Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '14

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Dağa kaçtım ~~ Bozdağ üzerinden Artemis yolculukları 3

Dağa kaçtım ~~ Bozdağ üzerinden Artemis yolculukları 3
 

Roma hamamı


Hele bir de Radi Fiş’in Şeyh Bedrettin’in hayatını anlattığı “Ben de Halimce Bedreddinem” adlı romanında sözü edilen Dede Sultan müritlerine yönelik Dabbey kıyımının ne kadar gerçek olduğuna dair bir haber alsaydık? Ama o da mümkün değil kaynaklarda; belki hepsi bir kurgu; ama Küçük Menderes kırsalının ve Aydın Dağları’nın Küçük Menderes’e doğru vadi koyaklarına saklanmış köylerinin, Bedrettin İsyanı ile çakışan bir kaderi var mutlaka. Belki bunun gizleri Tire civarında hastalanıp ölen Şeyh Bedrettin’in oğlu Seyyit İsmail’in o civarda gömülü olduğu bir yerde saklı. Belki de Şeyh Bedrettin’in torunu Hafız Halil’in; dedesinin hayatına dair yazdığı en somut kaynak olan Menakıbname’de geçen “Menderes suyu katında” dediği bir köyün geçmiş tarihinde saklı.(3)

Birgi; Aydınoğlu Mehmet Bey Camisi'ndeki aslan heykeli

 

 Günlüce Köyü, Tahtacı Mahallesi

 

Dere yatağından Günlüce Köyü'ne bakış

 

Ama kesin olan bir şey varsa Tapay yada Dabbey’in çevresinde oluşan yeni yerleşimlerin ve kentlerin yapılarında mevcut antikite yoğunlukla kullanılmış olmalıdır. Bugün için Hypaipa’da 1990’lı yıllarda yürütülen yüzey araştırması dışında somut bir çalışma bulunmamakta; yer üstünde görünür halde; evlerin duvarları dışında herhangibir antik malzemeye de rastlanmamaktadır.

 

 Günlüce Köyü; duvardaki tarih

 

Hypaipa'dan kalan en önemli izlerden; şimdi Günlüce Köyü meydanında yer alan bir çeşmenin haznesi

 

Köydeki tek somut antik yapı kalıntısı Roma dönemine ait olduğu belirtilen ve İlkçağ’ın belki de teknolojik yaklaşımlarını yansıtması açısından son derece değerli; Su Kalesi (Castellum Aquae) olarak bilinen benttir. Bozdağlar’dan gelen suyun tutulması, sel ve taşkınların önlenmesi ve tarımsal amaçla kullanılması için düşünülmüş barajın ana gövdesini oluşturan duvarın; şimdi neredeyse yıkık bir köprüyle geçilen iki yanındaki parçaları hala ayakta durmaktadır. Bugün köyün çöplerinin ve lağım sularının doldurduğu küçücük yatağında akmaya çalışan zavallı derenin çevresinde; suyun gücüne karşı duvarın mukavemetini sağlayan tonozlar bile seçilebilmektedir. 

 

 Hypaipa; Roma döneminden kalma Su Kalesi'nin sağda kalan bent duvarları

 

Hypaipa; Su Kalesi; derenin üstündeki Cinler Köprüsü

 

 Hypaipa; Su Kalesi, bent duvarlarından bir parça

 

Hypaipa; Su Kalesi'nin tonozları

 

Burada yerel yöneticilere düşen en azından bu pislikle dolu mekânı bugünkü görüntüsünden ve koku saçan halinden kurtarmak ve belki de dünyada bu kadar eski ve değerli böyle bir bent yapısının nadir sahipleri olan yöre sakinlerinin hayatını değiştirecek projeleri geliştirmek ve hayata geçirmek olmalıdır. Tabii ki bugün Hypaipa kent kalıntılarının üstüne “tünemiş” vaziyette yaşayan Günlüce Köyü sakinlerinin de; yaşadıkları çevreye sahip çıkmaları ve gereken duyarlılığı göstermeleri, Hypaipa’nın tarihi mirasının korunması ve sonraki nesillere aktarılması açısından da hayati bir önem taşımaktadır. Sözün kısası; sonuçta iyi bir şey olacaksa el birlik olacak, birlikte sahiplenilecek ve tüm paydaşların katkısı ile yapılacak ve yaşatılacak; başka yolu yok!

 

 Dabbey günlerinden kalma Kurtuluş Abidesi

 

 Köyün merkez kahvehanesi

 

Hypaipa'dan (Günlüce) Keldağ'a bakış

 

 

Dipnotlar:

(1)   Artemis Yolu; bir Ebruli Tur projesi; ilkbaharı bekleyelim bakalım? Bkz. www.ebruliturizm.com.tr

(2)  Hypaipa İlkçağ tarihi olayları ve arkeolojisi ile ilgili bilgiler konusunda Arkeolog Şükrü Tül’ün gezi sırasındaki anlatımlarından yararlanılmıştır.

 

Yazan ve fotoğraflayan: İbrahim Fidanoğlu

Düzenleyen: M.YC

 
Toplam blog
: 140
: 882
Kayıt tarihi
: 02.09.12
 
 

  Ben ve iki eski dostum; bilgi dağarcığımızı doldurabilmek ve şehrin keşmekeşinden uzaklaşab..