Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-5

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-5
 

Sevgili yüzme severler, daha hızlı yüzmek için ipuçları serisi devam ediyor. Önemli bulmadığım bazı ipuçlarını sadece başlık olarak buraya aldım. Detayını isteyenler www.yuzuyoruz.com sitesinin ‘forum’ bölümüne bakabilirler. İpucu numaraları sitede daha farklı ama sırayla takip ederseniz kolayca bulabilirsiniz.

İpucu 15: Birbiriyle uyumlu olan birkaç yarışa hazırlanın

İpucu 16: Yarışlarda kulvarınızın ortasından yüzün

İpucu 17: Su ağırdır

İpucu 18: Otomatik pilotta yüzmek (OPY)
Otomatik pilotta yüzmek (OPY), yüzücülerin idman ve yarıştan hemen önce ve esnasında zihinsel ve fiziksel olarak kendilerini en hızlı şekilde yüzecek biçimde ayarlamalarıdır. OPY, yüzücünün kendini güvenli, rahat, kontrollü ama aynı zamanda en üst düzeyde performans göstereceği bir zihinsel durumdur. Yüzücü bu sırada önemli bir hedefi gerçekleştirmek için büyük bir motivasyon hisseder.
Müziğin ruh halimizi etkilediği bilinen bir gerçektir. Sizi hangi şarkı OPY haline getiriyor? Tempolu ve yüksek seste dinlenen şarkılar daha etkili oluyor.
İdmanda da OPY halinde olmaya bakın. En iyi sezonumda idmanlarım esnasında kendime sık sık 'katılacağım yarış benim dünyadaki son mücadelem olacak' diye telkinde bulundum. Bu sayede idmanlarda yüzebileceğimden daha hızlı yüzdüm.Yarışlardan önce sizi OPY haline sokan bir ritüel geliştirin. Vücudunuzu ve ruhunuzu harekete geçirmek için kendinize nasıl telkinde bulunmanız gerektiğini düşünün.

İpucu 19: Hızlı havuzları tercih edin

İpucu 20: Taper

Taper’in sözlük anlamı sivriltmek demektir. Özellikle sezon boyunca ağır idmanlar yapıp sezon sonunda yüzme yarışlarına katılan arkadaşlarımın bu yazıyı okumasını özellikle tavsiye ederim. Yüzmede taper, uzun süre ağır idman yaptıktan sonra yarış öncesi birkaç gün idman yoğunluğunu azaltıp derecelerinizi iyileştirmek anlamındadır.
Eskiden antrenörler sporcularına yarışlardan hemen önceki güne kadar limitlerine kadar zorlayan idmanlar yaptırırlardı. Sporcular yoğun idmanlardan dolayı yorgun düşmüş olabilir, hatta bazen hastalanır veya sakatlanırlardı. Doktorların idman yapmayı yasaklayan ve dinlenmelerini isteyen talimatları sonucunda ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Yarış öncesi birkaç gün doktor talimatıyla idman yapamayan veya çok az idman yapan sporcular yarışlarda inanılmaz dereceler elde etmeye başladılar. Bu durum antrenörlerin dikkatini çekti. Böylece taper bulundu ve günümüzde kullanılıyor..
Bazı yüzücüler taper döneminden diğerlerinden daha fazla yararlanırlar. Genellikle erkekler bayan yüzücülerden, kurbağalama stilde yarışan yüzücüler diğer stillerde yarışanlardan daha fazla yarar sağlarlar. Ne kadar taper ihtiyacınız olduğu, o sezonda yaptığınız idmanın yoğunluğuna yani vücudunuzu ne kadar yıprattığınıza bağlıdır. Taper’inizi iyi ayarlarsanız daha hızlı yüzersiniz.

Bu seriye devam edeceğiz, sağlıcakla kalın.
 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..