Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dansöz

Bilinen, kanıtlanmış varlığı antik çağa dek uzanan, benceyse insanlık tarihi kadar köklü, eski bir geçmişten gelen oryantal dans; ilk orijinal halini, kalıcı formunu Mısır kültüründe almış; oradan da saray çevrelerinden başlayarak Selçuklu, Osmanlı dönemlerine damgasını vurup, Anadolu topraklarında toplumsal benimsenme sürecini tamamlayıp, özgün bir Türk folklor ögesi haline gelmiş; ve finalde bize dansöz kadını hediye etmiştir.

Oryantalin sahneye çıktığı ilk dönemlerde, bereketi, doğurganlığı sembolize eden dansöz, zamanla; kıvraklığın, seksapelin, afrodizyak etkileşimin, dans edenin bedeninde ifadesini bulan sınırsız erotizmin, izleyenin içini gıdıklayan, seyircinin hayal dünyasını harekete geçiren, içini çıra misali yakan bir şovun ana figürü olmuş, şeytani cinsel çağrışımların baş tetikçisine dönüşmüştür.

Her ne kadar dansöz denince ilk gözümüzün önüne gelen, kıvrak hareketlerle rakseden, şuh, baştan çıkarıcı, işveli, cilveli hatun kişi imajı olsa da… Bugün dansözün bin bir türü mevcut.

Öyle dansözler var ki içimizde, kıvırma becerisinde, çalkalama yeteneğinde, geri basma meziyetinde, çark etme kabiliyetinde, her telde, her havada ayrı oynama hünerinde değme dansözün pabucunu dama atar. İsterseniz biraz daha anlatayım kendisini. Tariflerİm belki bir gün işinize yarar. Ne dersiniz?

Klasik bir dansöz, en hızlı, en çevik şekilde inkar edendir! Ne dediğine inanılır ne ettiğine güvenilir.

Arsızdır. Yılışıktır. Verdiği sözü anında unutur. Her halde zeytinyağı gibi üste çıkar! Ele avuca sığmaz. Vücudunun her yanınıi oynatabilir. Bazen bir tehditi savuşturmak bazen de dilediğine kavuşmak için.

Tipik bir dansözle karşılaştığınızda, hemen bir-iki adım geri çekilin. Yoksa hipnotize olmanız an meselesi. O çevirmeye başladığında kalçasını, nereye bakacağınızı şaşıracağınızdan… İstediği gibi at oynatır ortamda. Hileyle, desiseyle yaptıramayacağı şey yoktur. Müthiş bir gözbağcısıdır çünkü. Aman diyeyim, onunla yüz yüze geldiğinizde, kendinize mukayet olun.

Her an her yerde çıkabilir karşınıza üstelik. Bilmeyenler, tanımayanlar, hazırlıksız yakalanır numaralarına. İnsan acemilerine çabucak nüfuz eder. En güçlü iradeyi yere çalmayı, en dügün, en namuslu kişiyi baştan çıkarmayı, insanı günaha sokmayı ordünaryusluk seviyesinde bilir. O yüzden iyi alın gardınızı. Sonra ele güne rezil olmak da var işin içinde.

Resimde, heykelde, gösteri sanatlarında… Sinemada, tiyatroda, balede… Su sporlarında, politik arenada, televizyon-bilgisayar ekranında, cep telefonu aplikasyonlarında bile çıkabilir önünüze. Şaşırmanıza hiç gerek yok. Günümüz dünyası, en çok dansözlere prim verir, en çabuk, en hızlı onları öne çıkarır çünkü. Onlar sayesinde bin bir ilizyonu, sayısız dümenl, dolabı rahat rahat arka planda çevirenler… Afişe olup, yüzgöz olmadıkları için toplumla… Son derece memnundurlar hallerinden.

En tehlikeli kişiliklerin sahipleridir dansözler. Anında zor durumda bırakabilir, hiç ummadığınız yerde başınızı belaya sokabilirler. Varlıklarından haberdar olun, yeter. Ve onlara kol mesafesinden fazla yaklaşmamanız özel ricamdır sizden. Aksi halde başınıza geleceklerden sorumlu degilim. Tabii ki istediğiniz anda, söylediklerimi kulak arkası edebilir, rahatlıkla unutabilirsiniz. Tehlike karşısında okurunu uyarmak ilk görevidir bir yazarın ama… Körükle yangının üzerine gidene de engel olacak halimiz yok!

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..