- Kategori
- Güncel
- Okunma Sayısı
- 150
Damgasız oy zarfı ve oy pusulası

Yani, yolda sandık kurulu üyelerinin anlaşıp oyları değiştirdiği ve bu değiştirmeyi de acemice sandık mührü olmadan yaptıklarını varsaysak bile, İlçe Seçim Kurulu sonuçları sandık tutanağı ile uyuşmaz olacağından oylar yeniden sayılır ve tutarsız çıkan sandık oylaması geçersiz sayılır. O sandıkta kullanılan oy sayısı seçim sonucunu etkileyecek düzeydeyse aynı sandıkta seçim yenilenir. Bir de geçerli veya geçersiz olduğuna karar verilemeyen oy pusulaları olur; onlar için de seçim sonucunu etkileyecek düzeyde olduğu düşünüldüğünde İlçe Seçim Kurulu’na itiraz gereği yeniden sayım yapılır.
Hâl böyle olunca YSK damgasız zarf ve oy pusulasıyla nasıl hile yapılır çözemedim.
Dikkat ettim de itirazcı muhalefet hile yapıldığını savunmuyor zaten. Önceden kanunla belirlenmiş olan kural ihlâli yapıldığını savunuyor. Bu oyların belirlenip geçersiz sayılması için tüm oyların yeniden sayılıp tasnif edilmesi gerekir; çünkü YSK sandıklar açılmadan önce damgasız zarf ve oy pusulalarının geçerli sayılması talimatı vermiştir ve bu talimat üzerine tutanaklarda geçerli oy hanesinde sayılmışlardır.
Oy sayımından önce uyulma koşulu kaldırılmış olan kuralın gereğini yerine getirmek halkoylamasını yenileme nedeni olur; çünkü seçme özgürlüğü vatandaşın Anayasal temel hak ve özgürlüklerindendir. Bu oyların iptali sonucu ister değiştirsin ister değiştirmesin seçimin yenilenmesi gerekir; çünkü kusur seçmen hatası değildir. Asıl adaletsizlik, seçmenin tercih mührünü geçerli biçimde vurduğu oy pusulasını seçmene ait olmayan kusur nedeniyle geçersiz saymaktır.
Bence oyların geçersizliğinden çok YSK kararıyla sayım öncesi yapılan kural iptalinin seçim güvenliğini kısmen veya hepten ortadan kaldırıp kaldırmadığı sorgulanmalıdır. İptal ile gerçekten seçim güvenliği ortadan kalkmış mıdır ona bakılmalıdır.
“Kusur vardır ancak hile yoktur”, kanısına geldiğimden ben söz konusu oyların geçerli sayılmasından yanayım. Zarftaki ve oy pusulasındaki YSK damgası seçmenin geçerli biçimde basılmış “TERCİH” mühründen üstün değildir. Ancak, kurallara uymayan ve bilerek ya da bilmeyerek kuralın uygulanmasını engelleyen seçim görevlileri hakkında adli ve idari soruşturmanın gereği de yapılmalıdır.
Muharrem Soyek
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bunların üzerinde durmuyorum ben, seçimin doğal sonucu budur. Türkiye'nin demokrasi tablosu budur.Evet olan yerler doğal olarak evettir, asla hayır demezler.10 defa yapsanız bu sonuç çıkar.
Kerim Korkut 23.04.2017 14:12- Cevap :
- Ben de senin gibi düşünüyorum. Hatta tekrar edildikçe kazanan taraf oyları artabilir de; çünkü biz millet olarak kazanan tarafta olmayı tercih ederiz. :) 24.04.2017 14:59
Demokratik ulkelerde biz buna hukukun ustunlugu ve yasalari mutlak uygulama esasi diyoruz. Tabiki sultanlik rejimlerin de soz konusu bile olamaz, kolay gelsin !
Newyorker 22.04.2017 1:08- Cevap :
- Konuyu tam kavrayamamışsınız. Bundan önceki dört uygulamada başka bir hukuk yoktu ülkede. Ayrıca bir hukuk kuralı temel bir özgürlük hakkını geçersiz kılacak biçimde uygulandığında ne kadar hukuk saygınlığı olabilir ki? Burada seçmenin oy kullanma hakkı demokrasinin temel özgürlüğündendir; şimdi bu temel hakkı bürokratik bir biçimsellikten ileri temel bir seçim güvenliği olamayan bir kurala uymak adına yok saymak hukuka saygı yapılırken demokrasiye saygısızlık olmuyor mu? Bak eğer ki bu kural iptali oy sayımı başladıktan sonra yapılmış olaydı o zaman tespitin yerden göğe haklı ve doğru olurdu. Damgasız zarf ve oy pusulasıyla atılan oyların tercihi bilinir değildi. Bunalr öyle saklıdan atılmış oylar da değildir. Partili sandık heyetleri önünde atılıp sayılmış oylardır. Hatta bu konuda ilk şikâyet İzmir'den gelmiştir; yani hayır tercihinin yüksek olduğu bir ilden. Keza ve İstanbul Ankara oyları içinde damgasız zarf ve oy pusulası olduğu rapor edilmiştir. Oralarda da hayır çıkmıştır. 23.04.2017 13:09