- Kategori
- Dünya Mutfakları
Danimarka usulü lazanya (Lasagne)
Alıntı
250 Gr Lazanya Yaprağı (Ön pişirmesiz) olacak
Lazanya Yaprağının ister hepsini, isterseniz bir kısmını kullanın. Bu durum, tamamen kıyma harcının az veya çok olmasıyla ilintili. Göz önünde bulundurursanız, tecrübenizi konuşturursunuz ;)
1. Safha - Kıyma Harcının Nevalesi
400 gr Dana kıyma
2 Tane soğan
3 Diş sarımsak
2 Tane havuç
1 Tane orta boy kabak
1 Tane orta boy patlıcan
1 Yemek kaşığı salça
500 gr Domates
1 Çay bardağı su
Tuz
Karabiber
Kekik
kırmızı biber
Önce kıymayı soğanla kavurun, sırasıyla salça, rendelenmiş domatesi ilave edin. yine rendelenmiş nevaleleri; Havucu, kabağı, patlıcanı
ve sarımsağı ilave edin, akabinde tuzu, kırmızı biberi, kekiği ve karabiberini de atarak kıyma sosunu tatlandırın...
2. Safha - Beşamel Sosun Yapımı
3 Yemek kaşığı un
3 Su bardağı süt
50 gr Tereyağ (Kahvaltılık yağ)
Muskat (Hint cevizi)
1 Çay kaşığı tuz
Bir fiske karabiber
Tencereye yağı koyun, 3 yemek kaşığı unu ilave edip kavurun. Sütü ilave edin, koyulaştığında tuzunu ve biberini ilave ederek soğumaya bırakın.
3. Ve Son Safha - Fırına Sürülüşü
Önce ne tür bir tepsi veya fırın kabı kullanacaksanız karar verin. Nedenine gelince; Lazanya yaprağını az veya çok kullanmanızla alakalı. Tepsinizi veya büyük boy bor camınızı yağlayın, daha sonra soğuk beşamel sostan üzerine kıyma karışımı, lazanya yaprağı ilavesiyle böylece devam edin. Elinizden geldiğince her kata eşit paylaştırın. Yani önce beşamel sos, daha sonra kıymalı sos, ve lazanya yaprağı. Gelelim en üstüne; Kıyma karışımı olacak, üzerine beşamel sos en üstüne de parmesan peyniri koyup 180 derecelik önceden ısıttığınız fırına sürün. Sevgilerimle, afiyet olsun...
Not: Kıyma karışımınız arttığı taktirde endişelenmeyin, gelecek sefer, lazanya yaptığınızda ya bolca ilave edersiniz veyahut daha küçük kabak ve patlıcan ilavesi yaparsınız. Patlıcanı rendelemekten de zorlanıyorsanız, minik minik doğradığınız da bu problemin kendiliğinden ortadan kalktığını göreceksiniz...