Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '07

 
Kategori
Sinema
 

D. G. A. F. S. 3- Donnie Darko

D. G. A. F. S. 3- Donnie Darko
 

Serimizin son filmi Donnie Darko. 2001 yapımı filmde hikâye 1988 yılında geçiyor. Sinemalarda gösterime girdiğinde tam anlamıyla hayal kırıklığı yaratmış. Film yapımcıları şanslarını festivallerde denemeye karar vermişler. Ondan sonrada videosunu piyasaya sürmüşler. Sinema geliri resmi olmayan verilere göre 10 milyon dolar iken, video gelirleri 100 milyon doları aşmış hatta yine resmi olmayan verilere göre 300 milyon doları bulmuş ilginç bir film Donnie Darko. Çünkü film sinemada seyredilecek türde bir film değil. Ancak evde sakin bir ortamda seyredilip yorumlanacak yapıya sahip.

Donnie Darko psikolojik sorunları olan ve tedavi gören bir gençtir. Uyku sorunları da vardır. Bir akşam uykusunda dışarı çıktığında dev bir tavşan olan Frank ile tanışır. Frank ona Dünya’nın yok olmasına 28 gün 6 saat 42 dakika 12 saniye kaldığını söyler. Onlar dışarıda konuşurken Donnie’nin odasına nereden geldiği belli olmayan uçak motoru düşer.

Frank zamanla Donnie’yi yönlendirmeye başlar. Gece geç vakitlerde Donnie tehlikeli olaylara girişir. 28 gün 6 saat 42 dakika 6 saniye sonra ise son zamanlarda filmlerde görmeye alıştığımız yönetmenin vurucu darbesi ile karşılaşıyorsunuz.

Sayın Abdulkerim Eser http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=13091 nolu bloğunda bu film hakkında bir yazı yazdı.

Filmin yönetmeni ve senaristi Richard Kelly. Ayrıca Sayın Kerem Oğuz http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=41036 nolu bloğunda De Niro’nun yerini doldurmanın zor olduğunu söylemişti. Bu filmde gördüm ki yeni ve güçlü bir oyuncu gümbür gümbür geliyor. Jake Gyllenhaal son zamanlarda gördüğüm en iyi oyunculuklardan birini çıkarmış. Bu filmden kazandığı başarıyla Brokeback Mountain filmiyle Oscar ödüllerine aday oldu. Ayrıca akademi kırk yılın başında doğru dürüst bir iş yaparak onu akademi üyeliğine davet etmiş. Buraya yazıyorum yeni Robert De Niro, Jake Gyllenhaal. Diğer çarpıcı rollerde ise Drew Barrymore sıra dışı bir öğretmen, Hayalet filminden tanıdığımız Patrick Swayze, o rolüne zıt bir rolde, görev almışlar.

Sonuç olarak bu filmi ya seveceksiniz ya da sevmeyeceksiniz, ikisinin ortası yok. Ayrıca benim yorumuma göre filmleri mutlaka ikinci hatta üçüncü defa seyretmelisiniz. Çünkü tekrar seyretmede daha önce fark etmediğiniz ayrıntıları keşfediyorsunuz. Bu film bir kere seyredip anlayabileceğimiz yapıda değil.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...