Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '12

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Dağa Kaçtım~~Çandarlı Karadağ – Karagöl yürüyüşü

Dağa Kaçtım~~Çandarlı Karadağ – Karagöl yürüyüşü
 

Çandarlı Karagöl


Sabah 8’de yola çıktığımız İzmir’den, Çandarlı’ya trafik sıkışıklığı ve gevrek alma inkıtası nedeniyle ancak 10’da ulaşabildik. Deniz kıyısında hafiften ürperten bir esinti eşliğinde yaptığımız kahvaltı; simit, peynir ve çaydan oluşmaktaydı. Kahvaltıyı takiben, Çandarlı – Dikili tali asfaltı yoluyla Esentepe ve Katıralanı köylerini geçerek Bademli’ye ve Ege Denizi’ne tepeden bakan son köy Merdivenli’ye saat 11’de ulaştık. Köy kahvesinin önünde bekleşen köylülerden rota ile ilgili aldığımız bilgilerden sonra hemen sırt çantalarımızı arabadan alarak yola koyulduk.

(Haritayı farenin sol tuşuyla tutup gezebilirsiniz, sağ üst köşedeki "Earth" düğmesine tıkladıktan sonra farenin tekerleğine basıp döndürerek yükseltileri görebilirsiniz.)  

Merdivenli, Midili’nin tam karşısına konumlanmış bir Yörük köyü. Yaklaşık 350–400 civarında bir nüfusu var. Ekonomik nedenlerden kaynaklanan dışa göç nedeniyle sürekli azalan genç nüfusu, en dikkate değer nokta. 

Köy, ağırlıklı olarak tarıma elverişli olmayan arazi yapısı nedeniyle genellikle hayvancılıkla geçiniyor. Sabah erkenden sağılmış süt güğümlerine yol boyunca tanıklık ettik.

 

 

Merdivenli çıkışı 

Gideceğimiz rota, yaklaşık 550 metre rakımlı Karagöl idi. Karagöl, Çandarlı’nın hemen kuzey batısında yükselen yaklaşık 700–800 metre yüksekliğinde bir volkanik tepe olan Karadağ üzerinde yer alıyor. Yani kendisi de volkanik oluşumlu bir göl olarak biliniyor. Biz Merdivenli’den güney batıya doğru ilerleyerek tatlı bir meyille tırmanmaya başladık. Denizi ilk önce köyün hemen çıkışında yer alan köy mezarlığının yerleştiği sekide gördük. Denizi ve mezarlığı sağımızda bırakarak Karagöl’e kadar iyi kötü devam ettiğini köylülerden öğrendiğimiz toprak yolu izledik. Aşağıda koyun ve keçi sürüleri vadiye ve yamaçlarına yayılmıştı bile. Sulama amaçlı çok sayıda göleti yol boyunca gözledik. Bunlardan en büyüğü Karagöl’e varmadan rotamızın en yüksek noktasında, bir diğeri de sahildeki Denizköy’e doğru inen toprak yol üzerinde idi. Bir süre toprak yolu takip ettikten sonra yoldan ayrıldık ve bir dere yatağını takiben yürümeye devam ettik. Bele doğru tekrar yolla buluştuk. Bu noktadan biraz ötede sulama amaçlı büyük bir göleti gördük. Gölete tırmanarak baktık; üzerinde martılar uçuyordu. Yanda yer alan savaktan karşı yakaya atlayarak yola devam ettik.

 

Gölet 

Beli aştığımızda köylülerin Şehitler Mezarlığı diye andıkları, oldukça eski bir mezarlıkla karşılaştık. Bu mevki, haritalarda Seyraktepe adıyla anılmaktaydı. Bu mezarlığın Türklerin Batıya doğru ilerlemeleri esnasında büyük ihtimalle Bizans egemenliğine karşı verilen mücadelelerde ölenlere ait olduğuna dair rivayetleri Merdivenli köyüne dönüşümüzde dinledik. Biz mezarlıkta iki adet eski yazılı mezar taşı gördük ve bunları fotoğrafladık.

 

Devamı için http://dagakactim.blogspot.com/2011/04/candarli-karadag-karagol-yuruyusu.html

 

 

Yazan: İ.F

Düzenleyen: M.YC 

 

 
Toplam blog
: 140
: 882
Kayıt tarihi
: 02.09.12
 
 

  Ben ve iki eski dostum; bilgi dağarcığımızı doldurabilmek ve şehrin keşmekeşinden uzaklaşab..