Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Dar Kanal Doktoru

Dar kanal hastalığı insanın yaşam kalitesini çok düşürebilen önemli bir rahatsızlıktır. Dar kanal rahatsızlığının henüz çok ilerlemediği dönemlerde yalnızca bel ağrısı oluyorken aile hekimine müracaat etmek normal bir davranıştır. Ancak yapılan cerrahi dışı tedavilerle hastanın yaşam kalitesi yükselmiyorsa net bir teşhis konulması için ortopedi veya nöroşirurji uzmanı doktora gidilmesi doğru bir tercihtir.

Dar kanal hastalığı ilerleyip ağrı bacaklara vurduğunda, bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük görülmeye başladığında, büyük ve küçük abdest kontrolü bozulduğunda, yaşam kalitesi düştüğünde, yürüme mesafesi kısaldığında ameliyat söz konusudur. Bu hale gelmiş dar kanal hastasının nöroşirurji uzmanı doktora müracaat etmek gerekir.

Dar Kanal ve Nöroşirurji Uzmanı Doktor

İçinden omurilik ve sinirlerin geçtiği omurga kanalı doğal olarak her yıl giderek daha çok daralmaktadır. Kanal daraldıkça yürüme mesafesi de giderek kısalmakta ve hayat kalitesi daha çok düşmektedir. Öyle hastalar vardır ki evin içerisinde bir odadan diğer odaya bile rahat gidememektedir. Böyle bir dar kanal hastası beyin ve sinir cerrahisi uzmanı doktora (nöroşirurji uzmanı doktor) müracaat ettiğinde doktor hastanın hikayesini detaylı bir şekilde dinleyecek, muayenesin titizlikle yapacak, gerekli tetkik ve tahlilleri isteyerek kesin teşhisi koyacaktır. Nöroşirurji uzmanı doktor manyetik rezonans görüntüleme yöntemi (MR) ile dar kanal hastalığını teşhis edecek ve dar kanalın ne kadar ilerlemiş olduğunu net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bütün bu incelemelerin sonucunda uzman doktor dar kanal için ameliyatı gerekip gerekmediğini net bir şekilde karar verecektir.

Dar Kanal Ameliyatı

Dar kanal hastalığı bulunan bir kişiye ameliyat gerekiyorsa bunu geciktirmemekte yarar vardır. Çünkü dar kanal ameliyatı ne kadar erken yapılırsa elde edilen sonuçlar da o kadar yüz güldürücü olmaktadır. Dar kanal hastasına ameliyat gerektiği zaman bunu vidasız bir yöntem olan Mikroteknikle İnternal Dekompresyon yöntemi ile gerçekleştirmek çok avantajlıdır. Çünkü dar kanal ameliyatını yapan uzman doktor Mikroteknikle İnternal Dekompresyon yöntemini kullandığında omurga kanalının içerisine mikroteknik ile girilerek kanal içeriden genişletilmektedir. Böyle olunca omurganın stabilizasyonu bozulmamaktadır. Dolayısıyla stabilizasyonu bozulmayan omurgaya vida ve benzer tarzdaki enstrümanları takmak gerekmemektedir. Uzman doktorun bu şekilde çalışması yani ameliyatı vidasız gerçekleştirmesi ve sonuçta vücuda yabancı cisim konmaması dar kanal hastası için büyük bir kazanım olmaktadır.

Nöroşirürji Uzmanı
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net