Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '13

 
Kategori
Gelenekler
 

Dağyeni’de Gelinlik kızların vazgeçilmez çeyizi iğne oyası;

Dağyeni’de Gelinlik kızların vazgeçilmez çeyizi iğne oyası;
 

El emeği, göz nuru iğne oyası,


Aydın Dağyeni Köyümüzde, kızların çeyiz hazırlıkları doğar doğmaz başlar. Anne, babaanne ve anneaneler çeyiz hazırlıklarına düğün gününe kadar devam ederler. Sandıklar el işleriyle doldurulur. Günümüzde en gözde el işi, iğne oyasıdır. İğne oyası demek, göz nuru el emeği demektir. Başa bağlanan krep, çember ve başörtülerinin kenarlarına işlenir. Ayrıca namaz başörtüleri ve sehpa örtü kenarları, Renk renk naylon ipliklerle ve dikiş iğnesi ile yapılır. Krepler doğadaki her renktendir. Koyu tonlardan açık pastel renklere kadar, rengarenktir.

Bir krepin iğne oyası ayıracağı zamana göre 1-2 hafta sürer. Hazırlananlar tamamen çeyizliktir. Satmak için yapan pek yoktur. Satan kişi, el emeği olarak 170 TL. civarında alırmış. Düğün sonrası gelinin evinde, bir ay boyunca,diğer ev eşyalarıyla beraber sergileniyor. Tüm köy kadınları ev gezmesine gelirler ve görürler. Bu kız anası için övünç kaynağıdır. Bir kızın iğne oyası 50-80 adet arası değişir. Bundan 40 yıl önce kanaviçe işlemek de modaydı. Tüm yatak örtüleri, perdeler, minder, yastık kılıfları kanaviçe ile işlenirdi. Bu adet şimdi azaldı.

İğne oyalarına, değişik çiçek isimleri verilir. Örnekler; Gül tomurcuğu, Lale, Nergis, İğde Çiçeği, Karanfil , Hercai, papatya, Begonya gibi… Eşya ve yiyecek isimleri de olabilir. Tayyare, mantı, yılbaşı ve Tavus Kuşu gibi. (Bu örnekleri ekteki galeri resimlerinde görebilirsiniz.)

Bu çeyiz geleneği 350 yıldır köyümüzde sürüyor, ve de yıllarca da sürecek gibi duruyor.

Gözünüz, gönlünüz ve hayatınız, bu iğne oyaları gibi rengarenk olması dileğiyle.

Sevgiler, Saygılar Değerli Okurlarım.

Abdurrahman Balcılar

  

 
Toplam blog
: 2032
: 2969
Kayıt tarihi
: 18.06.12
 
 

Emekliyim. Doğayı, Sabahın erken saatlerinde doğada yürümeyi, Hayvanları, bilhassa köpekleri çok se..