Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Dağa kaçtım ~~ Kemalpaşa Nif Dağı Alabalık Çiftliği - Nif zirve yürüyüşü

Dağa kaçtım ~~ Kemalpaşa Nif Dağı Alabalık Çiftliği - Nif zirve yürüyüşü
 

Nif Dağı Alabalık Çiftliği


İzmir'in tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmek amacıyla yaptığımız gezilerde; Kemalpaşa'ya hakim ve Bozdağlar'ın batıya uzanan ucunda yer alan, antik çağlarda Olimpos adını almış zirvelerden birisi Nif Dağı civarında epey dolaştık. Bu yılın ilk doğa yürüyüşünü de Kaynaklar'dan Nif'in zirvesine doğru yapmıştık; Çocuktumarı Mevkii'ne kadar yürümüş, ancak zamanın darlığı nedeniyle zirveye; 1506 metre rakımlı Kemalpaşa Karlığı'na çıkmak bir türlü nasip olmamıştı. 

 

 

 

Daha önce 2011 yılının Nisan ayında, Kurudere'den (Nazarköy)  Nif eteklerindeki Alabalık yetiştirme çiftliğine yaklaşık 16 km yürüyerek ulaşmış, yıllar önce de aracımızla Kemalpaşa'dan Alabalık Çiftliği'ne giderek piknik yapmıştık. Bu kez de aracımızı çiftlikte emniyetli bir şekilde bırakıp, Nif'in zirvesine yürümeye karar verdik ve bu sabah bunu gerçekleştirmek için yola çıktık. 

 

Kemalpaşa şehir merkezine girdiğimizde, hemen birkaç yüz metre ileride yolun soluna yerleştirilmiş ama sağını işaretleyen "Nif Dağı Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu" levhasını gördük ve sağdaki sokağa girerek yolu takip ederek şehre yukarıdan bakacak kadar yükseldik. Yerleşim yerleri bitip dağ yoluna saptığımızda, solumuzda Kemalpaşa Nif Kalesi'ni gördük. Kentin güneyinde ve Nif'in eteklerinde bir tepe üzerindeki Kale'ye halk arasında Hamalı Kale de dendiğini öğrendik. Yapısal formlara bakarak Roma dönemine tarihleyebileceğimiz kaleyi ileride daha geniş bir zamanda gezmek üzere solumuza alıp kendimizi Nif'in şefkatli kollarına bıraktık. 

 

Kale'ye ve Kemalpaşa'ya bakış

 

Yaklaşık 10 kilometrelik dağ yolundaki araç yolculuğumuzun ilk 5 kilometresini sorunsuzca katettik. Doğu Karadeniz yaylalarındaki köyleri andıran Kapaklıpınar ve Kozludere Küme Evleri'ne ulaşımı sağladığından olsa gerek, asfalt yol fazla tahrip olmamıştı. Evlere giden yoldan ayrılıp sağa yukarı saptığımızda, yolumuzun bundan sonraki 5 kilometresini zaman zaman aracımızın zorlandığı taşlı topraklı orman yolunda tamamladık. 

 

 

 

Yangın söndürme havuzu

 

Son günlerde olduğu gibi bu sabah da 5 derece civarında olan hava sıcaklığı, gün içinde 14-15 derecelere kadar yükseldi. Alabalık Çiftliği'ne vardığımızda 3 yıl önceki yürüyüşümüzde gördüğümüz, toprağın kazılmasıyla oluşturulan Yangın Göleti'nin biraz ötesine bu kez betonarme bir havuz yapılmış olduğunu gördük. Çiftliğe girişte geçmişte olduğu gibi çiftliğin kadim bekçisi Kangal kırması "Kontes" karşıladı. Ardından çiftlik çalışanı, eski tanış Yaşar göründü. Bir süre; İZSU'nun civardaki sulara gem vurmasından sonra, çiftliğe gelen suların azaldığını, bu nedenle eskisi gibi çok balık üretilemediğinden söz etti. Zirve güzergahı ile ilgili tarifi de aldıktan sonra, aracımızı oraya bırakıp zirveye doğru yola çıktık.   

 

Nif Dağı'nın eteklerinde genellikle kızılçam ağaçlarından oluşan bitki örtüsü, yükseklere çıktıkça karaçamlarla yer değiştirdi. Dere ve su kenarlarında çınar ağaçları, bazı tepelerde de meşe ağaçları yoğunluk kazanıyordu. Zirveye kadar hep tırmandığımız yürüyüşüm esnasında, zaman zaman güneş yüzünü gösterse de genellikle bulutlu bir hava hakimdi.  

 

Çiftlik ve havuz

 

Yükseldikçe altımızda uzanıp giden kıvrım kıvrım yollar ve Kemalpaşa'nın arka dünyasına hakim eşsiz manzaralar sunan yeşil doğayı seyrederken, bazen yeni açmış bir çiğdeme, bazen de oluşumu sırasında eriyip akmış kayalara rastladık. Doğu yönündeki Savanda Kız Kalesi bize eski yürüyüşlerimizi anımsatıyordu. Güneş yüzünü gösterdiğinde bir tek uzun kollu tişort yeterken, hava bulutlandığında polar bile az geliyordu. Nitekim yukarılara çıktıkça tepelerdeki bulut hareketleri arttı ve her yeri sis bastı. Kısa süre sonra dağılan sis, zirvede tekrar yakınımıza gelecekti.

 

Gezgin ulu bir çam ağacına yaslanmış 

 

Ne kadar uzaklaşırsak uzaklaşalım, Çiftlik bizi bırakmıyor

 

Bir saatlik bir yürüyüşten sonra, Nif'in zirvesindeki "Nif Dağı Yangın Gözetleme Kulesi" seçilmeye başladı. Yaklaşık 6 kilometrelik bir yürüyüşten sonra, Kızıloluk Mevkii'ni geçip Şekeroluk Mevkii'ne vardığımızda, aşağılarda; daha önce Kaynaklar'dan yürüdüğümüz ve yemek molası verdiğimiz Çocuktumarı Mevkii'ni tepeden gördük. 

 

Aşağılarda Çocuktumarı Mevkii

 

Bir yanımızda İzmir, diğer yanımızda Nif'in arka dünyası; 7 kilometrelik zirve yolunu hiç mola vermeden 2 saatte tamamladık. Yangın Kulesi'ne yaklaştığımızda bitki örtüsü çok azalmıştı, bazı kel alanlar mevcuttu.

 

 

Gezgin Kule'nin önünde

 

Zirveden İzmir

 

Zirveye vardığımızda; Kule ve etrafını dolaştık, Kaynaklar'dan İzmir Körfezi'ne, Spil'den Kemalpaşa'ya kadar tüm coğrafyayı gözleyip yemek öncesi gözlerimize manzara ziyafeti çektik. Birkaç fotoğraf daha çektikten sonra, yemek molası için kuytu bir alan seçtik, zira daha önce dağılan bulutlar tekrar toplanmış ve etrafı sis basmış, hava oldukça soğumuştu. Terleyen giysilerimizi değiştirip, termosta getirdiğimiz sıcak çayımız eşliğinde yemeğimizi yedik ve biraz dinlendikten sonra dönüşe geçtik. 

 

 

 

 

Gezgin genç sedir ağaçlarının önünde, üşümüş...

 

2 saatlik yürüyüşle varabildiğimiz zirveden inişimizi yaklaşık 1 saat 45 dakikada tamamladık. Çıkışta olduğu gibi dönüş yolunda da eşsiz manzaralara ek olarak tepemizde dolaşan alıcı kuşların rehberliğinde aracımızın bulunduğu Alabalık Çiftliği'ne vardık. Biraz sohbet edip; alabalığın sadece afiyetle yenmekle kalmayıp, özellikle ayak ağrılarına da iyi geldiği bilgisini aldıktan sonra, aracımıza binip geldiğimiz yolu takiple; Nif'in bağrından Kemalpaşa'ya doğru hareket ettik. Kemalpaşa Nif Kalesi'ne vardığımızda birkaç fotoğraf daha çekip, bugünkü hedefimize ulaşmanın keyfiyle evimizin yolunu tuttuk...

 

                             Kemalpaşa Nif Kalesi                        

Diğer resim ve yazılar için : http://dagakactim.blogspot.com/2014/02/kemalpasa-nif-dagi-alabalik-ciftligi.html

23 Ocak 2014

Mehmet Yavuzcezzar

 

 
Toplam blog
: 140
: 882
Kayıt tarihi
: 02.09.12
 
 

  Ben ve iki eski dostum; bilgi dağarcığımızı doldurabilmek ve şehrin keşmekeşinden uzaklaşab..