Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '09

 
Kategori
Eğitim
 

Danıştay, YÖK’ün katsayı uygulamasını iptal etti...

Danıştay, YÖK’ün katsayı uygulamasını iptal etti...
 

Danıştay'dan YÖK'e Dur!



İstanbul Barosu, Danıştay Başkanlığı’na sunulmak üzere, İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesine 29.07.2009 tarihinde dilekçe vermişti. Baro, YÖK’ün, katsayı düzenlemesiyle ilgili yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesi isteminde bulunmuştu.

İstanbul Barosu, başvuruya şu gerekçeyi dayanak yapmıştı:

“Yeni uygulamaya göre 2010‘dan itibaren bütün öğrencilerin alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettiklerinde orta öğretim başarı puanına 0,06 çarpımı eklenecek. Böylece İmam Hatip ve Meslek Lisesi mezunlarının kendi meslek fakültelerine girişteki avantajları da devam etmiş olacak. böylece imam hatip ve meslek lisesi mezunları, fazladan kayrılmış olmaktadırlar.”

****
İstanbul Barosu, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun açıklamalarına, yol göstericiliğine dayanarak Danıştay’a gitmişti. Kanadoğlu, şunları söylemişti:

“Bu konuda Anayasa Mahkemesi'ne gitmenin bir anlamı yok. Kararın ve yönetmeliğin iptali için Danıştay yeterlidir. Karar ortada. Genelge haline gelecek. Elbette ki Danıştay'a götürülecektir.”

****
İstanbul Barosu’nun başvurusunu değerlendiren Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini durdurdu. Karar, oybirliğiyle alındı.

AA kaynaklı haberin bir bölümü şöyle:

“Dairenin kararında, milli eğitim sisteminin yönlendirmeye ilişkin kuralları ile 2547 sayılı Yasanın 45. maddesinde yer alan kurallar yürürlükte ve uygulanıyor iken, bu kuralların uygulanmasını bertaraf edecek şekilde alınan dava konusu kararın, eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozacak nitelik taşıdığı ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacının dışına çıkıldığının görüldüğü vurgulandı. Kararda, ‘Bu durumda, dava konusu kararın 3, 4. ve 5. maddelerinin, dayanağı yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi eğitim sisteminin, hukuka uygun oldukları istikrar kazanmış yargı kararları ile de ortaya konulmuş olan amaç ve ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. Dava konusu kararın uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağı da açıktır’ denildi.”


*****
YÖK’ün itiraz hakkı olan bu kararla bir yanlışa “Dur!” denmiştir.

Eşitlik sağlamak gerekçesiyle “katsayı” uygulamasını kaldıran YÖK, bir eşitsizliğe yol açmıştı. Meslek liseleri kendi alanlarında tercih yaptıklarında “ek puan” alacaklardı. Öbür yandan da düz lise mezunlarının alanlarıyla ilgili yapacakları tercihlerde, onlarla eşit düzeyde olacaklardı.

YÖK’ün uygulaması gerçekleşirse, düz lise mezunları arasında da büyük eşitsizlikler olacaktı. Ayrıca, liselerdeki branşlaşmanın da bir anlamı olmayacaktı. Her isteyen, tercih yapacağı bölümde hiçbir engelle/ puan sınırlamasıyla karşılaşmayacaksa, Matematik, Fen, Sosyal Bilgiler... gibi bölümlere ne gerek vardı?

****
Danıştay, YÖK’ün itirazına ne der?

Bekleyip göreceğiz!

Danıştay’ın oybirliğiyle aldığı bu karar, tarihi bir karardır.

Açıklama:

3. madde: Adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) 0,15 katsayısı ile çarpılacağı

4. madde: Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'nın 0,06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin, 3. maddeye göre hesaplanan yerleştirme puanına ekleneceği

5. madde: Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanı türünün yanı sıra bir de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türü belirleneceği, meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın adayların bu programlara yerleştirilmesinde bu iki türden puanların büyük olanının esas alınacağı.

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..