Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
970
 

Damak zevki

Damak zevki
 

' Antalyalı mısınız? ' başlıklı blogumda, yöresel yemeklerimizden sözetmiştim kısaca. Bunun verdiği ilhamla, pratik birkaç yemek tarifi yazdım. Beni şaşırtacak bir ilgiyle karşılaştım. Meğer diğer blog yazarları da, benim gibi yemeğe / damak tadına meraklılarmış. Bu beni öyle mutlu etti ki...

Yemek yapmak, hep tanrısal bir şey gibi gelmiştir bana. Hele ki, malzemeniz azsa ve yoktan varediyorsanız. Pişirdiğiniz yemeğe bir sanat eserine bakar gibi zevkle bakmalısınız. Ve bu sanat eserine de hakettiği değeri tadarak vermelisiniz. Bütün duyularınızla algılayarak; koklayarak, bakarak, kızarmış bir böreğin çıtırtısını duyarak...

Ülkemizin tanınmış işadamlarından ve en iyi gurmelerinden biri olan, rahmetli Ali Koçman'la yapılan bir röportajı okumuştum yıllar önce. Canı istediği zaman, dünyanın en ünlü lokantasında yemek yiyebilecek bir servete sahip olan Koçman, en sevdiği yemeğin ne olduğu sorusuna ' Dibi tutmuş pırasa ' yanıtını vermişti. Hiç, dibi tutmuş, güzel bir zeytinyağıyla pişmiş pırasa yediniz mi? Yediyseniz, bu yanıtın doğruluğunu anlarsınız.

Tabii, pırasadan nefret edenleri de tanıyorum. Damak zevki denen şeyin, ne menem bir şey olduğunu asla anlayamamışımdır zaten. Sizin zevkle yediğiniz yemeği, aç kalsa bile yemek istemeyenler vardır. Aynı evde büyümüş, aynı yemekleri yemek zorunda kalmış iki kardeş bile farklı damak zevklerine sahip oluyorlar. Bunun nedenini hep merak etmişimdir.

Yemek yemek kutsal bir ayin gibi olmalıdır benim için. Ağza atılan her lokmanın tadına varıla varıla çiğnenmelidir. Karın doyurmak amaç olmamalıdır asla. Diğer canlılar da karın doyuruyor çünkü. Bizi onlardan ayıran bir yan olmalı. Daha zarif, naif, daha insanca bir yan. Damak zevki denen şey sağlar bu ayrıcalığı. Zevk alarak yemek temel amacınız olursa, seçiciliğiniz de artacaktır. Hep daha güzel lezzetler peşinde koşarsınız o zaman.

Ağzınızın tadı, asla bozulmasın...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

tülin hanım yeni blog yazarı olduğum için yemek ile ilgili yazınızı şimdi okudum. Dediğiniz gibi insan mutfağa girdimi (özellikle kendim için konuşuyorum) her şeyi unutup kendini tamamen yaratacağı yemeğe vermeli ve ortaya lezzetli ve sanat eseri bir şey çıkarmalı ki tadı ve görünüşü mükemmel olsun. Ben şahsen mutfakta dinleniyorum.

Erhan Sirekin 
 04.07.2008 21:28
Cevap :
Bir erkekten böyle bir yorum almak ne güzel:) Bazı kadınlar mutfağa girmekten nefret ediyor, şaşıyorum doğrusu. Mutfak benim terapi alanımdır:)  04.07.2008 22:31
 

Pırasa beğenilmeye layık sebzedir,belkide krallarından biridir.Görmek tanımak tatmak ,hatta hanım olarak pişirme taraftarıyım.Sağlık açısından da özellikleri yönünden de ayrıcalıklıdır.Ben "erzurum'luyum,iyi bir gurme olduğuma inanırım,etli ,etsiz,zeytinyağlı yemekleri olduğu gibi dolmasıda yapılır,etli veya zeytinyağlı .Tatbikat kalıcı aynı zamanda çok zevklidir zamanını iç huzuruyla birleştirmek isteyenlere tavsiyem pırasayla dost olunuz.

a.ulker25 
 03.07.2008 2:21
 

İyi bir yemek kitabına ön söz olur bu açıklamanız.Katılıyorunm.Damak zevki vemutfağın labaratuar oluşuna.Bir de serviz.Hey mübarek maydanoz.Neler becerir iki dilim limonla birlikte.Bir gün yılbaşı için salata yapayım dedim.değişik olacakya haşdım patatesi püre yaptım .sütle.Baktım çoban salatası var ,roka tere marul desen bol .Tutup maydanozları pürenin üzerine saplarıyla dikerek halka limonun üzerinede çevreleyerek bir tabak orman manzarası yaptım.pürenin üzerine yollar turplarla koltıklar ve park görünümü verdim .Bir tablo görünümündeydi .Bu yüzden de kimse bozmamak için yemedi tabiki .Bu yüzden tadını bilende olmadı ama gözleri doydu .aç kalmaktansa biz damak tadıyla yiyelim .Ama şu pastırmaları varya çorbasını yapmaya fırsat kalmadan çiğ çiğ yuttuk .Ah bu sabırsızlığım.Pırasa sevmeyenler böreğini yesin .Saygılar.

ütopik 
 09.01.2008 19:10
Cevap :
Sevgili ütopik; süslemeyi ben de çok severim. Bazen eşim der ki; yiyecek miyiz, yoksa seyredecek miyiz:) Sevgiler...  09.01.2008 23:03
 

Artık öyle balladıra balladıra anlatıyorsunuzki, sizi kıskanmaya başladım. Tıklanma sayılarınızı izleyeceğim, iyi prim yapıyorsa bende sizinle yarışacağım:) Aydın Sevinç dostumuz var, onu var diye hep kepçemi sakladım(size de şiddetle öneririm Seviç'in tariflerini) Siz de yazmama sebeb olacaksınız bu gidişle. Damak tadı dedinizde aklıma geldi, çocukluğumdan bir tad; çilek reçeli ve yanında kırmızı domates turşusu... Kime söyedimse, 'olur mu öyle şey' anlamında tepki verdi. Damak zevki böyle bir şey işte! Selamlarımla, HHDulun

Hasan Hüseyin Dulun 
 09.01.2008 11:51
Cevap :
Hüseyin bey; aslında yeterince ballandırmıyorum inanın:) Reklam arası un helvası yapacak kadar seviyorum mutfağı. Bir malzeme eksik olsa, o yemeği pişirmem, öylesine bir takıntım da var. Aydın beyi baştan beri okuyorum, okumamak mümkün mü? Bence siz de katılın bu zengin mutfağına:) Sevgi ve selamlarımla...Hamiş; kırmızı domates reçeli yemiştim, ama turşusu yeşilden olur diye bilirim. İlginç doğrusu, reçel ve turşu.  09.01.2008 23:00
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 261
Toplam yorum
: 2348
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2112
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster