Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

D Vitamini Mucizesi

D Vitamini Mucizesi
 

Sevgili ebeveynler, bu güne kadar değerli uzman kadromuzla birlikte bir çok konuyu irdeleyerek, sizleri aydınlatmaya çalıştık. Şimdi de her zaman olduğu gibi kişinin yaşamında önemli yer tutan bir konuya el attık ve D vitamini hakkında Uzm. Dr.İsmail Gönen’in görüşlerini aldık. Umarım aradığınız yanıtları bulabilirsiniz.

D vitamini ne tür bir vitamindir, çocuk sağlığı açısından önemi nedir, genel sağlık korunmasında rol oynar mı?

D vitamini yağda eriyen vitaminlerden biridir. Vitamin olarak isimlendirilmesine karşın bu tanımlama çok yetersizdir. Vücudumuzdaki etkileri  dikkate alındığında daha çok bir ön hormon gibi  görev yapmaktadır. D vitamini vücudun kalsiyum gibi dişleri ve kemikleri güçlendiren minerallerin emilimine sağlayarak çocuklarda büyüme gelişmede en önemli vitamindir.  Bunun dışında D vitamini bağışıklık sisteminin sağlığı, kanser oluşumunun önlenmesi, enfeksiyon kontrolü, insülin üretimi ve hücre gelişiminde de rol üstlenir.

D vitamininin doğal kaynakları nelerdir?

Vücudumuza giren D vitamininin başlıca kaynağı güneş ışığının etkisi ile deride  sentezlenmesidir. Bu şekilde  D vitamininin %90’nı vücutta sentez edilir, ancak %10’u yiyecekler  yoluyla alınır. Güneşten gelen morötesi (UV) ışınlarının etkisi ile 7 dehidrokolesterolden kolekalsiferole(D3) dönüşür. Güneş ışınlarının dik gelmediği saatlerde kol, bacak ve yüzün günde yaklaşık 15 dakika güneşlendirilmesi günlük D vitaminini sağlamaktadır. Ancak camın UV ışınlarını geçirmediği unutulmamalıdır.

D vitaminin gunes ısınlarının etkisiyle üretilen bu hali bir on madde olup, karaciğer ve böbrekte iki defa değisime uğrayarak, biyolojik aktif madde sekline dönmektedir.

Besinler yoluyla alınan d vitamin başlıca kaynakları yumurta sarısı, balık yağı, portakal suyu, süt, peynir, sakatat ve hayvansal yağlardır. Pek çok gelişmiş ülkede süt, bir litrede 400 IU D vitamini olacak şekilde zenginleştirilmiştir. Normal koşullarda anne sütünde D vitamini azdır. Genellikle anne sütünün bir litresinde 20-40 IU D vitamini bulunur. Bu nedenle anne sütüyle beslenen bebekler de raşitizm riski vardır. Bunun önlenmesi için her bebek en az bir yaşına kadar 400 IU D vitamini dışarıdan almalıdır.

D vitaminininin büyüme ve gelişmedeki etkisi ne şekilde olur

D vitaminin vücutta ince bağırsaklardan kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur. Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlaması için  kalsiyumla birlikte mutlaka gereklidir.

D vitamini eksikliğinde ne gibi arazlar hangi dönemlerde görülür, nasıl tedavi edilir?

Raşitizm D vitamini eksikliği sonucu en sık 3 ay ile 2 yaş arasında görülür.
Süt çocukluğu döneminde kafa kemiklerinde yumuşama, bıngıldakta genişlik, kaburgalarda kıkırdak birleşme yerinde tespih tanesi şeklinde oluşumlar, göğüs kafesinde çöküklük, el ve ayak bileklerinde genişleme olur. Diş çıkmasında gecikme, geç oturma, geç yürüme söz konusudur. Kaslarda zayıflama olması nedeniyle karın şiş ve yanlara doğru yaygındır. Terleme ve solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlık vardır. Baş gövdeye göre büyük olup, yatma yönünde düzleşme gösterir. Çocuk yürümeye başladığında  parantez bacak gelişir. Ağır olgularda kanda kalsiyum düşüklüğüne bağlı kasılmalar meydana gelir. Tedavi için D vitamini takviyesi yapılır. D vitamini günlük veya tek depo doz şeklinde verilebilir. Beraberinde kalsiyum desteği de eklenmelidir.

D vitaminin kemik gelişimi dışındaki etkileri nelerdir?

D vitamininin optimal sağlık için gerekli olduğu, birçok hastalığın gelişmesini engellediği veya bulguların hafiflemesine neden olduğu bildirilmektedir. Otoimmun hastalıklar, inflamatuar barsak hastalığı, romatoid artrit, multipl skleroz, diyabet, birçok kanser çeşidi, kalp hastalıkları, osteoporoz, enfeksiyoz hastalıklar gibi birçok hastalıkta etkili olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

Bu etkilerin ayrıntılı açıklamalarını yapabilir misiniz?

1-Hücre farklılaşmasının kontrolü;  Hücreler hızla bölünerek sayılarını artırırlar. Hücrelerin özel görevler almasına ise farklılaşma denir. Hücreler farklılaştıkça bölünme hızı yavaşlar.  Böylece denge sağlanır.  Hücrelerin çoğalması yararlı bir işlemdir ama kontrol edilmezse kanser gibi hastalıklara sebep olur.  D vitamini hücre çoğalmasını kontrol ederken farklılaşmayı uyarır ve kanser oluşumunu önler. 

2-Bağışıklık sisteminin sağlıklı işlemesi;  D vitamini güçlü bir bağışıklık düzenleyicidir. D vitamini reseptörü başta T hücreleri ve antijen sunan hücreler olmak üzere bağışıklık hücrelerinin birçoğunda bulunur. D vitamini doğal bağışıklığı güçlendirirken otoimmün hastalıkların gelişimini de engeller.

3-İnsulin Salgılanması;D vitamini reseptörleri insülin salgılayan pankreas hücrelerinde bulunur ve insülin salgılanmasına yardımcı olur. D vitamini eksikliği insülin salgısını azaltarak tip 2 diyabet gelişimine sebep olabilir. Yapılan hayvan çalışmalarında yasamın erken evrelerinde D vitamini desteği alınırsa tip 1 diyabet gelişiminin önlendiği gösterilmiştir. Tip 2 diyabet gelişiminde d vitamini reseptör polimorfizminin rol oynayabileceği de öne sürülmektedir.

4-Enflamasyonun kontrolu;D vitamini, aşırı sitokin faaliyetlerini baskılayarak aşırıya kaçmış enflamasyon yangı tepkilerini düzene sokar.

5-Enfeksiyonu engelleme;D vitamini bir enfeksiyona maruz kalınıldığında mikrop öldürücü peptitleri üretir. Bu maddeler bakteriler, virüsler ve mantarlara etki eden geniş spektrumlu antibiyotikler gibi davranarak, mikroorganizmaların hücre duvarlarını tahrip eder. Bunun yanında viral gribal enfeksiyon sıklığının D vitamin serum değerleri ile

ilişkili olduğu, daha düşük serum değerlerinde viral gribal enfeksiyonların arttığı bildirilmektedir. Çocuklukta zatüre tanısı alan hastalarda %80 oranında D vitamini eksikliği olduğu bildirilirken, raşitik çocuklarda raşitik olmayanlara göre 13 kat daha fazla zatüre gelişme riski olduğu görülmüştür.

6-Beyin gelişimi;D vitamini eksikliği durumunda beyin gelişim anomalileri,  hidrosefali ve beyinde daha fazla hücre çoğalması gözlenmiştir. Yetersiz D vitamini desteği gören erkek çocuklarda ileri yaşlarda şizofreni görülme riskinin arttığı bildirilmektedir.

7-Kalp hastalıkları;Deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda

D vitamini değerleri daha yüksek olan hastalarda daha az kardiyovasküler

hastalıklara bağlı mortalite görüldüğü bildirilmektedir. Kuzey ülkelerinde daha yüksek oranda kalp hastalıkları görüldüğü ve özellikle kalp krizinin kış aylarında %53 oranında daha fazla geliştiği görülmüştür.

 

Kaynak: http://www.doktoramcam.com/d-vitamini-mucizesi/

Ya diğer  vitaminler,  besinler? Aşağıdaki  kategoriden inceleyebilirsiniz

Vitaminler - Mineraller - Besinler

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..