Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dar Kanal Ameliyatı Sonrası

Dar kanal rahatsızlığında en etkili yöntem ameliyattır. Cerrahi müdahale dışında kalan ilaç tedavisi ya da fizik tedavi gibi tedavi yöntemleri sadece konservatif yöntemlerdir. Bu yöntemler her ne kadar bazı kişilerin belirtilerinde önemli miktarda düşüş yaşamasını sağlasa da dar kanal rahatsızlığının tamamen iyileşmesini sağlamamaktadır. Konservatif yöntemler sayesinde durumun daha da kötüleşmesi bazı hastalarda yavaşlatılabilmektedir. 
 
Her dar kanal rahatsızlığı olan kişi cerrahi müdahaleye ihtiyaç duymamaktadır. Hastaların ancak bir kısmına ameliyat gerekmektedir. Konservatif tedavi yöntemlerinin bir işe yaramadığı ve yaşam kalitesinin çok düştüğü durumlarda kişinin ameliyat olması kaçınılmazdır.
 
Dar Kanal Ameliyatı
Dar kanal ameliyatı tıpkı bel fıtığı ameliyatı gibi insanlar arasında son derece korkulan bir ameliyattır. Ancak dar kanal ameliyatında kullanılan yeni nesil yöntemler sayesinde bu oldukça yanlış bir kanıdır. 
Kanalın iç kısmına girilerek uygulanan anatominin korunduğu Mikroteknik İnternal Dekompresyon yöntemi sayesinde herhangi bir şekilde omurgaya vida ya da platin takılmadan ameliyat gerçekleştirilebilmektedir. 
 
Mikroteknik İnternal Dekompresyon diğer ameliyat türlerine göre önemli avantajlara sahiptir. Bu yöntemle omurganın anatomik yapısı mümkün olduğunca korunabilmektedir. Ayrıca felç riski gibi bir risk de bulunmamaktadır. Operasyonda hastaya herhangi bir enstrüman takılmadığı için operasyon süresi de klasik yöntemlere göre çok daha kısa olmaktadır.
 
Ameliyat Sonrası İyileşme Süreç
Mikroteknikle İnternal Dekompresyon yöntemi ile gerçekleşen operasyon sonrası iyileşme süreci daha kısa ve konforlu olmaktadır. Ameliyatı olan kişi aynı gün ayağa kalkabilmektedir. Bu yöntemle ameliyat olan kişilerin büyük bir çoğunluğu bir sonraki gün taburcu olabilmektedir. Ameliyat esnasında vida ya da platin gibi aletlerin vücuda girmemesinden dolayı enfeksiyon riski de çok azalmaktadır. 
 
Operasyondan sonra hastaların sosyal hayatlarına geri dönmeleri yaklaşık olarak iki hafta sürmektedir. Bu iki haftalık süreçte yürüme egzersizleri ve doktor tarafından önerilen hareketler gerçekleştirilmektedir. 
 
Mikroteknikle İnternal Dekompresyon yöntemi ile ameliyat olan hastalarda kanal daralmasının yeniden görülme olasılığı son derece düşüktür. İyileşme sürecinde hastaların sadece ameliyat bölgesini etkileyecek aşırı hareketlerden kaçınmaları ve bu bölgeye yük binmesine engel olmaları gerekmektedir.
 
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı