Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '06

 
Kategori
Su Sporları
 

Dalışa vurgunların kabusu; Vurgun -2/2-

Eğer daldığınız bölge yakınlarında bir basınç odası yok ise en uygunu hastayı en yakın basınç odasına kabin içi basınç ayarı yapılabilen bir uçak ya da alçak uçuş yapabilen bir helikopterle taşımaktır. Hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaması temennisiyle beraber dalış teknelerinde ve balıkadamların telefon rehberlerinde mutlaka olması gereken 4 basınç odasının erişim bilgilerini de vermek istiyorum:

İstanbul Tıp Fakültesi, İstanbul, 212-5313544, 4142234

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, İstanbul, 216-3462600, 34602"95 ve 5422970

Çubuklu Kurtarma Sualtı Komutanlığı, İstanbul, 216-4241481 ve 4241383

Süngercilik Araştırma ve Uygulama Merkezi, Muğla, 252-3161402 ve 3161143

Dört** tane basınç odası tabii ki 3 taneden iyidir ama 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizdeki 60 binden fazla lisanslı balıkadam için daha iyi koşullar sağlanabilir kanaatideyim. Allah korusun, acil bir durum yaşandığında yolda geçen her dakikanın hayati önemi vardır. Mesela daha geçtiğimiz eylül ayında Bodrum'da çok vahim bir kaza yaşandı. Tanınmış iş adamı, turizmci, bilim adamı üçlüsü Orak Adası açıklarında dalışa gitti. Turizmci beyefendi vurgun yedi. Sebepleri bu yazının konusu değil ama yaşananlar ibret vericidir. Özetlemek gerekirse, kazadan sonra turizmci derhal Bodrum Devlet Hastanesi’ne nakledildi ama basınç odası olmasına rağmen uzman olmaması nedeniyle orada tedavisi mümkün olmadı. Çünkü, 2 yıl önce Bodrum Su Ürünleri Enstitüsü’nün kapatılması üzerine Bodrum Devlet Hastanesi bünyesine alınan basınç odası tedavi ünitesinin, uzman kadro olmadığı için 2 yıldır çalıştırılamadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine hasta, askeriyenin büyük anlayış ve kolaylık göstermesi sayesinde normalde sivillerin giremediği Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü’ndeki basınç odasına, hem de zaman kaybedilmemesi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Merkezi’ne ait Sahil Güvenlik helikopteriyle götürüldü. Buna rağmen Bodrum’daki ilk müdahale esnasında basınç odasından faydalanmak mümkün olmadığı için turizmci bey yolda komaya girdi. Sonuçta kaza ölümsüz atlatıldı ama ne yazık ki hastanın sağlık durumu hala ciddiyetini koruyor ve felç riski tam olarak geçmiş de değil.

Dalışı "öcü" göstermemek adına bu olayda hem su altında hem su üstünde yaşananların insan hatası olduğunu vurgulamakta fayda var. "Beşer, Şaşar" sözü boşuna değil ama göz göre göre yapılan kişisel hatalar da bu spora zarar! Aletli dalış yapan insanların dahi onca eğitime, ekipmana ve tedbire rağmen hata yapmaya açık olduğunu akılda tutarak, yetkilileri göreve çağırıyor ve olası acil durumlarda ulaşılabilecek basınç odası alternatiflerinin çoğaltılmasını rica ediyoruz. Bu yaz Demre'deki dalış yasağının kalkması ile dalış turizmi pastasından aldığı payı daha da artıracak olan Kaş çevresinde 10 civarında sertifikalı dalış merkezi olmasına rağmen, hala bir basınç odası olmaması düşündürücüdür. Teknolojik ve ekonomik imkansızlıkların günümüzde bahane olamayacağının bilinciyle, mobil*** de olsa en yakın zamanda Kaş'ın bir basınç odasına kavuşmasını diliyorum.

Malum önümüz bayram. Dini ve sosyal anlamının yanında su altına vurgunların da kayıtsız kalamayacağı bir tatil olanağı. Sonsuz mavilik mikrobunu almış herkese kazasız ve keyifli dalışlar...

* 18 metrenin altına yapılanlar derin dalış sayılmaktadır.

** Bazı özel sağlık kurumlarında ve askeyiyede de basınç odası bulunmaktadır. Bu sayı sadece devlete ait ve sivillerin faydalanabildiği merkezleri göstermektedir.

*** Ülkemiz sınırları içerisinde mobil basınç odası temin edilebilecek şirketler mevcuttur. Seyyar basınç odaları, hastalara yerinde çabuk ve hızlı rekompresyon uygulamak ve en yakın sabit basınç odasına rahat bir şekilde taşımak için en güvenli yoldur.

 
Toplam blog
: 8
: 1409
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Aletli dalış hayatım 1991 yılında başladı. Aynı yıl 1* ve 2* dalıcı sertifikalarımı aldım. 1992'de 3..