Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Dalyan Tekne Kooperatifi

Dalyan Tekne Kooperatifi
 

Turizm ülkemizin ve dünyanın bacasız fabrika olarak gördüğü her geçen gün ekonomi içindeki payını artıran sektörlerin başında gelmektedir. Turizmin diğer sektörleri destekleyen ve harekete geçiren itici gücü sektöre ilgiyi gün ve gün artırmaktadır. Bugün iç turizm ile 40 milyona yaklaşan turist ile turizm geliri 20 milyar doları aşmıştır. Turizm sektörü bu özellikleri nedeniyle göze çarpan ve başlıca yatırım alanı haline gelmiştir.

Ülkeler ve yöreler turizm potansiyeli alanları daha iyi kullanma ve gelir elde etme çabası içine girmişlerdir. Bu amaçla çeşitli projeler gerçekleştirilmiş, modeller ortaya konmuş, yöre halkının turizme bakışı ve katılımı desteklenmiştir. Tabii gelişmeler bu şekilde devam ederken turizm yörelerinde yaşayanlar sektörde daha fazla söz sahibi olmak ve gelir pastasından daha fazla pay almak için örgütlenmeye başlamışlardır. Bir taraftan sosyal amaçlı dernekler oluşturulurken bir taraftan da sosyo ekonomik oluşum olan kooperatiflerin çatısı altında toplanmaya başlamışlardır.

Çoğumuzun pek haberi de olmasa ülkemizde bu konuda çalışan ve turizme uzun süredir hizmet kooperatifler bulunmaktadır. Bu kooperatifler gerek dünya kooperatifçilik hareketi gerekse ülkemiz için örnek hizmetler yürütmektedirler. Bu konuda çalışan örnek kooperatiflerden biri Muğla, Ortaca, Dalyan’da gezi teknesi sahiplerini bir araya getirerek yöre turizmine büyük katkılar sağlayan, turizm politikası içinde önemli bir güç birliği hareketine dönüşen Dalyan Tekne Kooperatifidir. 

Dalyan Tekne Kooperatifi 22 yılı aşkın süreden beri yöre turizmine hizmet vermektedir. Dalyan ve civarına yapılan tüm kara ve deniz turlarını organize etmektedir. 1983 yılında Türkiye'deki ilk tekne kooperatifi olarak kurulmuş olan Dalyan Tekne Kooperatifi, Dalyan Nehri ve Köyceğiz Gölü üzerinde aralıksız olarak kurulduğu günden beri hizmet vermektedir. Kooperatife ortak 150 teknenin hepsi de belgeli ve plakalıdır. Ortakların ve çalışanların hepsi yöre insanlarından oluşmaktadır.

Dalyan Tekne Kooperatif plakası ve logosu olan teknedeki her yolcu sigortalıdır. Dalyan Tekne Kooperatifine ait olan Göl Turizm ve Seyahat Acentesi A-Grubu turizm ve seyahat belgesine sahiptir ve TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) üyesidir. Her yıl kooperatifin tekneleri ile 400 binin üstünde Turiste hizmet vermektedir. Kooperatif Tur programları kapsamında sahip olduğu Deniz Kızı restoranında turistlere hizmet vermektedir. Dinamik yönetimi ve inançlı ortakları ile yeni proje arayışları ile ortaklarına ve yöre turizmine hizmet etme çabası içindedir.

Dalyan Tekne Kooperatifi yönetimi ve ortakları ile ülkemizde kooperatifçilik hareketi içinde önemli bir işi başarmışlardır. Türk Turizmi ve kooperatifçilik hareketi için önemli bir deneyim elde etmişlerdir. Özellikle Muğla’da birkaç benzer kooperatifinde kurulmasına örnek olmuştur. Tur teknelerinden oluşan Tekne Kooperatifleri Ülke ekonomisi için her geçen gün önemini artıran bir o kadarda riski yüksek olan sektörde alanında bir kurumsal oluşumu sağlamışlardır. Türk Turizminin en çok ihtiyaç duyduğu alanda bir birliktelik oluşturarak küçük tekne sahiplerinin sektörde sesini duyurmalarına fırsat yaratmışlardır. Dalyan Tekne Kooperatifi gerek yöresinde gerekse ülke genelinde bu alanda öncü kooperatif haline gelmişlerdir. Tabii dünya kooperatifçilik hareketi içinde önemli bir örnek haline gelmişlerdir.

Dalyan Tekne Kooperatifi çalışanları ve ortakları güler yüzlü tavırları ve profesyonel hizmet kaliteleri ile Türk Turizminin günümüzde ihtiyaç duyduğu en büyük hizmeti yerine getirmektedirler. Küçük tekne sahiplerinden oluşan bir kooperatifin gerek kendi gerekse yörelerinin ekonomik ve sosyal menfaatleri için neleri başarabileceğini göstermişlerdir.  Yolunuz Muğla, Ortaca, Dalyan’a düştüğünde kooperatifin Dalyan Boğazının kıyılarına sıra sıra dizilmiş teknelerini gidin görün, turlarını inceleyin, kooperatifçilerin neleri başardığını yerinde görün. Raşit Kaptan ve arkadaşlarının tekneleri ile Dalyan ve çevresini eşsiz doğal güzellikler içinde yaşayın ve fotoğraf kareleriniz ile ölümsüzleştirin.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..