Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '07

 
Kategori
Su Sporları
 

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-8

Daha hızlı yüzebilmek için ipuçları-8
 

10 makaleden oluşacak olan serimizin 8.sine hoş geldiniz. Fazla ilginizi çekmeyeceğini düşündüğüm bazı ipuçlarını sadece başlık olarak buraya aldım. Detayını isteyenler www.yuzuyoruz.com sitesinin ‘forum’ bölümüne bakabilirler. İpucu numaraları sitede daha farklı ama sırayla takip ederseniz kolayca bulabilirsiniz.

İpucu 31 Sezon sonunda kendinizi tamamen salmayın
Bir sezon sona erdiğinde bazen yeni sezon başlayana kadar yüzme idmanlarına ara veririz. Belki biraz kilo alırız, dayanıklılığımız (endurance) ve gücümüz azalabilir, hedefimiz ve planımız da olmayabilir.
Yeni sezona başladığınızda idmanlarınızın büyük kısmını eski gücünüze ve dayanıklılığınıza kavuşmak için harcayacaksınız. Sezonlar arasında biraz kendinize bakıp su hissinizi (feel for the water) kaybetmezseniz yeni sezona çok iyi bir başlangıç yapmış olursunuz.

İpucu 32 Kronometre tutmak ya da tutmamak

İpucu 33 Kuru bir ‘fast skin’ mayoyla yüzün


İpucu 34 Güvenli hız (easy speed)

Yarışta havuza dalıp 100% tempoyla gitmek 50 metre yarışında bile pek işe yaramaz. Güvenli hız, 100 ve 200 metre yarışlarında kullanmanız gereken bir araçtır. Hem hızlı, hem de rahat olmalısınız. Her turunuz birbirine yakın tempoda olmalı. 2005 Dünya Şampiyonası seçmelerinde Michael Phelps’in 100 metre serbest yarışında turları şu şekildeydi:23.98 / 25.02 49.00. İlk ve ikinci 50’lerinin arasında sadece 1.04 fark vardı. Aynı seçmelerde 200 metre serbesti şu şekilde yüzdü: 25.00 / 26.84 (51.84) 27.53 / 27.07 / (54.60): 1:46.44
İlk ve ikinci 100 metreleri arasında sadece 2.76 saniye fark vardı. Bunu başarabilmenin tek yolu güvenli hız; yani yarı yola geldiğinizde depoda hala benzin kalmış olmalı. Çok hızlı başlayıp yarışı bitiremeden kesilmek marifet değil. Kendi güvenli hızınızı bulun ve özellikle 100 ve 200 metre yarışlarında uygulayın.

İpucu 35 Tıraş olmak

Aslını isterseniz tüysüz bedenler suda daha hızlı kayar. Büyük bir yarıştan önce vücudunuzdaki tüyleri tıraş ederseniz daha hızlı yüzersiniz. Ne kadar fazla tüyünüz varsa tıraş olmanızın etkisi o kadar fazla olur. Yarıştan 1-2 gün önce tıraş olun ki bu yeni halinizle yüzmeye alışacak vaktiniz olsun.

Tıraşlı vücutla yüzerken kendinizi suda hızlı ve kaygan hissedersiniz.


İpucu 36 İlham konusu

Halinizden memnun olmayı bırakın. Halinizden memnun olduğunuzda gelişmeye de ihtiyaç duymazsınız. Mevcut temponuzu ve hızınızı beğenir ve sürdürmeye çalışırsınız. Halbuki zihninizde derinlerde bir yerde daha fazlasını yapabileceğinize dair bir düşünce vardır. İşte onu bulup ortaya çıkarın. Mevcut durumunuzdan tatmin olmadığınızda, eskiden yetindiğiniz derecelerle yetinmezsiniz. Değişiklikler yapmaya ve belki de farklı biri gibi davranmaya başlarsınız. Tatminsizliğiniz ne kadar derinse kararlılığınız da ve buna bağlı olarak değişim isteğiniz ve alacağınız aksiyonlar da o kadar radikal olacaktır. Bir adım ileriye gidip gerçekten ilham gelmiş gibi bir ruh haline bürünmeye çalışın. Mesela daha önce hiç düşünmediğiniz kadar önemli biri olduğunuzu düşünün. Tüm güçlerinizi, yeteneklerinizi ve isteğinizi bir araya getirin. Bunu yaptığınızda kendinizi yeni, müthiş ve olağanüstü bir dünyada bulacaksınız.

Sağlıcakla kalın

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..