Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Dağlarım daha güzel

Dağlarım daha güzel
 

SESSİZ ÇIĞLIKLAR (dağlarım daha güzel)

Hangimiz istemiyoruz insanca yaşayıp , değerli olmayı? Kaçımız becerebiliyor?

Tam bu noktada dilin sihirli gücü tüm yabancılıkları ortadan kaldırıyor.Bir an düşünürsek kendini anlatamamak, ne denli büyük bir çaresizliktir.

Birine inanmak; derin acılarda , alt üst olmuş yaşam izlerinin peşinde giderken, yoksulluk ve yoksunluk da ondan vazgeçmemektir.Böyle bir durumda daha doğuştan başlayan kaybedilmiş ve sıkıştırılmış yaşamın esiri olan romanın baş kahramanı Esmer ne ilk nede son örnektir.Ne düşünür?Neler ister acaba yaşamdan umduğu nedir?

Yoksa umutlarını “BENİM DAĞLARIM DAHA GÜZEL” diyerek haykırıp “SESSİZ ÇIĞLIKLARA” mı dönüştürür . Düş görür mü insansı tepkileri.Gecelerini yaşamadığı bir yerden bir gün inandığı her şeyi geride bırakıp başlık parası adına insanlığını yaralayan bir alışverişin kurbanı olacağını hayra yorar mı?
Ne güzel , ne de çirkindir;hakkında sadece üretken olduğunu bilerek aldığı genç bir beden.Sütçü Nuri’nin kızı yaşındadır.Cinsel açlığının çözümlemesine derman olarak gördüğü Esmer’in tazeliğine saplantılı isteklerinde tutkulu , olamadığını gördükçe de saldırgan hasta bir tezat.

Gençleşme umuduyla kişiye sağduyuyu kaybettirip içinde var olduğu toplumun ne törelerini , ne ahlak kurallarını, ne de yasalarını tanımaz yapan ilkel benlik özellikleri ne denli baskındır.

Romanda; toplumumuz insanının giderek artan kesiminin içinde yaşadığı sevgi açlığı ve o noktadan doğan yalnızlaşma , iki kişinin psikolojik çatışmalarında sorgulanıyor.

Bunu bize akıcı bir anlatımla sunan yazarın eserini tanımayanlara konuya farklı ve sade bir bakış açısıyla değerlendirip, önceden edindikleri ezberleri bozabilecek bir örnek olarak okumalarını diliyorum.yazarın dünyasında yarattığı kişiler bir süre sonra yanımızda yakınımızda benzer biçimde ete kemiğe bürünüveriyor
.Hepimiz onlarla tanış olup haklarında neden niçinler kadar gelecekleri için yaşam biçimleri kuruyor.

Romanın sonunda yazar biz okuyanı ile birlikte derin kuyulardan tertemiz sular çıkarıyor.Kadın duyarlılığına kaleminin keskinliği ile değinen ince yüreğini kutluyorum Reşit Yaman.Üretken ellerinden yeni açılımlar bekliyoruz.
DİLRUBA NURAY ERENLER

 
Toplam blog
: 5
: 1080
Kayıt tarihi
: 03.01.08
 
 

Ellili yaşlarda İstanbuL'da oturan ve güzel sanatlara ilgi duyan, üniversite mezunu ve emekli bir be..