Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Doktor Betül Şengör

http://blog.milliyet.com.tr/dr.betulsengor

16 Haziran '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

D Vitaminini Güneşten mi Almalıyız Yoksa İlaçlardan mı?

D Vitaminini Güneşten mi Almalıyız Yoksa İlaçlardan mı?
 

Güneş elbette sağlıktır. Yüz, boyun, dekolte ve elleri koruyarak belirli sürelerle güneşlenmek vücut için gereklidir. Kısa süreli güneş koruyucusuz güneşlenmek fikrine kontrollü olmak kaydıyla katılıyorum.Ancak her seferinde en azından yukarıda saydığım bölgeleri koruyarak sağlık ve anti-aging açılarından da daha iyi.

D vitamini sadece UV (ultraviyole) güneş ışınları sayesinde deride sentezlendikten sonra karaciğer ve böbreklerde işlenerek vücutta ilgili organlara gönderilir. Üstelik D vitaminin en iyi şekilde üretilebilmesi için vücudun hafifçe pembeleşerek ısınması halinde olduğu bilinmektedir. Bu nedenle vücudun büyük bölümlerinin güneş koruyucusuz ve kontrollü olarak 10 - 15 dakika güneş görmesi gerekmektedir.

D vitamini eksikliği nelere yol açar?

Öncelikle kemiklerdeki ana mineral kalsiyumun, kemiğin yapısına katılmasında D vitamini önemli role sahiptir. D vitamini eksikliğinde kemik sağlığının, saç, tırnak sağlığının bozulması dışında cildin sağlığında özellikle savunmasında problemler görülebiliyor, bozulabiliyor. Öyle ki atopik dermatit sedef hastalığı gibi bazı özel cilt hastalıklarında alevlenmeler özellikle güneş görülmeyen ve D vitamini düzeylerinin en aza indiği kış aylarında olabiliyor.

Ayrıca bilindiği gibi günümüzde obezite gibi çok yaygın bir sorun da vardır ki; bu kişilerde de D vitamini eksikliğine sık rastlanmaktadır. Sebebi ise D vitaminin yağ dokusunda saklanıyor yani depolanıyor olması ve ihtiyaç halinde ise obezlerde, bu yağ dokusundan kana verilmesinde aksama olmasıdır. Yağ dokusunun bir hormon ve vitamin merkezi olduğunu düşünerek ara ara bu dokunun azaltılmasında yani kilo kaybedilmesinde fayda vardır. Obezlerde yağ dokusu uzun bir süre hiç harcanmadığı zaman D vitamini kana karışamamakta ve bu da kilolu insanların hastalıklara daha da yatkın olmalarına neden olmaktadır. Demek ki D vitamini, vücut direnci ve özellikle viral hastalıklardan korunmak için de önemli bir vitamindir.

Doğal yani güneşlenmek yerine, ilaç olarak tablet ya da damla kullanmayı elbette tercih etmemeliyiz. Ancak coğrafi koşulları uymayan, senenin 10 ayı güneş görmeyen büyük gelişmiş sanayileşmiş şehirlerde yaşayan insanların, sıcak ve güneşli yerlere seyahat edemeyen ve kapalı büyük kurumsal işyerlerinde çalışan insanların ve ailelerinin yılda bir defa kan testi yaptırarak D vitamini damla ve kapsüllerini takviye olarak almalarında fayda vardır.

 
Toplam blog
: 153
: 496
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Betül Şengör,  1999 – 2003 yı..