Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '20

 
Kategori
Sağlık
 

Dar Çenelerin Ortodontik

Selamlar, bu hafta da toplumda sıkça karşılaşılan çene darlığı konusuna değinmek istiyorum. Öncelikle ortodonti terminolojisinde, çene darlığı tabiri genellikle üst çenenin sağ sol yöndeki genişliğindeki yetersizlik durumlarında kullanılmaktadır. Halk arasında, dişlerin üst üste olduğu ve bizim çapraşıklık olarak isimlendirdiğimiz durum çene darlığı şeklinde ifade edilmektedir. 

Bu kısa bilgilendirmeden sonra, gelelim çene darlığına sebep olan faktörlere. Çiğneme sistemi oldukça komplike ve birçok mekanizmanın iç içe çalıştığı bir sistemdir. Bu nedenle herhangi bir problemin kaynağını tek bir sebebe bağlamak genelde yanıltıcı ve eksik olacaktır. 

Üst çene darlığında da aynı şekilde birçok etken rol oynayabilmektedir. Bunların en başında, burundan nefes almayla ilgili problemlere bağlı olarak ağız solunumu yapmak gelmektedir. Ağız solunumu, üst çenede sağ sol yönde bir baskı oluşturup bu yöndeki gelişmeyi engellemektedir. Aynı zamanda aşağı pozisyonda konumlanan dil, ağız bölgesinin iç tarafında, yanak baskısına karşı dengeleyici işlevini yapamamaktadır. Bütün bunların sonucu üst çenenin gelişememesi ve bu sebeple de alt çenenin geride konumlanmasıdır. Bu problemler, parmak ve dil emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklarda da görülebilmektedir. 

Ergenlik dönemlerinde önüne geçilmeyen bu alışkanlıklar, çene ve dişler üzerinde kalıcı etkilere sebep olacak ve ilerleyen zamanlarda daha komplike ortodontik tedaviler gerektirecektir. 

Bireyde böyle bir problem olup olmadığını anlamanın ve tedavi gerekliliğine karar vermenin yolu ergenlik dönemi öncesinde ortodontist kontrolünden geçmek olmalıdır. 

Tedavilerden vakanın durumuna göre sabit veya hareketli apareyler kullanılabilmektedir. Bu tedaviler gelişimin devam ettiği süreçlerde gayet kolay uygulanabilir ve çok iyi sonuçlar elde edilebilmektedir. 

Ortodonti uzmanı diş hekimi Eşref Kerem Atamözlü

Instagram : https://bit.ly/2rRpEP6

Facebook : https://www.facebook.com/softdent.com.tr/

E-mail       : atamozlu@gmail.com

 
Toplam blog
: 43
: 53
Kayıt tarihi
: 26.11.19
 
 

Dr. Kerem Atamözlü, 1982 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlk orta ve lise öğrenimini Manisa'da tam..