Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Danışma ve Çözüm Birimi Olarak Sosyal Servisler

Danışma ve Çözüm Birimi Olarak Sosyal Servisler
 

GERÇEKLİĞİN ÖYKÜSEL DRAMATİZASYONUNDA MESLEKİ BİR DENEME DAHA..
Sosyal Servis ve Sosyal Hizmet Uzmanı denince, et ve tırnak gibi ayrılmaz bir bütün oluşturan hizmet birimleri akla gelir, bilenler için tabi ki. Kimi zaman devasa veya karmaşıklaşmış hizmet binaların en ürkütücü köşelerinde karşılaşıverir insanlar; ilgi, sıcaklık ve güler yüzle..

Belki kalabalıklar içinde yalnızlaşarak, kapitalizmin vahşi çarklarının arasında sıkışmak üzereyken rastlarsınız zemin katlarda. İnsancıl ve kimi zaman da bizden olan duygularla el uzatıverir birileri size, belki o an çaresiz ve yalnız hisler içindesinizdir, belki karanlık bir tünelin içinde bir ışık oluverir. Kim bilir, bu dram yaşanacak, başka çarem yok dediğiniz anda alternatif ve manzaralı yollar açılıverir önünüze. Etraftan birilerinden bir şeyller söylemesini beklersiniz, kimse oralı olmazken, bunlarda kim, nasıl demeye kalmadan, bakmışınız çözülüvermiş sorunlar. Ya da çözmeyi öğrenivermişinizdir. Cesaret gelir, umutlanırsınız, gideceğiniz bir yer vardır artık.

Adını koyamadığınız bir hizmet beklersiniz, anlatır durursunuz, şöyle olsa, böyle olsa diye. Anlam veremezsiniz ta ki, kader sizi kimi ıssız mekanlarda karşılaştırıncaya kadar, ya da kimi ferah çalışma odalarında. İşte bu dersiniz içinizden, neden şurada burada bu hizmet yaygın değil diye serzenişte bulunursunuz. Bazen adını hiç duymamışlara, duymuş da anlamamışlara, anlamışta sindirme zafiyeti yaşamış kişilere sorarsınız onları ve oraları. Üzerinde durmazlar, baştan savarlar. Hatta aman boş ver, onlar da kim oluyor derler. Bir gün işleri düştüğünde, mahkeme salonlarında bilir kişidir karşısındaki, danışmandır denetimli serbestlikteki, çocuk tesliminde güvencidir, yuvadaki, yurttaki çocuğunu gözetendir, yaşama hazırlayandır. Huzurevine gönderdiği yaşlısının yardımcısı, yarenidir. Özürlü çocuğunun gelişimi için umududur. Hastanedeki hastasının hakkını arayanıdır. Eşiyle, çocuğuyla yaşadığı çatışmanın danışmanıdır. Kimi zaman sosyal etkinliklerin baş aktörüdür karşısına çıkan. O zaman tanımak zorunda kalırlar.. sorunlar yumağında çoğu zaman çözüm için.

İtilip kakıldığınızı düşünmeye başladığınızda, hep ötelenirken haklarınız ve varolanları da kaybetmeye başladığınızda birileri hiç beklemediğiniz kadar sizi savunmaya başlar, sizin adınıza konuşur, sizin adınıza durun diye haykırır, “Durun insan bu, en güzel yaratık" derken, sizin için duvar olmuş kapılara. Göze alırken riskleri sizin için, çabalarken örselenir de belki. Haberiniz bile olmaz. Kaderidir bu. Kimi zaman fark edersiniz, bakarsınız yakınınız değil, yakınım bile bu yardımı yapmaz bana dersiniz. Sizi ve hakkınızı savunur, avukat değil. Can kulağı ile dinler sizi, sırdaş değil, saygıyla yaklaşır, uzun uzun dinler şaşırırsınız, sizi anlamaya çalışır arkadaş değil, destek verir size, kardeş değil. Öğretir yolu yordamı öğretmen değil, . Gidecek yol bulamazken, hangi yoldan gideceğinizi düşünmeye başlarsınız. Öncelikleriniz için gelmişsinizdir, önceliği kalmamış sorunlar kalıverir. Sonrakilere de değiniverirsiniz bulmuşken.. Geçmişte yarım kalan işleriniz bile geliverir aklınıza.

Ama bir bilseniz bu hizmetlerin gelişmiş toplumlarda insanlara katkısını, bir bilseniz toplumsal kalkınmadaki yerini, bir bilseniz eğitimdeki, sağlıktaki, hukuktaki, kültürdeki ve sanattaki yerini, bir bilseniz çocuk ve gençlik dünyasındaki yerini, bir bilseniz aile hayatına desteğini, bir bilseniz duygusal sosyal boyutunu ve bir bilseniz yaşama ve insana olan desteğe dair rolünü.. Neden yok diye haykırırsınız belki.

O zaman yaşam deneyimlerinizde yokluğu içinizde cız eder. Gelişmiş toplumlardaki gibi bu hizmetler bizde de olsaydı diye aklınızdan geçirirdiniz. Artık bu tür hizmetlerin lüks olmadığını, yaşam kalitenizin yükselmesi için, duygusal ve sosyal iyiliğiniz gelişmesi için, özde adalet için, çocuklarımız, gençlerimiz ve yaşlılarımız için, kimsesizlerimiz ve çaresizlerimiz için gelişmesi gereken, değer verilmesi gereken bir alan olduğunu da fark edebilirsiniz belki o zaman.

Sonuç olarak, aslında çoktan sahip olmanız gereken gelişmiş sosyal hizmet alma haklarınızın tam anlamıyla elinizde olmadığını bilmek, faydalanamamak, ihtiyaç duyduğunuzda bulamamak, keşke oraları ve o birileri olsaydı ve değer verilseydi ve biz de değerimizi ve değer verildiğimizi görseydik dersiniz . İşte oraları Sosyal Servislerdir. Onlar özverili Sosyal Hizmet Uzmanlarıdır. Pek değerleri ve toplum için önemleri bilinmese de.

*Bu yazı tarafımdan, sosyal çalışma bilimine, mesleğine, disiplinine, sanatına, felsefesine, yaklaşımına, yaygınlaşmasına, geliştirilmesine, sosyal hizmet uygulamalarına , sosyal hizmet uzmanlarının eğitimine, yetişmesine katkısı, desteği ve emeği geçenlerin anısına yazılmıştır. 7 Mart 2008

SHU. ALİ SONGÜL

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..