Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

D vitamini ve zihinsel problem

D vitamini ve zihinsel problem
 

Fırsat buldukça ye


Günlük basın ve internet üzerinden, sağlık konularına meraklı olanların takip edebileceği o kadar çok sağlık konusu var ki…

İşte onlardan birisi!

D vitamini seviyesinin artması, orta yaş grubundaki erkeklerin zihinsel fonksiyonlarını geliştiriyormuş.

Güneş ışığı tarafından sentezlenen ve yağlı balık gibi bazı gıdalar da bulunan D vitamini seviyesinin artması, orta yaş grubundaki erkeklerin zihinsel fonksiyonlarını daha da güçlendiriyormuş.

Manchester Üniversitesi'nde görevli bilim adamları tarafından yapılan araştırmada 40-79 yaşları arasındaki 3 binden fazla erkeğin zihinsel performansını 8 test merkezinde karşılaştırılmış. (Bende bu yaş grubuna dâhilim)

Nöroloji, Nöroşirurji ve Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar yüksek D vitamini seviyesine sahip olan erkeklerin sürekli olarak basit ve nöropsikolojik testte (bireylerin dikkatini ve bilgi işleme hızını ölçüyor) daha iyi performans göstermişler.

Araştırmayı yapan doktorlara göre; Önceleri yapılan araştırmalarda, yetişkinlerde D vitaminiyle zihinsel performans arasındaki ilişkiyi saptamada tutarsız bulgular ortaya çıkarmış. Fakat son yapılan araştırmalarda; D vitaminin daha düşük seviyede olanlar ile daha yüksek seviyede olanlar arasında önemli, bağımsız bir bağ gözlemlemişler. Yani D vitamini yüksek olanlar, zihinsel açıdan her hangi bir problemle karşılaşma riskleri daha azmış. Yapılan araytırma şaşırtıcı bir şekilde kendisini göstermiş. Özellikle bu ilişki 60 yaş üzeri erkeklerde daha önemliymiş.

Şimdi şöyle bir göz atalım. D Vitamini nasıl oluşur?

D vitamini ihtiyacı büyük oranda güneş tarafından karşılanır. Güneşin ültraviyole ışınları cilt yağını D vitamini üretmesi için harekete geçirir. Günde 10- 15 dk güneş ışığı almak D vitamini sentezi için yeterlidir. Yaz ayları süresince 3 hafta güneşlenmenin altı aylık D vitamini gereksinimini karşılayabileceği belirtilmektedir. Ten rengi koyu olanların açık tenlilerden daha fazla güneşte kalmaları gerekir.

En fazla D vitamini nelerde var?

D vitamini besinler yoluyla da alınabilir. Balık yağı, süt ve süt ürünleri, sardalye, uskumru, somon, ton balığı, yumurta sarısı, tereyağı, yulaf ezmesi gibi besinlerde D vitamini bulunur. D vitamini içeren besinlerde D vitamini etkin halde bulunmaz, önce karaciğer sonra böbrek tarafından iki aşamada aktif hale dönüşür. Ancak beslenmeyle D vitamini gereksinimini karşılamak oldukça zordur.

Bu tip zorluğu aşmanın en basit yolu, bol bol güneşlenmek ve bol bol balık yemek…

Eğer belli bir yaştan sonra zihinsel problem yaşamak istemiyorsak (özellikle erkekler) vücudumuza bol bol D vitamini vermeliyiz.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..