Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '09

 
Kategori
Haber
 

Daha da Abu Dabi'ye gelmem, gelemem!

Daha da Abu Dabi'ye gelmem, gelemem!
 

Arap kardeşlerimizin haklarını köküne kadar diplomatik manevralarla savunduğumuz Davos’u terk etmemizle beraber dünyanın gözü Türkiye’ye Recep Tayyip Erdoğan’ın üzerine çevrilmişti.

Erdoğan duygularının da etkisiyle “Davos benim için bitmiştir. Daha da Davos’a gelmem!” diyerek öfkeli bir biçimde Davos’u terk edince yalnız Türkiye değil tüm dünya bu tepkiyi ölçmeye tartmaya kalkıştı.

Kimi şov yapıyor dedi, kimi ise başbakanın öfkesinde haklı olduğunu belirtti. Başbakanın tepkisine en çok sevinen ise Gazze şeridinde daracık topraklara sıkışmış Filistin halkı oldu. Ellerinde Erdoğan afişleriyle coşkulu bir biçimde sevinç nidaları atan halk Erdoğan’ı tepkisinden dolayı kutladı.

Türkiye’de ve Gazze’deki olumlu bakışa rağmen Arap Birliği’nden zehir zemberek bir açıklama geldi.

Abu Dabi'de bir araya gelen Arap ülkeleri dışişleri bakanları, Mahmud Abbas'ın liderliğini yaptığı Filistin Yönetimi'ne destek verdi. Yapılan açıklamada, "Arap olmayan tarafların, Arap ülkelerindeki gelişmelere, yıkıcı bir şekilde karışmasından rahatsızlık duyulduğu" ifade edildi.

Basına kapalı toplantıda, "önümüzdeki Arap Birliği zirvesine yönelik hazırlıklar çerçevesinde, Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin amaçlandığı" açıklanınca olayın rengi belli oldu.

Arap olmayan Türkiye Arapların işine burnunu sokmasın!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Ürdün, Fas, Tunus, Yemen ve Filistin Yönetimi dışişleri bakanlarının katıldığı toplantı sonrasında yayınlanan ve BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid el-Nahyan tarafından okunan bildiride, bakanların Arap dünyasındaki bu zorlu dönemin üstesinden gelmek için birlikte çalıştığı kaydedildi. Bildiride, "Arap olmayan tarafların, Arap ülkelerindeki gelişmelere, yıkıcı bir şekilde karışmasından duyulan" rahatsızlık dile getirildi.

Bildiride ayrıca, "Amacımız, Filistin halkının tek temsilcisi Filistin Yönetimi ve Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) desteğimizi canlandırmak, Arap barış girişimine destek vermek için Arap birliğini güçlendirmektir" denildi.

Ortadoğu barış politikasında tarafsız bir konumda bulunarak İsrail ve Filistin’i aynı masada buluşturmaya çalışan Türkiye tarafını belli edince tarafsızlık da kalmadı haliyle.

Açıkçası ne Araplara ne Yahudilere yaranamayan ve ırkçılığı körükleyen bir Türkiye görüntüsü ortaya çıktı. Sokaktaki vatandaşın desteğine rağmen uluslararası politikada Türkiye yalnızlığa mahkûm edilecek gibi görünüyor.

Ortadoğu’daki barış görüşmelerine Rusya’nın resmen talip olması da bunun bir göstergesi. Rusya “biz tarafsız bir ülkeyiz, gelin görüşmeleri burada yapalım” açıklamasını yaparken Türkiye’ye de inceden gönderme yapmış oldu.

İlerleyen günlerde neler olur bilinmez, Davos çıkışının yansımaları önümüze konulacak gibi.

Böylece bizim için Abu Dabi’de bitti, Araplar’da Yahudiler’de…

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..