Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Dağ Filmleri Festivali başlayor

Dağ Filmleri Festivali başlayor
 

5. Dağ Filmleri Festivali... Dağ Kültürü Derneği tarafından düzenlenen ve 5. yılında, izleyicisine “Ya Senin Doğanda Ne Var?” sorusunu yönelten Dağ Filmleri Festivali, 30 Mart - 4 Nisan 2010 tarihlerinde; doğa, keşif, macera ve belgesel sinema tutkunlarıyla buluşuyor.

Türkiye'nin, dağ, keşif ve macera konulu, ilk ve tek film festivali olan Dağ Filmleri Festivali, 30 Mart'ta, İstanbul Beyoğlu'nda, izleyicileriyle buluşuyor.

4 Nisan'a kadar sürecek olan festivale, bu yıl; Fransız Kültür Merkezi, Muammer Karaca Kültür Merkezi ve Galatasaray Aynalıgeçit ev sahipliği yapıyor. Özenle belirlenen 2010 seçkisi, 28’i yerli, 16’sı yabancı olmak üzere toplam 44 filmden oluşuyor ve bu filmler; “Ülkemizden”, “Dünyadan”, “Keşif Ruhu”, “Doğa-Çevre-İnsan”, “Bisiklet” ve “Kayak” olmak üzere, 6 tema başlığı altında toplanıyor. Seçkide; yamaç paraşütü, dalış, dağcılık, kaya tırmanışı, base jump, kayak, dağ bisikleti gibi doğa sporlarının yanı sıra, çevre ve doğa belgeselleri de yer alıyor. Bizim dağların öyküleri, beyaz perdede... Türkiye coğrafyasından beyaz perdeye yansıyan 11 öyküyü içeren ve bu yılki festivalin en güçlü tema başlıklarından biri olan “Ülkemizden”, değerli fotoğraf sanatçımız ve belgeselcimiz Ersin Alok'un filmi “Zoma” ve aynı kategoride iki filmini izleyeceğimiz yönetmen Caner Canerik imzalı “Güneşle Gelenler” ile dikkat çekiyor. Türkiye'nin ilk dağ belgeseli “Zoma” Ersin Alok tarafından, 1969 yılında çekilen ve Türkiye'nin ilk dağ belgeseli olma niteliğini taşıyan “Zoma”, Hakkari ve Sat Dağları ile Diyarbakır’ın güneyindeki Boz Dağ'ın soluğunu bugüne taşıyor. Yaz aylarını, koyunlarını taze bitkilerle otlatmak için 2500 metrenin üzerindeki yaylalarda geçiren “Dağ Göçerleri” hakkındaki film, dağlar ve insanların bütünleşmesini resmediyor. Gala filmi “Güneşle Gelenler/Bertij” Tunceli’nin Pülümür İlçesinde yer alan “Hel Dağı”nda yaşayan yaylacıların yaşadıkları sorun ve sıkıntılar, kültürel renkler ve değişimleri küçük çocukların oyunlarıyla yansıtan “Güneşle Gelenler/Bertij”, izleyiciyle ilk defa, festivalde buluşacak. Filmin yönetmeni Caner Canerik'le kısa bir söyleşinin de gerçekleştirileceği gala öncesinde, Meltem Doğan Canerik'in aynı isimli fotoğraf sergisi de gezilebilecek.

Dünyadan, Mars'a imzalı fotoğraf; tutamaklara bağlanan yaşamlar ve Yörük François... “Dünyadan” kategorisindeki 8 film arasında; 1942’den bugüne, binden fazla tırmanış gerçekleştiren ve Fransa'yı temsil eden fotoğrafı, NASA Voyager'la Mars'a gönderilen bir tırmanışçının yaşamını anlatan “Gaston Rebuffat'nın Dünyası”, şehre ve hayata tutunamayan “Disconnectus Erectus”lara inat, küçücük tutamaklarla farklı bir yaşama bağlananların hikayesi “Progression” ve Yörüklerle geçirdiği aylardan sonra Türkiye'ye ve türkülerimize sevdalanan Fransız yönetmen François Bernard'ın gözünden “Yörük Hayatı”nı aktaran “Gidelim”i izleyeceğiz.

Adrenalin düzeyini yükselten tema “Keşif Ruhu” “Red Bull X-Alps”macera yarışıyla, 23 farklı ülkeden 30 atletin, ürkütücü güzellikteki Alpler boyunca, Avusturya Salzburg’dan Akdeniz kıyısı Monako’ya kadar verdikleri mücadelenin heyecanını paylaşacağız. Yarış boyunca, günde ortalama 3 saat uyuyan ve toplamda 10 kg. kaybeden sporcuların keyifli anları kadar, dibe vurdukları zamanlara da tanık olacağız. “Olimpos ve Diğer Yüzü” filmiyle beğeni toplayan Öztürk Kayıkçı, Türkiye'de pek tanınmayan ekstrem sporlardan olan “Base Jump”ı konu eden filmiyle bir ilki gerçekleştiriyor...

Sırtlarındaki tek paraşütle kendilerini yamaçlardan boşluğa bırakan iki cesur paraşütçünün hayata bakışını, hayranlık uyandırıcı maceraları eşliğinde anlatan “3, 2, 1, Şimdi!”, Adana’nın Çakıt Kanyonu ve Atatürk Viyadüğü’nde geçiyor. Zafer ve utanç hikayelerini harmanlayan seçki “Doğa-Çevre-İnsan” Rusya’da kış uykusundayken katledilen, Pakistan’da köpeklerle dövüştürülen, Çin’de daracık kafeslerde işkence görenlerin dramı “Kocaoğlan'ı Kurtarmak”perdeye yansırken, yalnızca seyirci kalmaktan dolayı rahatsız hissedecek; “Ordu'da bir Argonot” filmine konu olan hayatında, doğru bildikleri için elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir doğa savaşçısı ve sevgi dolu bir aktivist olan Enis Ayar'la, çözüm için her zaman yapacak bir şeyiniz olduğunu farkedeceksiniz. Hayal ettiklerine ulaşana kadar pedal çevirenler... Hedeflerinin peşinden cesaretle giderek binlerce kilometre pedal çevirenlerin, farklı dünyalara ve kültürlere yaptıkları yolculukları konu eden 5 yapımdan oluşan “Bisiklet” teması filmlerinden “Kuzeye Yolculuk”la, “Ateş Toprakları”ndan Kanada'nın en kuzeyine kadar uzanacak ve “Asiemut”la, Asya kıtasını bir uçtan diğer uca geçmenin heyecanını yaşayacağız. Doğaya, kendi sınırlarına ve bilinmezliğe karşı savaşanların dünyası... Dünyanın en iyi dağ kayakçılarından üçü daha önce başarılamamış olanı başarma arzusuyla, dünyanın, karla kaplı en uzun dikey yamacına, Kuzey Amerika K2’si Elias Dağı'na meydan okurlar... Kayakla yapılan 5500 metrelik bu iniş, bir dünya rekoru ve iki ölüm getirir. “Kayak” temasının sarsıcı belgeseli “St. Elias Dağı”, çılgınca mutlulukları ve ölümcül tehlikeleri birlikte barındıran dağları, yalın ve gerçekçi bir dille anlatıyor.

Tüm film gösterimlerinin ücretsiz gerçekleştirileceği festival kapsamında; fotoğraf ve kitap sergileri, söyleşiler ve ödüllü yarışmalar de düzenleniyor. Geniş bir izleyici kitlesine hitap eden Dağ Filmleri Festivali kapsamındaki bu etkinliklerle; dağ ve doğa bilincinin geliştirilmesine, ulusal dağ ve doğa belgeselciliğinin ilerlemesine hizmet etmek ve doğa kültürü alanındaki önemli bir boşluğu doldurmak amaçlanıyor. Festivalin öne çıkan etkinlikleri arasında; · Festival ekibi, katılımcıları, destekçileri ve izleyicilerini; 31 Mart Çarşamba, Ghetto'da, Cahit Berkay ve Marsis'in müziğiyle buluşturacak olan “Doğa-Rock Parti”, ·

Genç sinemacılar için önemli bir fırsat olan ve “Doğa Filmini Çek-Getir, Kendini Tatile Götür!” sloganıyla dikkat çeken, Kutupayısı'nın sunduğu, ödüllü amatör film yarışması “Çek-Getir!”, · 3 Nisan Cumartesi 18:00'de, Beyoğlu ve çevresinde, Victorinox sponsorluğunda yapılacak olan, hedef bulma ve görev gerçekleştirmeye dayalı, ödüllü orienteering yarışması “Festivalde Şehir Macerası”, · “Çek-Getir!” ve “Festivalde Şehir Macerası” yarışmalarının ödül törenlerini de içeren, 3Nisan Cumartesi 20:00'de, Tünel Meydanı'nda düzenlenecek “Kapanış Partisi”sayılabilir. Bir bilene soracaklarımızı biriktirdik.

Uzman konuşmacıların katılacağı festival söyleşileri ise 2-4 Nisan tarihleri arasında, Fransız Kültür Merkezi ve Muammer Karaca Kültür Merkezi'nde izlenebilir. Konuşmacılar arasında; Enis Ayar, Hakan Öge, Yıldırım Güngör, Rüya Arzu Köksal, Dirk Vermeiren, Aydan Çelik, Caner Eler ve Sarper Günsal bulunuyor. Gençlerin objektifinden “Doğanın Direnişi”... Genç Çevre Girişimi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İletişim Kulübü’nün gençlere özel olarak düzenlediği ve içinde yaşadığımız doğanın çektiği acıları konu alan “Doğanın Direnişi” konulu yarışma fotoğrafları, Muammer Karaca Kültür Merkezi’nde sergileniyor. Festival programıyla ilgili bilgi almak ve etkinlikleri takip etmek için, aşağıdaki iletişim adreslerini kullanabilirsiniz.

Dağ Filmleri Festivali Sitesi:www.dagfilmfest.org

E-posta:bilgi@dagfilmfest.org

Google Grup:http://groups.google.com/group/dagfilmfest

Facebook:http://www.facebook.com/DagFilmleriFestivali?ref=ts

Twitter:http://twitter.com/DagFilmFest

FrienfFeed:http://friendfeed.com/dagfilmfest

Basın Bülteni

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..