Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-7

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-7
 

Daha hızlı yüzmek için ipuçları serisini 10. bölümde bitirmeyi hedefliyorum. İpuçlarını burada özet olarak yazıyorum, detayını isteyenler http://www.yuzuyoruz.com/ sitesinin ‘forum’ bölümüne bakabilirler. İpucu numaraları sitede daha farklı ama sırayla takip ederseniz kolayca bulabilirsiniz.

İpucu 26: Hedefler
Yüzmede başarıya ulaşmak için kendinize hedefler koymanız çok önemlidir. Hedeflerimiz akılcı, spesifik, ölçülebilir, gerçekleştirilebilir ve zaman odaklı olmalıdır. Örneğin 3 ay sonraki ve tarihi belirli bir yarışta 200 metre serbesti 2:25’te yüzmeyi hedeflemek gibi. Sonra da bu hedefe odaklı olarak çalışmalara başlarsınız. Şimdi elinize bir kağıt kalem alıp yüzme hedeflerinizi yazmaya başlayın. Kısa, orta ve uzun vadeli düşünün. Yüzmede neyi başarmak istiyorsunuz? Spesifik olun ve hedeflerinize gerçekleştirme tarihi koyun. Sonra da hedeflerinizi sık sık düşünün. Biraz zorlu hedefler koymanızı tavsiye ederim. Sizi zorlayacak ama aynı zamanda eğlendirecek de. Ulaşılması güç olan ama olanaksız da olmayan. Kolay hedefe varmak sizi tatmin etmeyecektir; çok zorlu hedeflere de hiç ulaşamayabilirsiniz.

İpucu 27 Planınız
Pekala, yüzme hedeflerinizi yazdığınızı varsayalım. Sonra ne yapacaksınız? Bu hedefleri gerçekleştirmek için plan yapıp aksiyona geçmelisiniz. Planınız neyi ne zaman yapacağınızı belirtmeli.
Planınız, alacağınız aksiyonları içermeli. Mesela:
Haftada kaç kere idman yapmalısınız? Her idmanda kaç metre yüzmelisiniz? Hangi yarışlara katılacaksınız? Hangi konulara konsantre olacaksınız? Zayıf noktalarınız neler? Hedefiniz varacağınız yerse, planınız haritanızdır. Bir planınız varsa uygulayabilirsiniz. İyi bir planınız varsa ve bunu uygularsanız daha hızlı yüzebilirsiniz..

İpucu 28 Seçiminizi yapın
Deneyimlerimiz bize kanıtlıyor ki bir sporcu kendisini limitlerine kadar zorlarsa gelişmeye devam eder. Yani sıradan efor harcayacağınız idmanlar sizi geliştirmez ve içinizdeki potansiyeli açığa çıkarmaz. Olağanüstü efor, başarma arzusu ve kazanmaya kararlı olmak içinizdeki saklı enerjiyi açığa çıkarmanıza yardımcı olur. Bu yüzden bir sporcu hissettiği ölçüde yorgundur ama eğer kazanmaya kararlıysa bu yorgunluk onun durmasını engellemez. Bu tavır ancak kazanmanın anlamlı bir sonucu varsa sağlanabilir: idealleriniz ve düşleriniz.

İpucu 29 Dönüşlerinizi geliştirin
Yarışırken hızlı dönüş yapabilmek çok önemlidir. Zamanlamanız müthiş olmalı. Dönüşe başlamarken duvarla aranızdaki mesafe tam doğru olarak ayarlanmalı. Ne zaman dönüşe başlayacağınızı çok iyi bilip çok çalışarak refleks haline getirin. Duvara geliş hızınızı kullanın, duvarla temas edin ve sıkı ama dengeli bir şekilde kendinizi itin. Streamline pozisyonunuzu koruyun ve bu şekilde dolfin ayak vurarak ilerlemeyi öğrenin. İdmanlarda bile yarıştaymış gibi hızlı dönüş yapın.

İpucu 30 Geriye sayan takvim
Bilgisayarımda hep geriye sayan bir takvimim vardır. En yukarıda bu sezonun hedefi, aşağısında ise bir tablo. Kolonlarında haftanın günleri (pazartesiden pazara) var. Aşağıya doğru satırlarda ise haftalar ters olarak sıralanmıştır. Yani ilk satır, yarıştan önceki hafta, en aşağıdaki satır ise yarışa en uzak hafta, yani sezonun başını gösterir. İdmandan sonra her gün idmanın önemli konularını ve derecelerimi yazarım (ısınma, zorlu setler, antrenör kimdi, o gün kaç kiloydum gibi). İdman yapmadığım gün takvime X işareti koyarım.

Serimiz devam edecek, sağlıcakla kalın.

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..