevinize ve öz geleceğinize katkısı olmayacaksa yazdığını her detay gereksiz bilgi olarak yer işgal edecektir.
 
Kariyeriniz ve CV’inizle ilgili taleplerinizle ilgili esra@cvcheckup.com e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz… 
 
Başarılarla dolu bir kariyer dilerim....
Esra Kemer  -  Kariyer Danışmanı
 
 
Toplam blog
: 53
: 162
Kayıt tarihi
: 07.02.17
 
 

Profesyonel is yaşantısına 1999 yılında devlet okulları ve özel dershanelerde Fizik ve İngilizce ..