Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '18

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dar Kanal Ameliyatlarında: “Mikroteknikle İnternal Dekompresyon”

Dar Kanal Ameliyatlarında: “Mikroteknikle İnternal Dekompresyon”
 

Omurga kanal darlığı teşhisi konulan hastalar son dönemlerde dünyanın omurga cerrahisi alanında tecrübeli merkezlerinde Mikroteknikle İnternal Dekompresyon tekniği ile ameliyat edilmektedirler. Dar kanal hastalığı için vidasız ve platinsiz ameliyat yöntemi olarak bilinen bu yöntem çok değerlidir. Ameliyatı öncelikle değerli kılan, dar kanal hastalığı için uygulanan diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi hastaya enstrüman, vida veya başka herhangi bir yabancı cisim takılmaması ve buna bağlı olarak uzun iyileşme süreçlerinin yaşanmamasıdır. Bu ameliyat dar omurga kanalı için çok iyi bir tedavi yöntemi olsa da uzman kişiler tarafından dünyada sadece belirli merkezlerde uygulanmaktadır. 
 
Tekniğin sadece bu alanda deneyimi olan uzman cerrahlar tarafından uygulanması önemlidir. Mikroteknikle İnternal Dekompresyon operasyonunda dar omurilik kanalı içerden genişletilmektedir. Teknik, spinal kanalın içine girilerek anatomik yapının ve stabilizasyonun korunmasını sağlamak düşüncesi üzerine kurulu olduğundan dolayı, dar kanal hastalığıiçin uygulanan diğer yöntemlerde olduğu gibi vida ve benzeri ek materyalleri kullanmak gerekmemektedir. Bu tür yabancı cisimlerin kullanılmaması iyileşme sürecinin kısalmasında oldukça etkilidir. 
 
Omurga kanal darlığı rahatsızlığı olan ve merkezimizde Mikroteknikle İnternal Dekompresyon ameliyatı geçiren kişiler herhangi bir şekilde sakatlık ya da felç riski yaşamazlar. Dar kanal ameliyatı olan hastalar bu tekniği tercih ettikleri zaman ameliyat oldukları gün yürüyebilecek duruma gelirler. Hastaneden bir gün sonra taburcu olurlar. Yaşam kalitesini çok azaltan ve oldukça acı verici olan bir hastalık için bu kadar kısa sürede taburcu olunan bir ameliyatın bulunması hastaların tedaviyi daha rahat kabul etmesine imkan tanımaktadır. 
 
Hastalara Mikroteknikle İnternal Dekompresyon tekniğini anlatmak ve olmaları gereken ameliyatın hayal ettikleri kadar zorlu olmadığını göstermek sağlıklı karar vermeleri açısından önemlidir. Pek çok hasta omurga bölgesinde yapılacak bir ameliyatı riskli bulduğundan dolayı dar kanal hastalığı için tedavi olmayı kabul etmemektedir. Bu nedenle hastaların doğru bilgilendirilmeleri hayati önem taşır. Son senelerde, omurga kanal darlığı bulunan hastalarda tecrübeli ekibimiz tarafından rutin uygulama haline getirilen Mikroteknikle İnternal Dekompresyon ameliyatı dünyada ancak belirli merkezlerde, deneyimli cerrahlar tarafından uygulanmaktadır. Bu ameliyat esnasında dar olan omurilik kanalının iç kısmına girilerek kanal içeriden genişletilmekte, böylece anatomik yapı elden geldiğince korunmaktadır. 
 
Stabilizasyonu sağlayan anatomik yapının korunması sonucunda bu hastalara ayrıca vida ve benzeri tarzda enstrümanları takmak gerekmemektedir. Dolayısıyla hastalara yabancı cisim konmamış olması büyük bir avantaj oluşturmaktadır. Bütün cerrahi girişimlerde emniyet her şeyden önce gelir. Öncelikle hastaya zarar vermemek gerekir. Bu hastalar da aynen bel fıtığı operasyonlarımızda olduğu gibi tecrübeli ellerde usulüne uygun yapılan ameliyatlar sonrasında felç kalma riskiyle karşılaşmadan aynı gün içinde yürüyebilmekte ve ertesi gün taburcu olmaktadırlar. Bu, insanlık adına önemli bir kazanımdır. Mikroteknikle İnternal Dekompresyon insanlığa sunulmuş büyük bir nimettir.
 
Nöroşirurji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan