Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '12

 
Kategori
Dekorasyon
 

Daha şık dekorasyonlar için renk uyumu

Daha şık dekorasyonlar için renk uyumu
 

renk çarkı


Yaşam alanlarını daha şık, gösterişli, kullanışlı ve bizi yansıtan biçimde düzenlemeye dekorasyon diyoruz. Dekorasyon geçmişi çok eskilere dayanan bir tarihe sahip… Günümüzde artık dekorasyon bir sanat olarak karşımıza çıkıyor. Tarihi gelişimi açısından baktığımızda insanların yaşam alanlarını kullanışlılığı yanında gösterişi ve şıklığı içinde düzenlediğini görüyoruz. Dekorasyon her zaman servetin, sosyal statünün ve makamın bir göstergesi olarak kendini göstermiştir.

 
Günümüzde ise dekorasyon daha çok yaşam tarzını ve kişiliğini yaşadığı alana yansıtmak isteyenlerin konfor ve rahatlık yanından şıklık için başvurdukları bir sanat olarak dekorasyon gözümüze çarpıyor. Dekorasyon denince akla ilk gelen ise uyumdur. Uyumu sağlamak için ise renklere hakim olmak gerekiyor. Dekorasyonun en belirleyici faktörü renklerdir. Uyumlu veya aykırı renkleri bir arada kullanarak gayet dekoratif ortamlar yaratabiliriz.
 
Doğru dekorasyon için doğru renkleri yan yana getirebilmek gerekiyor. Bu da aslında doğuştan bir yeteneğe sahip olmayı gerektiriyor. Fakat sadece yetenek yeterli değil. Renkler hakkında biraz bilgi aldığınız takdirde sizlerde bu alanda kendinize güvenen ve gayet şık dekorasyonlar yapan biri olabilirsiniz. Bilinen klişe kombinasyonları yerine, yepyeni denemeleri korkusuzca gerçekleştirebilirsiniz.
 
Bu konuda renk çarkı dediğimiz renklerin uyum ve ahengini belirleyen kriterleri öğrenmek il aşama olabilir. Herhangi bir odanın dekorasyonu için renk paletine karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta vardır. Kişisel tercihler, yaşam tarzı ve odanın fiziksel yapısı…
 
Ancak ilk olarak renk çarkını yakından tanımamız gerekiyor. Renk çarkı renklerin uyum sıralamasını gösteren, mavi, kırmızı ve sarı olmak üzere üç ana renkten yola çıkar. Bu çarkta yan yana ve karşılıklı gelen renkler uyumlu kombinasyonlar oluşturmanızı sağlar.
 
Tamamlayıcı Renkler
 
Tamlayıcı renkler renk çarkında birbirlerinin tam karşısında yer alır. Yeşil - kırmızı, mavi - sarı ya da mor - turuncu belli başlı tamamlayıcı renklerdir. Dekorasyonda tamamlayıcı renkler kullanıldığında renkler birbirinden keskin bir şekilde ayrılır. Bu renk aykırılığından bir uyum yaratmak anlamına gelir. Yumuşak geçişler yerine kesin, net ve kararlı bir ayırım göze çarpar. Bu tarz dekorasyonlar iddialı bir dekorasyon modelidir. Ancak başarılı olamadığı takdirde sonu hüsran da olabilir. Bu tür bir dekorasyon daha çok evin genel kullanıma açık salon, yemek odası gibi yerlerinde, ofislerde kullanılır.
 
Benzer Renkler
 
Renk çarkında yan yana gelen renkler benzer renklerdir. Bu renkler ile yumuşak geçişli dekorasyonlar yaratılabilir. Sarı ve yeşil, mavi ve mor, kırmızı ve turuncu gibi renkleri örnek gösterebiliriz. Benzer renklerin kullanıldığı odalar dinlendirici ve sakin görünümlü odalardır. Banyo, yatak odası ya da oturma odası gibi evin daha çok kişisel kullanım açık alanlarında görürüz.
 
Monokromatik Renkler
 
Daha çok modern tasarımlarda gördüğümüz bu renk seçeneği aynı rengin benzer tonlarının bir arada kullanılması ve tek renkten oluşan bir dekorasyonun ortaya çıkmasını sağlar. Aynı biçimde çağdaş ve modern tasarımlı bir binada çarkındaki tamamlayıcı renkler (çarkta birbiriyle karşılıklı gelen renkler) ya da renk üçlüleri (çarkta birbirine eşit uzaklıkta olan 3 renk) arasından seçilen cesur ve parlak tonlar kullanılarak gerçekleştirilebilir.
 
Görüldüğü gibi yaşam alanlarının kullanım amacı ve kişiliğinizin rehberliğinde renkleri doğru kullanarak modern ve çağdaş dekorasyonlar yapabilirsiniz. Sakinlik ve huzurun ön planda olduğu farklı tonlarda aynı rengin kullanıldığı ya da farklı renklerin yakın tonlarının kullanıldığı kombinasyonlar deneyebilir. 
 
Toplam blog
: 2
: 1151
Kayıt tarihi
: 18.08.11
 
 

1980 doğumluyum. Yapım firmasında editörüm. Sinema, televizyon ve internet dünyası ile yakından i..