Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-6

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-6
 

Daha hızlı yüzmek için ipuçları serisine ilginiz devam ediyor, bana da devam etmek düşüyor.

İpucu 21: Antrenmanlarda arkadaşlarımıza söylediklerimiz

İpucu 22: Zihinsel dayanıklılık (mentally tough)
Yıllardır yüzlerce yüzücüyle birlikte idman yapma şansım oldu. Aralarında çok başarılı, hatta dünya rekortmeni olanları diğer yüzücülerden ayıran noktalardan birisi daha kararlı ve daha inançlı olmalarıydı. Bu yüzücülerin ortak özelliği zihinsel olarak kendilerini çok sıkı şartlamış olmalarıydı (mentally tough).
Gerek antrenmanlarda, gerekse yarışlarda çok ateşliydiler. Biz tempoyu artırdıkça onlar daha da artırıyordu. Aynı zamanda akıllı da yüzüyorlardı. Her yarışta derecelerini geliştirmeye gayret edip potansiyellerinin derinliklerinde kalan ne varsa kullanmaya gayret ediyorlardı.
Sanırım zihinsel olarak dayanıklı olmanın sırrı kendimizi daha fazla ve akıllıca zorlamakta yatıyor. Yarışın sonunda canımız yanmaya başlayınca veya idmanda zorlu bir setin sonuna gelince kendimizi tükenmiş hissettiğimiz an zihinsel olarak sağlamsak ve kendimizi bilinçli bir şekilde zorlamaya devam edersek gelişiyoruz. Bu şekilde vücudumuza daha güçlü olması gerektiğini, bu gerginliği kaldırmayı öğrenmesi gerektiğini söylüyoruz.

İpucu 23: Kendi yarışınızı yüzün (Swim your own race)

İpucu 24: Üzülmeyin geçer
Ne kadar zorlasanız da bazen, normalde idmanlarda yapabildiklerinizi yapamadığınız günler olacaktır, hayal kırıklığına uğramış veya rahatsız hissettiğiniz zamanlar da olabilir, hastalanabilirsiniz, sakatlanabilirsiniz, tükenmiş ve bitkin de hissedebilirsiniz. Bu durumlarda bazen sezonun berbat geçeceğini ve tüm çalışmalarınızın boşa gittiğini düşünebilirsiniz.
Hayır, kesinlikle böyle düşünmeyin. Sadece biraz kestirin, uzanıp dinlenin, sıcak bir banyo yapın veya bir idmanı yapmayıverin. Bir arkadaşınızla sohbet edin, varsa antrenörünüzle dertleşin. Başınıza gelen her neyse geçecektir ve sonra daha hızlı yüzeceksiniz.

İpucu 25: Kuvvetlenin
Hızlı yüzücüler çok güçlüdür. Özellikle karın, kalça ve sırt gibi büyük kas grupları (core body) inanılmaz derecede güçlüdür. Sprint antrenmanları yaparak, egzersizle ve ağırlık kaldırarak güçlenirsiniz. Hızlı yüzücülerin vücutları genellikle ince uzun ve güçlüdür. Kurbağalamacıların vücut ağırlığı diğerlerine göre biraz daha fazladır. Çıkışta daha ileriye atlayabilmek, dönüşlerde daha hızlı olabilmek, her kulacınızı daha kuvvetli çekebilmek ve daha güçlü ayak vurabilmek için ağırlık çalışın ve egzersizler yapın.Ağırlık çalışma olanağınız yoksa da ip atlayabilir, mekik, şınav ve barfiks benzeri çalışmaları yapabilirsiniz.
Güçlü olduğunuzda hem daha iyi görünecek, hem de daha hızlı yüzeceksiniz.

Önemli bulmadığım bazı ipuçlarını sadece başlık olarak buraya aldım. Detayını isteyenler www.yuzuyoruz.com sitesinin ‘forum’ bölümüne bakabilirler. İpucu numaraları sitede daha farklı ama sırayla takip ederseniz kolayca bulabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..