Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '06

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Dalyan bir harika

Dalyan bir harika
 

Doğa güzelliği ve tarih zenginliğiyle DALYAN ülkemizin en güzel köşelerinden birisi. Köyceğiz Gölünü denize bağlayan doğal bir kanalın kıyısındaki Dalyan'ın tarihi Frigyalılara kadar uzanıyor. M.Ö.bu bölgede hüküm süren Frigyalılar bizim gibi özgürlüklerine düşkün bir ulus oldukları yazılır. Perslerle yaptıkları savaşta,tüm erkeklerin ölmesi üzerine,kadın ve çocukların bir çukur kazarak, yaktıkları ateşe kendilerini atıp yaktıkları ve düşmana teslim olmadıkları yazılır.

Yine mitolojiye göre kız kardeşinin kendisine aşık olmasını onuruna yediremiyen Frigya prensi yüksek bir tepeye çıkar ve intihar eder.Abisinin sevdiğinin öldüğünü gören prenses öyle bir ağlar ki,bugün Dalyan koyunun her tarafını saran sazlıklar, onun göz yaşlarının eseridir.Yine bu bölgede dünyada ender görülen sığla ağaçları (Liquidamber Oriantalist ) yetişir.Kayalar üzerine sıra sıra oyulmuş, büyüklü küçüklü KAUNOS Kral mezarları,antik dönemdeki insanlarında öldükten sonraki yaşama inançlarını gösteriyor. Mezarlardan biri yarım kalmış.Hayırsız evlat babasının mezarını tamamlatmamış (mitoloji).

Dalyan koyunun sonuna doğru, sazlıklar arasında bir motor,içinde gülümseyen gözleriyle bir balıkçı sizi bekliyor.Tek başına elinde bir yengeçle sizi karşılıyor.Mavi renkli bu dev yengeç,dünyada nadir rastlanan,eti oldukça lezzetli bir tür.5 Ytl. karşılığında kızartılıp, paket yapılıp size veriliyor.Tadı karides tadına yakın olan Mavi Yengeç'in hem tadına baktık, hem de benim ellerimde resmini çektik,yer olmadığı için resmini koyamıyorum.

Nihayet teknemiz dünyaca ünlü Caretta Caretta kablumbağaları ve Nil kablumbağalarının yumura bıraktıkları İztuzu Plajına yanaştı.500-600 mt. uzunluğundaki plaj ince kumlu.deniz ve güneş harika.Plaja gelen insanların rahat edebilmesi için herşey düşünülmüş.Kafesi,tuvaleti,soyunma kabinleri,doktor kabinleri ve plajdaki şemsiyelikler her şey düşünülmüş.Tabii Caretta'lar da unutulmamış, çevre bakanlığınca koruma altına alınan alanda, akşam 8 den sonra, sabah 7 den önce kumsala çıkmak ve denize girmek yasak.Akşamları kara tarafında ışık yakmak yasaklanmış. Yumurtalarını bırakan Caretta Caretta'lar ışığı görünce o yöne gidip,yok olmasınlar diye böyle bir önlem alınmış.

Güzel Türkiyem'in güzel insanları; insanlar kadar, doğaya ve diğer canlılara da sahip çıktıklarını, gezeceksen önce ülkeni gez, dünyanın yedi değil, yetmiş yedi harikasını gör diyorlar.

Bir dahaki gezide buluşmak dileğiyle, gezi arkadaşlarıma, Serkan ve Sinem'in şovlarını unutmamaları temennisiyle, iyi günler, iyi geziler...

Hoşçakalın.

 
Toplam blog
: 34
: 2013
Kayıt tarihi
: 25.08.06
 
 

1953 Manisa Alaşehir doğumluyum.  Lise mezunu, evli, üniversite mezunu bir çocuk babasıyım. 197..