Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '10

 
Kategori
Sinema
 

Damdaki Kemancı / Fiddler on the Roof/1971

Damdaki Kemancı / Fiddler on the Roof/1971
 

…“İnsanın talihi oldu mu, her yandan koşup gelir ona ve bunun için ne akıl ne de beceri gerekir”. Ama Allah korusun, talihin yok mu, o zaman çatlayıncaya kadar söylesen, geçen yıldan kalma kar kadar faydası olmaz. Nasıl derler: “Kötü bir beygire karşı ne bilgelik kâr eder ne de öğüt…”

Joseph Stein tarafından yazılıp Sholom Aleichem’in senaryolaştıdığı kitabın girişinden bir kesit ile başlamak istedim.

Sütçü Tevye’nin hikâyesi; 1905 Rusyasında geçer, kitaptan uyarlama, müzikal filmlerden biridir.

1972 yılında ise Hulki Saner tarafından Türk versiyonu çekilen filmde de Sütçü Tevye’yi, Cüneyt Gökçer oynamıştır ve geçen senelerde sonlanan “Elveda Rumeli” isimli dizinin tabanını da aslında sütçü Tevye’nin öyküsü oluşturur.

Gelgelelim orijinal “Fiddler on the Roof” müthiş müzikaline:

Norman Jewison tarafından yönetilen müzikalin çarpıcı şarkı sözleri Sheldon Harnick’e ve etkileyici müzikleri Jerry Bock’a aittir.

Kızları ve karısı ile fakir ama mutlu bir adamdır Tevye. Kızları evlenme çağına gelince anlayacaktır ki senelerini verip, besleyip büyüttüğü, koklamaya kıyamadığı kızlarını hiç tanımadığı adamlar, tabiri diğer “elinoğlu” sorgusuz sualsiz yuvadan uçuracaktır. Kızlarının mutlu olması için isteklerini kabul eder… Bir kızı hariç:

“Balık kuşa âşık olabilir fakat yuvaları neresi olacak?” unutulmaz sözü; Sütçü Tevye’nin; bir Hıristiyan genç ile hayatını birleştirmek istediği, Yahudi gelenekleri ile büyüttüğü kızına söylediği son sözdür. Bu sözden sonra, o gençle evlenen kızını, içi kan ağlasa da affetmez.

Filmin müzikleri ne kadar muhteşem olsa da; Topol Brecht (Sütçü Tevye)’in performansının yanında sönük kalmakta :) Wedding Dance’ı asla kaçırmayın derim. Bence filmin en unutulmaz sahnelerinden biriydi düğün dansı.

Filmin sonuna doğru, senelerce yaşadıkları köyü boşaltmak zorunda kalmaları ve o karelerdeki eşyalarını toparlayıp, dostları ile vedalaşma sahneleri ise insanı derinden etkiliyor.

IMDB Puanı : 7.7/10 olan filmin “En İyi Film” ve “En İyi Yönetmen” de dahil olmak üzere sekiz Akademi Ödülü adaylığı, 1971 senesine ait de 3 Oscar’ı bulunmakta (En İyi Sinematografi · En İyi Müzik · En İyi Ses) .

“Ah bir zengin olsam!” demeden önce düşünelim:

Gerçekten; zengin ama mutsuz olmak mı? Yoksa Fakir ama mutlu olmak mı isteriz?

Neden sadece bu iki ihtimal?

Aslında zengin ve mutlu olmak en güzeli ama Tevye’nin başına gelen dördüncü ve en kötü ihtimal; fakir ve mutsuz.

Saygılarımla

Lavinya Öz.

ÜTOPYA E- DERGİ

Dergimizin 29. sayısı için bir tık gelseniz yeterli

 
Toplam blog
: 80
: 1765
Kayıt tarihi
: 14.05.07
 
 

1975 ANKARA DOĞUMLUYUM, 15 YAŞIMDAN BERİ YAZARIM(yazmak fiilinin geniş zamanlı kullanımıyla) evli..