Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '11

 
Kategori
ÖSYS
 

Danıştay'ın MTOK kararı sonrası Meslek Liseliler ne yapmalı?

Danıştay'ın MTOK kararı sonrası Meslek Liseliler ne yapmalı?
 

Makina Mühendisleri Odasının açmış olduğu dava sonuçlandı. Odanın ; "2010 ÖSYS tercih kılavuzunun 6 ayrı üniversiteye ait ilgili bölümlerinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada, Danıştay ilgili Dairesinin istemi reddetmesi üzerine yaptığı itiraz sonrasında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, teknoloji fakültelerine girişte, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının YGS-1 puanı ile kabul edilmesini hukuka aykırı bularak, 6 teknoloji fakültesine ilişkin kılavuz hükümleri hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verdi. 

Konuyla ilgili YÖK'ün Açıklaması Şöyle: "Teknoloji Fakülteleri bünyesinde yer alan Mühendislik Programlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarının YGS-1 puanı ile öğrenci kabul edilmesine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. 

Bu nedenle, 2011-ÖSYS’de Teknoloji Fakültelerine sadece Lisansa Yerleştirme Sınavı (LYS ) puanı ile öğrenci kabul edilebilecektir. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu öğrenci ve mezunları da Teknoloji Fakültelerine LYS puanı ile kabul edileceğinden, bu durumdaki adayların Lisansa Yerleştirme Sınavına (LYS) başvuru yapması gerektiğinin adaylara duyurulması uygun görülmüştür". 

Bu kararla Meslek Liseliler Teknoloji Fakültelerinin kendi alanlarıyla ilgili bölümlerine LYS sonucu elde edilen puanların mühendislikler için olan MF-4 puan türü ile yerleşecekler. Bu karar YGS sonrası şifre tartışmalarının içindeki Meslek Liselileri bir kez daha şaşırttı. Meslek Liseliler YGS sonrası sonuçların açıklanmasını beklerken, şimdi LYS'ye girmek zorunda olduklarını öğrenmiş oldular. 

Hedef Başarı olarak durumu incelediğimizde görünen o ki karar sadece puan türü ile ilgili bir karar olduğundan Teknoloji Fakültelerinin MTOK kısımlarına sadece meslek liselilerin başvurması konusunda bir değişiklik içermemektedir. Dolayısıyla MTOK'lara halen sadece Meslek Liseliler başvurabilmektedirler. Bu da demek olmaktadır ki Meslek Liseliler bu kararla kendi aralarında ektra bir yarışa tabi tutulacaklardır. Meslek Liselilerin çok önemli bir kısmının LYS konusunda hali hazırda bir hazırlığının olmadığı düşünüldüğünde adayların bir an önce LYS hazırlığı yapması gerektiği gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. 

Danıştay kararı sadece Teknoloji Fakülteleri için verilmiş bir karardır. Meslek Liselilerin tercih edebildikleri Sanat ve Tasarım Fakülteleri ile Turizm Fakülteleri için bir değişiklik belirtilmemiştir. Dolayısıyla bu fakülteler için hem meslek liselilerin gidebilme avantajı hem de puan türü konusunda şu an için bir sıkıntı görünmemektedir. 

www.hedefbasari.com 

 
Toplam blog
: 12
: 10276
Kayıt tarihi
: 04.12.09
 
 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Alanında çalışıyorum...İşimle ilgili ve işimin malzemesi olan insanl..