Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '14

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Damat zayıflama maratonu

Damat zayıflama maratonu
 

13 Ay sonraki düğünüme kadar 16 kg nasıl verdim sizlerle paylaşmak istiyorum.

29 Yaşında bugüne kadar hep kilolu olarak bilinen iri kıyım adamlardan biriyim ben de.

İşim masabaşı mühendislik 4 yıldır kilo almaya müsait bir iş yerinde çalışıyorum.

Tartıya çıktığımda 100 kg'ı gördüğümde içimde oluşan can sıkıntısı ile kilo verme tutkum ateşlendi.

Bu tutkuyu bir an önce harekete dönüştürmek için yakınlarda açılan bir spor salonuna kayıt oldum.

Her yeni başlayana yapılan hatalı önerilerde olduğu gibi bana da salonda herkese uygulanan hatalı programlar uygulandı.

Bunlar;

1) ısınmak için15 dk tempolu yürüyüş yada koşu, 15 dk eliptik bisiklet, 15 dk uzay yürüyüşü

2) Ağırlık antrenmanları 30 dk

1-1,5 saat civarında spor yaptıktan sonra eve dönüyordum.

Başlarda iştahım hiç yoktu spor sonrası da acıkmıyordum fazla.

Derken araştırmalarım sonrası spor salonunda hangi egzersiz rutininin kendim için faydalı olacağını hangi hareketi kaç tekrar kaç set yapmam gerektiğini ve spor öncesi-sonrası beslenme düzenimi de oturtunca kilo verme ayda 1-1,5 kg aralığında 7 ay boyunca devam etti. (Kas oluşumu ile birlikte)

Yağ yakımını üst seviyede tutmak istiyorsanız spordan önce leptin hormonunun üst seviyede olması için en az 2-3 saat aç olmanız çok faydalı olacaktır. Zira sabah bir fincan türk kahvesi ve büyük bir bardak su içtikten sonra yapacağınız 30-45 dk'lık tempolu yürüyüşler sizi çok zinde bir forma sokacaktır. Bu aç karnına yapılan yürüyüşleri haftada en az 3 gün yaparsanız daha çok verim alırsınız. Akşamları ise işten gelince yine öğlen yemeğinin üzerinden 5 saatten fazla süre geçtiği için koşu için mükemmel bir zaman var. Eve girer girmez tembellik yapmadan üzerinizi değişin ve bir 30 dk'lık tempolu yürüş daha yaparak hafta içinde yaptığınız yürüyüş sayısını 5-6 tekrar seviyesine çekebilirsiniz. Dönünce az yağlı az karbonhidratlı beslenebilirsiniz.

Bu kardio çalışmaları ile yetinmeyerek eve alabileceğiniz 2-5 kg arası dambıllar ile 4-6 set biceps, triceps, dambıl row çalışarak üst vücudunuzu kuvvetlendirebilirsiniz. Kendi vücu ağırlığınız ile yapabileceğiniz güzel egzersizlerden squat (veya sumo squat) hareketini 4 set 15 tekrar (çömelip kalkma sırtınız dik göğüs karşıya bakacak ve kalcanız yere paralel olunca geri ayağa kalkacaksınız) yapabilirsiniz. Başlangıç seviyesinde bacak kaslarınızı kuvvetlendirerek tempolu yürüyüşten koşuya geçecek kuvveti 2,3 ay sonra kendinizde bulacaksınızdır.

Beslenme olarak kilo fazlam olduğu için kas inşası planlamadığımdan spor öncesi gıda almadım. Spor sonrası ise 2,3 adet yumurta akını yağsız tavada pişirerek yanında 1-2 kaşık lor peyniri, kimi zaman 200 gr tavuk göğsü ve kan şekerini hemen yükseltmek için üzüm yemeyi tercih ediyordum. Bu beslenme kas kitlesinde biraz artış sağlasada genel olarak yağ ve su vererek 13 ayda 16 kg vermeyi başardım.

Bu süreçte en çok dikkat etmeniz gereken şey arada sırada kendinizi ödüllendirmeniz ve bu işin sizin için işkenceden öte güzel görünümüze katkı sağlayacağını, kilo verdikçe nasıl iyi hissettiğinizi ve verdiğiniz kilolara harcadınığınız emeği düşünerek moteivasyononuzu üst seviyede tutmalısınız.

Kilo verme işi inanmakla ilgili önce kendinizi inandırmalısınız. Ve şunu unutmayın, güzel bir porsiyon baklava yediğinizde ağzınızdaki lezzet 3-5 dk sürüyor ancak aldığınız kiloları vermek aylarınızı alıyor. 4 Adet değil de 1 adet yemeyi deneyin. Kalorileri azaltmak sıfırlamaktan daha kolaydır.

Son Önemli Kilo Verme Tavsiyelerim:

1- Yediğiniz herşeyde azaltmaya gidebilirsiniz. Evde anneniz yada eşiniz yemekleri tabaklara koyuyor ise buna dur deyin. Mutfağa giderek istediğiniz kadar değil size yetecek kadarını tabağınıza yerleştirin.

2- Büyük tabaklara az yemek koymak ve bu yemeği tabağınıza yayarak bol salata ve yoğurtla uzun sürede yenen bir yemeğe dönüştürebilirsiniz.

3- Misafirliklerde ısrarlara boyun eğmeyerek herşeyden azar azar yemeyi deneyin ve şireli ve hamurlu yiyecekleri almayın tabağınıza.

4- Saat 7'den sonra mümkün olduğunca ağzınıza su ve kalorisiz içecekler (sade maden suyu, kremasız kahve, yeşil çay, siyah çay) dışında hiçbirşey almayın.

5- Plank hareketini şınav ile kombine ederek yapabildiğiniz kadar çok yaparak merkez vücudunuzu kuvvetlendirin.

6- Squat performansınızı zamanla yükseltin.

7- İş yerinde ve evde günde (vücut ağırlığınızın 30'da 1'i kadar) su tüketmeye özen gösterin.

8- Hafta da bir ödüllendirme yaparak hep sabredip yemediğiniz bir şeyi az miktarda yiyebilirsiniz.

9- Yemeğinizi yavaş yemelisiniz.

10- Size bu kilo verme ve sağlıklı olma tutkunuzu güçlendirerek hatırlatmaya yarayacak bir bileklik, kolye alabilirsiniz.

11- Son olarak ölçemediğiniz şeyi takip edemezsiniz bıkmadan usanmadan bir excel dosyasına yada deftere her pazar aç karnına tartılarak kilonuzu not alınız. 2,3 ay sonra başladığınız noktadan ne kadar uzaklaştığınızı görerek kendinizle gurur duyabilirsiniz. Bu gurur sizin inancınızı ve motivasyonunuzu kuvvetlendirecektir.

Sağlıklı bir yaşam için az yeyin çeşitli yeyin ve sporsuz 3 gün ardışık geçirmeyin.

Sevgilerimle Oğuzhan...
 

 
Toplam blog
: 3
: 422
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

"Hayat bana kendimi şanslı hissettirecek kadar iyi davrandı" diyebilen fazla iyimser delinin teki..